Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta

03.05.2024

Penn-ja-Paul-Drude-puolijohteen_piilotetut_toiminnat-300.jpgEnsimmäistä kertaa tutkijaryhmä on havainnut puolijohdemateriaalin vaihtavan aktiivisesti käyttäytymistä eristeestä metalliseksi ja takaisin todellisessa rakennegeometriassa käyttämällä kehittyneitä kuvantamistekniikoita.

Tämä ainutlaatuinen kuvantaminen röntgendiffraktiomikroskopiaa käyttämällä paljasti myös odottamatonta toimintaa alla olevassa substraatissa.

Pennsylvania State Universityn ja Paul Drude Institute for Solid State Electronics -instituutin tutkijoiden mukaan löydös voi johtaa nopeampiin ja energiatehokkaampiin laitteisiin.

Tutkijat työskentelivät puolijohdemateriaalin vanadiinidioksidin (VO2) parissa, jonka he sanoivat osoittavan suurta potentiaalia elektronisena kytkimenä.

He tutkivat myös, kuinka vanadiinidioksidi on vuorovaikutuksessa substraattimateriaalin titaanidioksidin kanssa ja yllättyivät huomatessaan, että alustassa näyttää olevan aktiivinen kerros, joka käyttäytyy samalla tavalla kuin sen päällä oleva puolijohdemateriaali, kun puolijohde vaihtaa eristeen ja metallisen tilan välillä.

VO2:n potentiaali metalli-eriste-transistorina on hyvin dokumentoitu, ja materiaalia pidetään lupaavana puolijohdeteknologiassa vähäisen energiankulutuksensa vuoksi, sanoi tutkimuksen johtaja Venkatraman Gopalan.

Kartoittaessaan VO2-rakenteen tilallista ja ajallista vastetta kytkentätapahtumaan, tutkijat havaitsivat odottamattomia muutoksia materiaalin ja alustan rakenteissa.

"Havaitsimme, että kun VO2-kalvo muuttuu metalliksi, koko kalvokanava pullistuu, mikä on hyvin yllättävää", Gopalan kertoo. "Yleensä sen pitäisi kutistua. Selvästikin kalvon geometriassa tapahtui jotain muuta, mikä on jäänyt huomaamatta."

Röntgensäde voi tunkeutua VO2-kalvon läpi ja tutkia myös titaanidioksidisubstraattia (TiO2), jolle VO2-kalvo kasvatettiin. Substraattia pidetään tavallisesti sähköisesti ja mekaanisesti passiivisena materiaalina.

"Huomasimme suureksi yllätykseksemme, että tämä substraatti on erittäin aktiivinen, elää ja reagoi täysin yllättävillä tavoilla, kun kalvo muuttuu eristeestä metalliksi ja takaisin sähköpulssien ohjaamana", Gopalan kertoo.

Näiden löydösten ymmärtämiseksi tarvittiin vahvaa teoria- ja simulaatiotyötä, joka selitti kalvon ja substraatin pullistumisen kutistumisen sijaan.

Vastaukset itsessään vaativat lisätutkimusta, tutkijat sanovat, mutta he uskovat, että niiden ymmärtäminen auttaa tunnistamaan VO2:n aiemmin tuntemattomia ominaisuuksia, mukaan lukien mahdolliset vielä löytämättömät ilmiöt TiO2-substraatissa, jota pidettiin passiivisena ennen tätä tutkimusta.

Aiheesta aiemmin:

Materiaali oppii kuin aivot

Nanomaailman kvanttiominaisuuksia

16.05.2024Hybridilomittuminen tehostaa kvanttiteleportaatiota
15.05.2024Säilölaskentaa molekyyleillä ja keinolihaksilla
14.05.2024Muisti ferrosähköisestä ja ferromagneettisesta alueista
13.05.2024Metamateriaalia analogiseen optiseen laskentaan
10.05.2024Elektronit vauhdikkaina kaksiulotteisissa polymeereissä
09.05.2024Entistä tehokkaampia dielektrisiä kondensaattoreita
08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä

Siirry arkistoon »