Luvassa parempia digikameroita

05.11.2015

Utah-Camera-Filter-Graphic-250-t.jpgUtahin yliopiston sähkö- ja tietotekniikan professori Rajesh Menon on kehittänyt digitaalikameroille uudenlaisen värisuodattimen, mikä mahdollistaisi ottaa parempia kuvia heikossakin valaistuksessa.

Nykyisten digikameroiden värisuodattimet hukkaavat kaksi kolmasosaa tulevasta valosta. Uuden värisuodattimen avulla kaikki valo saadaan kameran anturiin asti. Temppu onnistuu ohjelmiston ja laitteiston yhdistelmällä.

Professori Menonin värisuodatin on ohut lasilevy, jonka toisella puolella on mikroskooppsia harjanteita. Ne taittavat valoa tietyllä tavalla, luoden sarjan kuvioita tai koodeja, jotka ohjelmisto sitten lukee määrittääkseen, mitä värejä ne edustavat.

Kun perinteinen suodatin lukee vain kolmea väriä, uusi suodatin tuottaa vähintään 25 koodia tai väriarvoa. Näin saadaan paljon enemmän väritietoa kuin nykyisillä värisuodattimilla.

Uusi suodatin voi olla myös yksinkertaisempi valmistaa kuin nykyiset, jotka vaativat kolme askelta tuottaa suodatin, joka lukee punaisen, sinisen ja vihreän valon.

Menon keksi idean kehittäessään uudenlaista valon aallonpituutta lukevaa spektrometriä. Hän oivalsi, että spektrisen informaation muuntamista väreiksi voitaisiin soveltaa myös värikuvaukseen.

Menon on jo käynnistänyt Lumos Imaging -yrityksen kaupallistaakseen ratkaisunsa älypuhelimien kameroissa. Hän uskoo keksintöä hyödyntävien ensimmäisten tuotteiden olevan kaupoissa kolmessa vuodessa.

UWMadison-joustava-herkka-valotransistori-250-t.jpgNisäkkäiden silmien innoittamina, University of Wisconsin-Madisonin insinöörit ovat puolestaan luoneet nopeimman ja parhaiten reagoivan joustavan, piistä valmistetun fototransistorin, mitä koskaan on tehty.

Yöeläinten silmien tapaan tämänkin valoa aistivan elimen takana on kalvo, joka heijastaa valoa takaisin valoelimeen. Myös valotransistorin johteet ovat valoelimen takapuolella eivätkä siten varjosta valoelintä.

Uudenlainen valotransistori olisi omiaan vaikkapa digitaalikameroihin tai mihin tahansa järjestelmään, joka tarvitsee elektronista valoanturia.

Osansa saavutuksessa on valmistusmenetelmällä, jossa viimeinen työvaihe kääntää valmiin fototransistorin läpinäkyvän muovialustan päälle siten, että heijastava metallikerros ja johteet jäävät taustaksi.

16.05.2024Hybridilomittuminen tehostaa kvanttiteleportaatiota
15.05.2024Säilölaskentaa molekyyleillä ja keinolihaksilla
14.05.2024Muisti ferrosähköisestä ja ferromagneettisesta alueista
13.05.2024Metamateriaalia analogiseen optiseen laskentaan
10.05.2024Elektronit vauhdikkaina kaksiulotteisissa polymeereissä
09.05.2024Entistä tehokkaampia dielektrisiä kondensaattoreita
08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä

Siirry arkistoon »