Anturointia solutasolle asti

15.10.2013

rice-zeolite-renium-nose-250-t.jpgAnturointi on osa-alue, joka bio- ja nanotekniikan avulla löytää yhä uusia ulottuvuuksia.

Rice Universityn laboratoriossa on kehitetty zeoliitista ja renium metalliyhdisteistä keinotekonen nenä, joka haistelee eri liuottimien kaasuja.

Teknisenä haasteena tutkijoilla oli saada suuria metallihiukkasia zeoliitin pienten huokoisten sisään. Se onnistui kun pienet kemialliset komponentit kulkeutuvat huokoisiin, löysivät toisensa ja kokosivat itsensä osaksi suurempia renium-komplekseja.

Kun zeoliitin ulkopuoliset kompleksit pestään pois, yhdiste on valmis käytettäväksi. Tekniikka voisi tarjota skaalautuvan ja edullisen alustan seurata myrkyllisiä höyryjä teollisuuden liuottimista.

Zeoliittiin ansoittuneet kompleksit hehkuvat voimakkaasti UV-valossa eri höyryillä fotoluminenssin eri väreillä ja intensiteetillä. Lisäksi tutkijat keksivät ottaa huomioon ajan, jonka kompleksi pysyy virittyneessä tilassa. 

Kyky havaita kolmea erillistä ominaisuutta signaalista mahdollisti tutkijoiden kartoittaa jo 17 eri liuotinta ja jatkossa he aikovat testata niitä lisää ja kokeilla josko yhdisterakenne voisi havaita myös muita haihtuvia lajeja kuten räjähteitä.

Grafeeni ja hämähäkin seitti bioanturoinnissa

Grafeeni näyttäytyy tällä kertaa uutena alustana koota mallisolukalvoja, jotka matkivat ihmiskehon soluja. Rakennetta voisi hyödyntää antureissa, joilla pyritään ymmärtämään biologisia prosesseja, tautien havaitsemista ja huumeiden seulontaa.

University of Manchester ja Karlsruhen teknologiainstituutti (KIT) tutkijat ovat osoittaneet, että kalvoja voi suoraan "tulostaa" grafeenin pintaan Lipid Dip-Pen Nanolithography (L-DPN) -tekniikalla.

Grafeeni on tutkijoille uusia ulottuvuuksia tuottava kasvatuspinta. Lipidit leviävät grafeenille tasaisesti muodostaen laadukkaita kalvoja ja lisäksi grafeenilla on ainutlaatuisia sähköisiä ominaisuuksia, kuten säädettävä johtavuus.

Ryhmä Oxfordin yliopiston (UK) ja College of William and Mary (USA) tieteilijöitä on tutkinut erakkohämähäkkiä, joka tuottaa erittäin ohutta seittinauhaa vastakohtana pyöreille kuiduille, joita muut hämähäkit tyypillisesti kehräävät.

Tutkijat raportoivat ensimmäisenä maailmassa pystyneensä rullaamaan sekä tutkimaan ruskean erakon seitin ominaisuuksia. Seittinauhoilla on tavanomainen hämähäkin seittiproteiinin lujuus ja sitkeys mutta niiden kymmenen nanometrin leveys ja vain muutaman molekyylin paksuus tuottaa sille erinomaiset liimautumisominaisuudet.

Löydöllä odotetaan olevan käyttöä supertahmeissa tarrakelmuissa ja ohutkalvoisissa elektronisissa ihmiskehoon istutettavissa antureissa. Hämähäkin seitti kun on biologisesti ihmiskehon kanssa yhteensopiva.
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan
11.04.2024Kudottavia ohuita puolijohdekuituja
10.04.20242D-antenni tehostaa hiilinanoputkien valontuottoa
09.04.2024Lisää tiedonsiirtokapasiteettia langattomaan viestintään
08.04.2024Korkealaatuisia mikroaaltosignaaleja fotonisirulta
05.04.2024Kahden konstin grafeeni
04.04.2024Kohti utopistisia verkkoja
03.04.2024Lehtipihan hyönteinen inspiroi näkymättömyysrakenteita

Siirry arkistoon »