Uutta valoa ledien ongelmiin

12.04.2016

UCSB-ledit-kirkkaammiksi-300-t.jpgKäyttämällä alan parhaita teoreettisia menetelmiä Kalifornian Santa Barbaran yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet tietyntyyppisiä vikoja ledien atomirakenteessa, jotka johtavat vähemmän tehokkaaseen suoritukseen.

Tällaisten pistevirheiden tutkiminen voi johtaa entistäkin tehokkaamman ja pitkäkestoisemman ledivalaistuksen valmistukseen.

Kun ledirakenteessa elektroni kohtaa aukon, se siirtyy alempaan energiatilaan ja emittoi fotonin. Joskus kuitenkin varauksenkuljettajat kohtaavat mutta eivät emittoi valoa, tuottaen ns Shockley-Read-Hall (SRH) rekombinaation. Tutkijoiden mukaan, varauksenkuljettajat tulevat hilan kaappaamiksi, jossa ne yhdistyvät mutta ilman, että emittoisivat valoa.

Havaitut viat sisältävät galliumvakansseja sekä hapen ja vedyn komplekseja. "Näitä vikoja on aiemmin havaittu nitridipuolijohteissa, mutta toistaiseksi niiden haitallisia vaikutuksia ei ole ymmärretty" selvittää tutkimuksen johtava kirjoittaja Cyrus Dreyer, joka teki monet tutkimuspaperin laskelmista.

"Se oli yhdistelmä intuitiota, jota olemme kehittäneet useiden vuosien tutkimuksista pistevirheistä näiden uusien teoreettisien mahdollisuuksien avulla", toteaa tutkimusryhmän vetäjä Van de Walle. Hän kiittää toista kirjoittajaa Audrius Alkauskasia teoreettisen formalismin kehitystyöstä, joka oli välttämätöntä laskettaessa nopeuksia, joilla vikakohdat kaappaavat elektroneja ja aukkoja.

"Menetelmä soveltuu tuleviin töihin tunnistamaan muita vikoja ja mekanismeja, joissa SRH-rekombinaatio tapahtuu. Nämä galliumvakanssien kompleksit eivät varmasti ole ainoita vikoja, jotka ovat haitallisia", toteaa Van de Walle yliopistonsa tiedotteessa.

"Nyt kun meillä on menetelmät käytettäväksi, olemme aktiivisesti tutkimassa muita mahdollisia vikoja ja arvioida niiden vaikutuksia säteilemättömään rekombinaatioon."
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan

Siirry arkistoon »