Reititin sähkömagneettisille aalloille

17.01.2017

UCLA-sahkomagneettisten-aaltojen-reititin-300.jpgKalifornian UCLA yliopiston sähköinsinöörien kehittämä uudenlainen kiertoelin mahdollistaa signaalien lähettämisen ja vastaanoton samanaikaisesti samalla antennilla. Menettely voisi olennaisesti kaksinkertaistaa spektriavaruutta jolla dataa voidaan siirtää.

Aiempien sukupolvien kiertoelimissä käytetään magneettista materiaalia, jota ei voida sisällyttää nykyisiin mikrosiruihin eikä siitä löydy tarpeeksi kaistaa nykypäivän älypuhelimille ja muille laitteille.

UCLA:n ideointivaiheen prototyypissä käytettiin koaksiaalikaapelia reitittämään sähkömagneettisten aaltoja ei-magneettisen materiaalin kautta, mutta ratkaisu rakennetaan lopulta piistä tai muista puolijohdemateriaaleista.

Perusta suunnitelmalle on lähestymistapa nimeltään "peräkkäin kytketyt viivelinjat" (Sequentially-Switched Delay Line, SSDL). Järjestelmä sisältää kuusi samanpituista siirtolinjaa, viidellä kytkimellä yhdistettynä. Kytkimet kytketään päälle ja pois päältä peräkkäin jakamaan sähkömagneettisia aaltoja ja mahdollistaen dataa kuljettavien signaalien samanaikaisen lähetyksen ja vastaanoton.

Tutkijaryhmä osoitti rakenteen toimivuuden käyttäen kaupallisesti saatavia osia ja testaa menettelyä nyt tarkoitusta varten valmistetulla sirupiirillä.

Tutkijoiden mukaan uusi ratkaisu on ensimmäinen, joka tarjoaa rajoittamattoman kaistanleveyden. Se voisi toimia kytkentä- ja siirtotaajuuksia toisiaan häiritsemättömästi valiten matalimmasta taajuuksia alkaen jopa radiotaajuuksiin asti ja saattaa toimia jopa näkyvän valon spektrin osalla.

Tutkimusjulkaisu on avoin: Ultra-Wide Band Non-reciprocity through Sequentially-Switched Delay Lines

Aiheesta aiemmin:

Kevyempi ja halvempi kiertoelin

Radion kiertoelin mikropiirille

Kaksisuuntaisesti samalla kaistalla
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan
11.04.2024Kudottavia ohuita puolijohdekuituja
10.04.20242D-antenni tehostaa hiilinanoputkien valontuottoa
09.04.2024Lisää tiedonsiirtokapasiteettia langattomaan viestintään
08.04.2024Korkealaatuisia mikroaaltosignaaleja fotonisirulta
05.04.2024Kahden konstin grafeeni
04.04.2024Kohti utopistisia verkkoja
03.04.2024Lehtipihan hyönteinen inspiroi näkymättömyysrakenteita

Siirry arkistoon »