Hallita kolmiulotteisen suprajohtavan nanorakenteen ominaisuuksia

(25.4.2025) Kun materiaaleja kuvioidaan kolmessa ulottuvuudessa, syntyy mahdollisuuksia räätälöidä ja luoda toimintoja, jotka liittyvät monimutkaisuuden lisääntymiseen, symmetrioiden rikkomiseen sekä kaarevuuden ja ei-triviaalien topologioiden käyttöönottoon.

Myös suprajohtavien nanorakenteiden osalta laajentaminen kolmanteen ulottuvuuteen laukaisee uusien fysikaalisten ilmiöiden syntymisen ja johtaa teknologioiden kehitykseen.

Advanced Functional Materials -lehdessä julkaistu Max Planckin kiintoaineiden kemiallisen fysiikan instituutin ja eurooppalaisten instituutioiden kanssa tehty työ esittelee kuinka 3D-nanokuviointia valjastetaan valmistamaan ja hallitsemaan kolmiulotteisesta suprajohtavasta nanorakenteesta esiin tulevia ominaisuuksia.

Työssään tutkijat toteuttivat 3D-suprajohtavan nanoarkkitehtuurin, jossa kolmiulotteinen siltamainen geometria vaikuttaa voimakkaasti suprajohtavaan käyttäytymiseen.

Työssä hyödynnettiin aiheeseen liittyen ensimmäistä kertaa 3D-fokusoitua elektronisuihkun indusoitua kerrostumista, erityistä suorakirjoitustekniikkaa, jolla on mahdollista kuvioida monimutkaisen geometrian 3D-nanorakenteita

Kuljetusmittauksilla määriteltiin suprajohtavat ominaisuudet ja vahvistettiin suprajohtavien pyörteiden esiintymisen ja etenemisen 3D:ssä. Kaarevat suprajohtavat pyörteet määritettiin äärelliselementtisen 3D-ajasta riippuvan Ginsburg-Landau (3D TDGL) -mallinnuksen avulla.

Saavutetuilla tuloksilla luotiin protokolla uudelleenkonfiguroitavien tilojen ja heikkojen linkkien toteuttamiseksi ja geometriseksi ohjaamiseksi, mikä osoittaa geometrisen rajoituksen vaikutukset 3D:ssä.

3D-suprajohtavien nanoarkkitehtuurien laajentamiseen liittyen epätyypilliset laskenta-arkkitehtuurit, kuten neuromorfinen ja kvantti-laskenta, hyötyvät tiheyden, monimutkaisuuden ja yhteenliitettävyyden lisääntymisestä.

Pyörteiden eteneminen 3D-avaruudessa muodostaa reitin 3D-fluksonisiin sovelluksiin, joissa taas suuremman tiheyden ja yhteenliitettävyyden näkymät tarjoavat suuremman monimutkaisuuden, mikä vaikuttaa 3D-anturitekniikoihin.

Lisäksi suprajohtavan tilan geometrinen ohjaus ja heikkojen linkkien paikallinen määrittely avaa oven uudelleenkonfiguroitavien sekatilojen toteuttamiseen nanomittakaavassa.

Tasojärjestelmissä tällainen tilojen rinnakkaiselo on johtanut Josephson-liitosten ja lukuisten sovellusten toteutumiseen, mukaan lukien anturit ja kvanttilaskentaverkot. Laitteen rakenne, geometria ja materiaali määräävät kuitenkin tyypillisesti ennalta kokoonpanon.

Tässä tapauksessa laajennus kolmanteen ulottuvuuteen tarjoaa yksinkertaisen reitin tilojen uudelleenkonfiguroitavaan rinnakkaiseloon. Tällä tavalla voi olla mahdollista saada aikaan monitoimisia yksittäisiä laitteita, kuten antureita, logiikka- ja laskentalaitteita tai neuromorfisia verkkoja.

Aiheesta aiemmin:

Kaksiulotteista suprajohtavuutta kolmiulotteisessa suprajohteessa

Viritettävää suprajohtavuutta

Mitä löytyy nanomateriaalien piilomaailmasta

Mitä tapahtuu kun muutaman atomin klusteriin lisästään tai poistetaan yksi atomi? Voiko jalometallista tai alumiinista tulla magneettista?

Kierrätystä ja säheltämistä

Elektronipakinoissa ohrahitusen elektroni törmää uudestaan monet mutkat nähneenseen vetykaveriinsa

Aiemmat uutiset

Katalyyttien tehostusta spineillä ja yksittäisillä atomeilla (26.04.2025)
Läpimurto, joka tuo nanotieteen askeleen lähemmäksi kemiallisten reaktioiden tarkkaa hallintaa kiinalaisen Hefei Institutes of Physical Sciencen tutkijaryhmä selvitti..

Tehokkaampia akkuelektrodeja (25.04.2025)
Samalla kun kysyntä kasvaa huippunopeaan lataukseen ja korkeaan energiatiheyteen eri aloilla sähköajoneuvoista suuriin energian varastointijärjestelmiin, POSTECHin..

Uusvanha kvanttitietokonearkkitehtuuri erillisellä muistilla ja prosessorilla (25.04.2025)
Nykyään kvanttitietokoneet rakennetaan kvanttipiireiksi, joissa kaikki kvanttidata on tallennettu laskettavissa oleviin rekistereihin (muistipiiriin) ja ohjelmat..

Analyysi älykkään nanofotoniikan nykytilasta (24.04.2025)
Jotta älykäs fotoniikka muuttuisi todelliseksi teknologiaksi, sen teoreettinen viitekehys, valmistus ja toiminta ovat edelleen vakavia haasteita, joihin on vastattava..

Kvantti-internetin läpimurto - laboratoriosta reaalimaailmaan (23.04.2025)
Deutsche Telekom Innovation Laboratoriesin (T-Labs) tutkijat ovat yhdessä kvanttiverkkoyrityksen Qunnectin (US & NL) kanssa saavuttaneet virstanpylvään matkalla..

Ohut jäähdytysratkaisu mobiileille ja laseri mikrosirua jäähdyttämään (23.04.2025)
Nagoyan yliopiston tutkijat ovat kehittäneet innovatiivisen jäähdytyslaitteen - ultraohuen silmukkalämpöputken - joka parantaa merkittävästi älypuhelimien ja tablettien..

Wurtsiittiferrosähköistä elektroniikkaa (22.04.2025)
Uusi puolijohteiden luokka, joka pystyy tallentamaan informaatiota sähkökenttiin, voisi mahdollistaa pienemmällä teholla toimivat tietokoneet, kvanttitarkkuuden..

2D-materiaalit mutkalle ja avaruuteen (22.04.2025)
Kiinan tiedeakatemian Ningbo Institute of Materials Technology and Engineering (NIMTE) -tutkimusryhmä on ehdottanut uutta strategiaa, jonka avulla voidaan tarkasti..