Tieteen purskeita kaukaa ja läheltä

(26.6.2020) Ryhmä tähtitieteilijöitä, mukaan lukien MIT:n tutkijoita ovat napanneet mielenkiintoisia toistuvia nopeita radioaaltojen purskeita (FRB), jotka ovat peräisin tuntemattomasta lähteestä galaksin ulkopuolelta, 500 miljoonan valovuoden päästä. Kyseessä on ensimmäinen havaittu jaksoittaisien radiopurskeiden sarja.

Sitten ensimmäisen FRB:n havainnoinnin jälkeen vuonna 2007, tähtitieteilijät ovat luetteloineet yli sata nopeaa radiopursketta kaukaisista lähteistä. Suurimmaksi osaksi nämä havainnot olivat kertaluonteisia ja hajallaan maailmankaikkeudessa.

Tämä uusi FRB-lähde tuottaa ensimmäisenä jaksollisen tai syklisen kuvion nopeista radiopurskeita. Kuvio alkaa kohinaisella, neljän päivän ikkunalla, jonka aikana lähde lähettää satunnaisia purskeisia radioaaltoja, mitä seuraa 12 päivän radiohiljaisuus.

Astronomit havaitsivat, että tämä nopeiden radiopurskeiden 16 päivän malli toistui jatkuvasti yli 500 päivän havaintojakson ajan.

Tieteilijät ovat päätelleet mielikuvituksettomasti, että radiopurskeiden lähde voisi liittyä erilaisiin neutronitähtiin ja niiden liikkeisiin mutta tämä sivun tiedepurskeet jatkavat säännöllisemmin sitten elokuussa.

Hauskaa kesää toivottaen Veijo Hänninen


Aiemmat uutiset

Magnon-kytkin teollisesti hyödyllisillä ominaisuuksilla (26.06.2020)
Magnonien avoimen ja suljetun tilan muodostuminen. Vasemmalla puolella PY ja YIG materiaalien läpi kulkevat spinaallot ovat nettomäärältään suurempi kuin oikean..

Mikroaaltovahvistin joustavalle puukalvolle (25.06.2020)
University Wisconsin Madisonin insinöörit ja yhteistyökumppanit ovat rakentaneet toimivan mikroaaltovahvistinpiirin - yleisen langattomassa viestinnässä käytetyn..

Eksitoneja ja kvanttimateriaaleja (24.06.2020)
Kaksi atomikerrosta, jotka on kierretty muodostamaan varjossa esitetty moiré-kuvio, joka vangitsee valoa säteilevät hiukkaset (24.6.2020) Van der Waalsin heterostruktuurit..