Nopeampia neuroverkkoja syväoppimiseen

27.06.2017

MIT-uusi-systeemi-optinen-syvaoppiminen-300-t.jpgAivojen toimintoja matkivista keinotekoisiin neuroverkkoihin perustuvista syväoppimisen tietokonejärjestelmistä on tullut kuuma aihe tietotekniikassa.

Ne mahdollistavat sellaiset tekniikat, kuten kasvo- ja äänitunnustamisen ja ne voisivat käydä läpi valtavia määriä potilastietoja löytääkseen hyödyllisiä diagnostisia malleja tai skannata kemiallisia kaavoja mahdollisille uusille lääkkeille.

Mutta näiden järjestelmien laskennat ovat toteutukseltaan hyvin monimutkaisia ja vaativia jopa tehokkaimmille perinteisille tietokoneille. Monet tutkijat ovat vuosien mittaan esittäneet käyttää tällaisen laskennan toteuttamisen sähkön sijasta valoa. Monet niistä ovat kuitenkin osoittautuneet ylioptimistisiksi.

Vuosien tutkimuksien jälkeen, MIT:ssä toiminut ryhmä on keksinyt sopivan tavan toteuttaa näitä toimintoja optisesti. ”Kerran viritettynä tämä nanofotoninen prosessori voi suorittaa matriisien kertomista periaatteessa nollateholla, ja lähes välittömästi” toteaa professori Marin Soljačić. ”Olemme osoittaneet ratkaisevia rakennelohkoja mutta emme vielä koko järjestelmää.”

Tietyllä tavalla jopa tavalliset silmälasit suorittavat kompleksista laskentaa (ns Fourier-muunnos) niiden läpi kulkeville valoaalloille. Uuden nanofotonisen sirun toimintatapa on paljon yleisempi, mutta sillä on sama perusperiaate. Siinä käytetään useita valonsäteitä muodostamaan interferenssikuvioita, jotka välittävät aiotun toiminnan tuloksen.

Ohjelmoitava nanofotoniikan prosessori käyttää aaltojohtojen ryhmää, jotka on kytketty toisiinsa siten, että niitä voidaan muokata tarpeen mukaan, ohjelmoiden joukon säteitä tiettyyn laskentaan.

Ryhmän täysi ehdotus kutsuu laitteen lomitettuja kerroksia, jotka soveltavat operaatiota eli epälineaarisia aktivointifunktioita, vastaavasti kuin neuronien toiminta aivoissa.

Demonstroidakseen konseptiaan, ryhmä asetti prosessorinsa toteuttamaan hermoverkon, joka tunnistaa neljä perusvokaaliäännettä. Vaikka tämä on alkeellinen järjestelmä, he pystyivät saavuttamaan 77 prosenttisen tarkkuustason. Ei ole olemassa mitään merkittäviä esteitä” skaalata järjestelmää suurempaan tarkkuuteen, toteaa Soljačić.

Ohjelmoitava nanofotoniikan prosessorilla voi olla muitakin sovelluksia kuten signaalinkäsittelyä datasiirrolle tai turvajärjestelmät sekä itseajavat autot ja helikopterit toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Aiheesta aiemmin:

Tekoälyä spintroniikalla

21.10.2021Metamateriaali ohjaa valon korrelaatioita
20.10.2021Elektronien tanssia, lomittumista ja jäätiköitä
19.10.2021Molekyyli kerrallaan
18.10.2021Sähköisesti ohjattua magnetismia
15.10.2021Topologinen fotoni-fononi -läpimurto
14.10.2021Valolla hallittavia meta-ajoneuvoja
12.10.2021Lennokkiantennit EMF-ongelmien ratkaisijana
11.10.2021Tuulen lennättämä mikrosiruanturi
08.10.2021Katalyyttejä yhdellä atomilla ja ferrosähköllä
07.10.2021Ihmiseen integroitavia elektroniikan polymeerejä

Siirry arkistoon »