Valo ja sähkö yhteen sopii

09.08.2017

CUDOS-next-level-WSU-new-method-tekniikoita-300.jpgARC Centre of Excellence for Ultrahigh bandwidth Devices for Optical Systemsin (CUDOS) fyysikot ovat kehittäneet uuden hybridin integroidun alustan, joka lupaa olla kehittyneempi vaihtoehto perinteisille integroiduille piireille, joita puolijohdeteollisuus tällä hetkellä valmistaa

Tutkijat osoittivat, että heidän lähestymistapansa on massatuotettavia, mikä mahdollistaa alustan integroinnin jokapäiväisiin elektronisiin laitteisiin kuten älypuhelimiin ja tietokoneisiin.

Piipiirien rajoitusten voittamiseksi ja tietojenkäsittelyn parantamiseksi tutkijat kehittävät optisia piirejä, jotka on valmistettu kalkogeenidilasista (chalcogenide glass). Tätä erityistä lasityyppiä käytetään ultranopeisiin tietoliikenneverkkoihin.

Näiden lasisten optisten piirien integrointi piispiireihin voisi johtaa kehittyneempiin viestintäjärjestelmiin, jotka käsittelevät tietoja sata kertaa nopeammin.

Kalkogeenidilaseja on jo käytetty laajakaistaisissa mikroaaltopiireissä ja nyt työ osoitti, että on mahdollista yhdistää tämä materiaali nykyisen teollisen standardin alustaan fotoniseksi integroinniksi piin kanssa.

Näin yhdistettiin uusi epälineaarinen lasi teollisesti skaalautuvaan CMOS-yhteensopivaan alustaan ja saatiin yhdistetty piin ja lasin tärkeimmät edut jolloin tuloksena on toimiva ja tehokas ultrakompakti optinen piirin", kertoo CUDOSin johtava fotoniikan nanoautomaatiojohtaja Dr Alvaro Casas Bedoya tutkimuslaitoksensa tiedotteessa.

"Luodaan runsaasti uusia mahdollisuuksia, ja tämä vie meidät askeleen lähemmäksi tutkimustemme siirtämistä laboratoriosta teollisiin sovelluksiin", sanoi Blair Morrison.

Washington State Universityn fyysikot ovat löytäneet tavan piirustaa sähköinen piiri strontiumtitanaattikiteeseen, avaamalla mahdollisuuden läpinäkyvään, kolmiulotteisen elektroniikkaan, joka voidaan poistaa ja muokata uudelleen.

Työ toimii todisteena konseptista ilmiöstä, jonka WSU-tutkijat löysivät ensin sattumalta neljä vuotta sitten. Tuolloin tohtoriopiskelija löysi kiteen sähkönjohtokyvyn 400 kertaistuvan yksinkertaisesti jättämällä sen altistumaan valolle. Nyt tutkijat käyttivät laseria etsaamaan linjoja kiteeseen.

Aiheesta aiemmin:

Valosähköisen rajan ylittäen

24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa

Siirry arkistoon »