Valo ja sähkö yhteen sopii

09.08.2017

CUDOS-next-level-WSU-new-method-tekniikoita-300.jpgARC Centre of Excellence for Ultrahigh bandwidth Devices for Optical Systemsin (CUDOS) fyysikot ovat kehittäneet uuden hybridin integroidun alustan, joka lupaa olla kehittyneempi vaihtoehto perinteisille integroiduille piireille, joita puolijohdeteollisuus tällä hetkellä valmistaa

Tutkijat osoittivat, että heidän lähestymistapansa on massatuotettavia, mikä mahdollistaa alustan integroinnin jokapäiväisiin elektronisiin laitteisiin kuten älypuhelimiin ja tietokoneisiin.

Piipiirien rajoitusten voittamiseksi ja tietojenkäsittelyn parantamiseksi tutkijat kehittävät optisia piirejä, jotka on valmistettu kalkogeenidilasista (chalcogenide glass). Tätä erityistä lasityyppiä käytetään ultranopeisiin tietoliikenneverkkoihin.

Näiden lasisten optisten piirien integrointi piispiireihin voisi johtaa kehittyneempiin viestintäjärjestelmiin, jotka käsittelevät tietoja sata kertaa nopeammin.

Kalkogeenidilaseja on jo käytetty laajakaistaisissa mikroaaltopiireissä ja nyt työ osoitti, että on mahdollista yhdistää tämä materiaali nykyisen teollisen standardin alustaan fotoniseksi integroinniksi piin kanssa.

Näin yhdistettiin uusi epälineaarinen lasi teollisesti skaalautuvaan CMOS-yhteensopivaan alustaan ja saatiin yhdistetty piin ja lasin tärkeimmät edut jolloin tuloksena on toimiva ja tehokas ultrakompakti optinen piirin", kertoo CUDOSin johtava fotoniikan nanoautomaatiojohtaja Dr Alvaro Casas Bedoya tutkimuslaitoksensa tiedotteessa.

"Luodaan runsaasti uusia mahdollisuuksia, ja tämä vie meidät askeleen lähemmäksi tutkimustemme siirtämistä laboratoriosta teollisiin sovelluksiin", sanoi Blair Morrison.

Washington State Universityn fyysikot ovat löytäneet tavan piirustaa sähköinen piiri strontiumtitanaattikiteeseen, avaamalla mahdollisuuden läpinäkyvään, kolmiulotteisen elektroniikkaan, joka voidaan poistaa ja muokata uudelleen.

Työ toimii todisteena konseptista ilmiöstä, jonka WSU-tutkijat löysivät ensin sattumalta neljä vuotta sitten. Tuolloin tohtoriopiskelija löysi kiteen sähkönjohtokyvyn 400 kertaistuvan yksinkertaisesti jättämällä sen altistumaan valolle. Nyt tutkijat käyttivät laseria etsaamaan linjoja kiteeseen.

Aiheesta aiemmin:

Valosähköisen rajan ylittäen

19.10.2017Valoilmaisimet tuplaavat tehokkuutensa
18.10.2017Plasmoniikan avulla vetyä merivedestä
17.10.2017Sähköisesti muokattava atomirakenne
16.10.2017Akkuja uusiutuvalle energialle
13.10.2017Kohina tehostaa signaalin siirtoa
12.10.2017Supertietokone valon ja aineen yhdistelmästä
11.10.2017Lämpösähköä puettaville
10.10.2017Grafeenia kolmiulotteisiin muotoihin
09.10.2017Kaistaeroa tilauksesta
06.10.2017Asfaltti nopeuttaa litiumakkujen latautumista

Siirry arkistoon »