UV-valo tehostaa puolijohdetekniikkaa

06.09.2017

NREL-UV-valolla-parempi-puolijohteita-300.jpgUSA:n Energy Departmentsin National Renewable Energy Laboratoryn (NREL) kahden tutkijan löytö voisi auttaa seuraavan sukupolven puolijohdepiirien kehittämisessä.

Tutkijat, Kwangwook Park ja Kirstin Alberi, kokeilivat kahden eri puolijohteen integroimista heterorakenteeksi muokaten valolla niiden välistä rajapintaa.

Tyypillisesti elektroniikassa käytettävät puolijohdemateriaalit valitaan sellaisten tekijöiden perusteella, joilla on samanlainen kiderakenne, hilavakio ja lämpölaajenemiskertoimet. Tällainen tarkka sovitus luo hyvän liitännän kerrosten välille ja johtaa tehokkaaseen piirirakenteeseen.

Erilaisten puolijohdemateriaalien integrointi epitaksiaalisiksi piirirakenteiksi tarjoaa mahdollisuuden valita optimaaliset materiaaliominaisuudet kullekin kerrokselle. Kuitenkin hyvä rajapinta erilaisten valenssien omaavien materiaalien välillä on vaikea muodostaa.

Park ja Alberi määrittivät, että ultravioletti (UV) -valo, jota sovelletaan suoraan puolijohdepintaan heterorakenteen kasvun aikana, voi muuttaa rajapintaa kahden kerroksen välillä. Heidän tutkimusjulkaisunsa “ Tailoring Heterovalent Interface Formation with Light,” ilmestyy Scientific Repors –lehdessä.

"Tämän työn todellinen arvo on, että nyt ymmärrämme, miten valo vaikuttaa rajapinnan muodostumiseen, mikä voi ohjata tutkijoita integroimaan erilaisia puolijohteita tulevaisuudessa", Park sanoi.

Tutkijat havaitsivat, että UV-valaistus muuttaa kemiallisia sidoksia rajapinnassa tavalla, joka mahdollistaa luoda Ga-Se –sidoksia, jotka helpottavat passivoida alla olevaa GaAs-kerrosta.

Valaistus mahdollisti myös ZnSe:n kasvattamisen alemmissa lämpötiloissa, jolloin saattoi paremmin säädellä alkuaineiden sekoittumista rajapinnassa.

NREL-tutkijat ehdottivat myös että UV-valaistuksen sopivaa soveltamista voidaan käyttää kerrosten optisten ominaisuuksien parantamiseen.

Aiheesta aiemmin:

Valohoito parantaa

24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa

Siirry arkistoon »