UV-valo tehostaa puolijohdetekniikkaa

06.09.2017

NREL-UV-valolla-parempi-puolijohteita-300.jpgUSA:n Energy Departmentsin National Renewable Energy Laboratoryn (NREL) kahden tutkijan löytö voisi auttaa seuraavan sukupolven puolijohdepiirien kehittämisessä.

Tutkijat, Kwangwook Park ja Kirstin Alberi, kokeilivat kahden eri puolijohteen integroimista heterorakenteeksi muokaten valolla niiden välistä rajapintaa.

Tyypillisesti elektroniikassa käytettävät puolijohdemateriaalit valitaan sellaisten tekijöiden perusteella, joilla on samanlainen kiderakenne, hilavakio ja lämpölaajenemiskertoimet. Tällainen tarkka sovitus luo hyvän liitännän kerrosten välille ja johtaa tehokkaaseen piirirakenteeseen.

Erilaisten puolijohdemateriaalien integrointi epitaksiaalisiksi piirirakenteiksi tarjoaa mahdollisuuden valita optimaaliset materiaaliominaisuudet kullekin kerrokselle. Kuitenkin hyvä rajapinta erilaisten valenssien omaavien materiaalien välillä on vaikea muodostaa.

Park ja Alberi määrittivät, että ultravioletti (UV) -valo, jota sovelletaan suoraan puolijohdepintaan heterorakenteen kasvun aikana, voi muuttaa rajapintaa kahden kerroksen välillä. Heidän tutkimusjulkaisunsa “ Tailoring Heterovalent Interface Formation with Light,” ilmestyy Scientific Repors –lehdessä.

"Tämän työn todellinen arvo on, että nyt ymmärrämme, miten valo vaikuttaa rajapinnan muodostumiseen, mikä voi ohjata tutkijoita integroimaan erilaisia puolijohteita tulevaisuudessa", Park sanoi.

Tutkijat havaitsivat, että UV-valaistus muuttaa kemiallisia sidoksia rajapinnassa tavalla, joka mahdollistaa luoda Ga-Se –sidoksia, jotka helpottavat passivoida alla olevaa GaAs-kerrosta.

Valaistus mahdollisti myös ZnSe:n kasvattamisen alemmissa lämpötiloissa, jolloin saattoi paremmin säädellä alkuaineiden sekoittumista rajapinnassa.

NREL-tutkijat ehdottivat myös että UV-valaistuksen sopivaa soveltamista voidaan käyttää kerrosten optisten ominaisuuksien parantamiseen.

Aiheesta aiemmin:

Valohoito parantaa

19.01.2018Virran suunnan vaihto valolla
18.01.2018Kvanttitekniikkaa viestintään ja anturointiin merivesissä
17.01.2018Atomistoreita ja memristoreita
15.01.2018Magneettinen monopoli havaittu
12.01.2018Kubitteja kuluttajille?
11.01.2018Nanomateriaaleja polttokennojen katodeille
10.01.2018Elektronien kvanttivalssi
08.01.2018Postimerkkimäinen suojaustunniste
05.01.2018Uusia materiaaleja elektroniikalle
04.01.2018Suprajohtavuutta ja topologiaa

Siirry arkistoon »