Aurinkosähkö tehostuu perhosen siivillä ja meren jalokivillä

26.10.2017

CALTECH-Yale-musta-perhonen-parempia-aurinkokennoja-3-300-t.jpgKalifornian teknillisen korkeakoulun ja Karlsruhen teknisen tutkimuslaitoksen yhteinen tutkijaryhmä on tehostanut ohutkalvoisten aurinkokennojen tehokkuutta jäljittelemällä mustien ruusuperhosten siipien arkkitehtuuria.

Yksi aurinkokennojen tehokkuuden parantamiseen tähtäävistä esteistä on yleisesti auringon seurantaan liittyvän liikkeen tuottavan laitteiston kustannuserä. Nyt tutkijat ottivat inspiraatiota ruusuperhosesta, jonka pehmeät mustat siivet lämmittävät kylmäveristä hyönteistä viileiden jaksojen aikana.

Niitä tutkiessaan tutkijat havaitsivat, että siivet muodostuivat reikämäisistä rakenteista. Näin siivet tulevat kevyemmiksi mutta havaittiin, että reiät myös sirottivat valoa, mikä mahdollisti perhosen absorboida enemmän auringon lämpöä.

Bioteknisistä nanorakenteista innostuneet tutkijat loivat samanlaisia rakenteita laboratoriossaan, käyttäen hydrattuja amorfisia piiarkkeja. Arkin pienet reiät eri kokoisina, aiheuttivat valon siroamisen ja osumisen piin pohjarakenteeseen.

Rakennesuunnitelma mahdollisti piille karkeasti kaksi kertaa enemmän valoa kuin aikaisemmat mallit. Ryhmän mukaan kennojen luominen oli nopeaa ja helppoa.

Diatomi eli piilevä on eräänlainen levä, joka uusiutuu tehokkaasti ja sitä kutsutaan meren jalokiviksi. Ne tunnetaankin kyvystä manipuloida valoa.

Caltech-YALE-meren-jalokivilla-parempia-aurinkokennoja-300.jpgYalen yliopiston tutkijat halusivat puolestaan hyödyntää tätä ominaisuutta aurinkoteknologian edistämiseksi. Se voikin osoittautua erityisen arvokkaiksi orgaanisen aurinkoteknologian suunnittelussa.

Yksi haaste näiden laitteiden suunnittelussa on, että ne tarvitsevat erittäin ohuita aktiivisia kerroksia (100-300 nanometriä), mikä rajoittaa niiden muunnostehokkuutta.

Tämän korjaamiseksi niihin on sisällytettävä nanorakenteita, jotka ansoittavat ja sirottavat valoa absorptiotasojen parantamiseksi. Nämä lähestymistavat ovat kuitenkin liian kalliita laajamittaiselle tuotannolle.

Tutkijat sijoittivat hienonnettua piilevää aurinkokennon aktiiviseen kerrokseen. Tällä tavoin ne pienensivät aktiivisen kerroksen tarvitseman materiaalin määrää mutta säilytti saman sähköntuoton tason edullisesti.

23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä

Siirry arkistoon »