Sulautettua tekoälyä

20.11.2017

Vähemmillä resursseilla parempaa tekniikkaa

Waterloo-sulautettua-keino-alya.jpgWaterloon yliopistossa kehitetty tekniikka on tekoälyn (AI) tuottama keino päästä irrottautumaan internetistä ja pilvipalveluista.

Uusi kyseisellä tekniikalla tuotettu syvällisen oppimisen AI-ohjelmisto on riittävän kompakti, jotta se sopisi tietokonepiireille, joita voidaan käyttää monenlaisissa sovelluksissa älypuhelimista teollisiin robotteihin.

Tällainen sulautettu tekoäly mahdollistaa laitteiden toimivan internetistä riippumattomasti ja suoriutuu silti melkein yhtä hyvin kuin kytkettynä hermoverkkoihin.

"Meillä on tunne, että tällä on valtava potentiaali", sanoo tekniikkaa kehittämässä ollut järjestelmäsuunnittelun professori Alexander Wong. "Tämä voisi olla uudenlainen mahdollistaja monilla aloilla, joilla ihmiset kamppailevat saadakseen syväoppimisen tekoälyä toimivassa muodossa."

Itsenäisen syväoppimisen AI:n käyttö voi johtaa paljon pienempiin datankäsittelyn ja siirron kustannuksiin, parempaan yksityisyyteen ja käyttöön alueilla, joilla nykyinen tekniikka on kustannuksiltaan tai muilta tekijöiltä epäkäytännöllistä.

Deep-learning AI, joka jäljittelee ihmisen aivoja käsitellessään dataa keinotekoisten neuronien eri kerrosten kautta, vaatii tyypillisesti huomattavaa laskentatehoa, muistia ja energiaa toimiakseen.

Työssään tutkijat ottivat mallia luonnon evoluutiosta tehden AI:sta paljon tehokkaamman sijoittamalla sen virtuaaliseen ympäristöön, sitten vähitellen ja toistuvasti riistämällä siltä resursseja. Syväoppimisen AI vastaa mukauttamalla ja muuttamalla toimintaansa joka kerta, kun laskentatehoa ja muistia vähennetään.

"Nämä verkot kehittävät itseään sukupolvien kautta ja tekevät itsensä pienemmiksi voidakseen selviytyä kyseisissä ympäristöissä", sanoi Waterloon professori Mohammad Javad Shafiee ja yksi kehittäjistä.

Ilman Internettiä

Kun tekniikka sijoitetaan sirulle ja sulautetaan älypuhelimeen, niin tällainen pienikokoinen AI pystyi toteuttamaan itsensä puheaktivoituna virtuaalisena assistenttina ja muina älykkäinä ominaisuuksina. Näin se vähentää merkittävästi datan käyttöä ja toimii ilman Internet-palvelua.

Muut mahdolliset käyttösovellukset vaihtelevat edullisista droneista ja älykkäistä verkoista valvontakameroihin. Tuotantolaitoksissa se voi ratkaista ongelmia, jotka liittyvät pilvistreemauksen heikkouksiin tai valmistajakohtaiseen dataomaisuuteen.

Wong ja Shafie ovat yhdessä perustaneet DarwinAI -yrityksen kaupallistamaan tehokkaan AI-ohjelmistonsa. Noin kolme vuotta sitten heidät hämmästytti tulokset, joita he saavuttivat uudenlaisella lähestymistavalla syväoppimisen keinoälyyn.

Äskettäisessä International Conference on Computer Vision -konferenssissa tutkijat saavuttivat 200-kertainen vähennyksen ohjelmistonsaoossa, jota käytettiin tietyn eksaktin kohteen tunnistamistehtävän yhteydessä.

Aiheesta aiemmin:

Ketterin koskaan rakennettu robotti

03.12.2021Kotimaista kvanttitietotekniikkaa
02.12.2021Dynaamisesti ohjelmoitava transistori
01.12.2021Yksinkertaisempi suunnitelma kvanttitietokoneille
30.11.2021Näkyvän valon modulointi sirutasolle
29.11.2021Fyysistä salaustekniikkaa nopeille langattomille
27.11.2021Kvanttipisteledi taipuu kuin paperi
26.11.2021Ultranopea akkujen lataus uudella anodimateriaalilla
25.11.2021Nanoantenni avittaa kvanttiviestintää
24.11.2021Vihreää vetyä edullisemmin
23.11.2021Astrosyytit tekoälyn tehostajiksi

Siirry arkistoon »