Sulautettua tekoälyä

20.11.2017

Vähemmillä resursseilla parempaa tekniikkaa

Waterloo-sulautettua-keino-alya.jpgWaterloon yliopistossa kehitetty tekniikka on tekoälyn (AI) tuottama keino päästä irrottautumaan internetistä ja pilvipalveluista.

Uusi kyseisellä tekniikalla tuotettu syvällisen oppimisen AI-ohjelmisto on riittävän kompakti, jotta se sopisi tietokonepiireille, joita voidaan käyttää monenlaisissa sovelluksissa älypuhelimista teollisiin robotteihin.

Tällainen sulautettu tekoäly mahdollistaa laitteiden toimivan internetistä riippumattomasti ja suoriutuu silti melkein yhtä hyvin kuin kytkettynä hermoverkkoihin.

"Meillä on tunne, että tällä on valtava potentiaali", sanoo tekniikkaa kehittämässä ollut järjestelmäsuunnittelun professori Alexander Wong. "Tämä voisi olla uudenlainen mahdollistaja monilla aloilla, joilla ihmiset kamppailevat saadakseen syväoppimisen tekoälyä toimivassa muodossa."

Itsenäisen syväoppimisen AI:n käyttö voi johtaa paljon pienempiin datankäsittelyn ja siirron kustannuksiin, parempaan yksityisyyteen ja käyttöön alueilla, joilla nykyinen tekniikka on kustannuksiltaan tai muilta tekijöiltä epäkäytännöllistä.

Deep-learning AI, joka jäljittelee ihmisen aivoja käsitellessään dataa keinotekoisten neuronien eri kerrosten kautta, vaatii tyypillisesti huomattavaa laskentatehoa, muistia ja energiaa toimiakseen.

Työssään tutkijat ottivat mallia luonnon evoluutiosta tehden AI:sta paljon tehokkaamman sijoittamalla sen virtuaaliseen ympäristöön, sitten vähitellen ja toistuvasti riistämällä siltä resursseja. Syväoppimisen AI vastaa mukauttamalla ja muuttamalla toimintaansa joka kerta, kun laskentatehoa ja muistia vähennetään.

"Nämä verkot kehittävät itseään sukupolvien kautta ja tekevät itsensä pienemmiksi voidakseen selviytyä kyseisissä ympäristöissä", sanoi Waterloon professori Mohammad Javad Shafiee ja yksi kehittäjistä.

Ilman Internettiä

Kun tekniikka sijoitetaan sirulle ja sulautetaan älypuhelimeen, niin tällainen pienikokoinen AI pystyi toteuttamaan itsensä puheaktivoituna virtuaalisena assistenttina ja muina älykkäinä ominaisuuksina. Näin se vähentää merkittävästi datan käyttöä ja toimii ilman Internet-palvelua.

Muut mahdolliset käyttösovellukset vaihtelevat edullisista droneista ja älykkäistä verkoista valvontakameroihin. Tuotantolaitoksissa se voi ratkaista ongelmia, jotka liittyvät pilvistreemauksen heikkouksiin tai valmistajakohtaiseen dataomaisuuteen.

Wong ja Shafie ovat yhdessä perustaneet DarwinAI -yrityksen kaupallistamaan tehokkaan AI-ohjelmistonsa. Noin kolme vuotta sitten heidät hämmästytti tulokset, joita he saavuttivat uudenlaisella lähestymistavalla syväoppimisen keinoälyyn.

Äskettäisessä International Conference on Computer Vision -konferenssissa tutkijat saavuttivat 200-kertainen vähennyksen ohjelmistonsaoossa, jota käytettiin tietyn eksaktin kohteen tunnistamistehtävän yhteydessä.

Aiheesta aiemmin:

Ketterin koskaan rakennettu robotti

23.05.2019Ultrapuhdas valmistustapa 2D-transistoreille
22.05.2019Erittäin nopeita magneettisia muisteja
21.05.2019Happea akkujen kehitykseen
20.05.2019Neulanreiät hologrammeja tuottamaan
17.05.2019Lasketaan nopeammin kvasihiukkasilla
16.05.2019Kondensaattoreita tulostamalla
15.05.2019Kvanttitietotekniikkaa grafeenin ja piin avulla
14.05.2019Suurtaajuussiirto tehostuu grafeenilla
13.05.2019Aivomaista tietotekniikkaa
11.05.2019Kvanttitason mittauksia

Siirry arkistoon »