Värikuvan anturi pinoamalla

22.11.2017

EMPA-varianturi-perovkiiteista-300-t.jpgPunaiselle, siniselle ja vihreälle herkät väritunnistimet, jotka on pinottu päällekkäin, saattaisi mahdollistaa kuva-anturille ennennäkemättömän tarkkuuden ja herkkyyden.

Perinteisellä kuva-anturilla kukin yksittäinen pikselialue voi absorboida vain pienen osan valonspektristä. Lisäksi ne ovat järjestetty rinnakkaiseen mosaiikkimuotoon, josta ohjelmistoalgoritmit sitten muodostavat värikuvan.

Empan ja ETH Zurichin tutkijat ovat nyt kehittäneet kuva-anturin prototyypin, joka absorboi valoa lähes optimaalisesti kerrosmaisella värianturilla. Se on myös halpa valmistaa.

Päällekkäisistä antureista koostuvia antureita on kehitetty ja valmistettu muun muassa piistä mutta eri kerrosten absorptiospektrit eivät olleet riittävän erillisiä, joten se ei kauaa markkinoilla menestynyt. Lisäksi se toteuttaminen vaati monimutkaista ja kallista valmistusprosessia.

Nyt Empan tutkijoiden kehittämä anturi koostuu kolmesta erityyppisestä perovskiitistä. Niiden koostumuksesta riippuen ne voivat absorboida osaa valonspektristä, mutta pysyvät läpinäkyvinä muille taajuuksille.

Maksym Kovalenkon ryhmän tutkijat Empasta ja ETH Zurichistä tuottivat sen avulla värikentän, jonka koko oli vain yksi pikseli. He pystyivät jäljentämään sekä yksinkertaisia yksiulotteisia että realistisempia kaksiulotteisia kuvia, joilla on hyvä värisyvyys (color fidelity).

Tämän uuden lähestymistavan edut ovat selkeät: absorptiospektrit ovat selvästi eriytyneitä ja värin tunnistus on paljon tarkempi kuin piin tapauksessa. Lisäksi absorptiokertoimet, erityisesti valokomponenteille, joilla on suuremmat aallonpituudet (vihreä ja punainen), ovat huomattavasti korkeammat perovskiiteissä kuin piissä.

Tämän seurauksena kerrokset voidaan tehdä huomattavasti pienemmiksi, mikä puolestaan mahdollistaa pienet pikselikoot. Tämä ei ehkä ole ratkaisevaa tavallisissa kameratunnistimissa; kuitenkin muille analyysitekniikoille, kuten spektroskopialle, tämä voi mahdollistaa huomattavasti suuremman resoluution.

26.04.2025Katalyyttien tehostusta spineillä ja yksittäisillä atomeilla
25.04.2025Tehokkaampia akkuelektrodeja
25.04.2025Uusvanha kvanttitietokonearkkitehtuuri erillisellä muistilla ja prosessorilla
24.04.2025Analyysi älykkään nanofotoniikan nykytilasta
23.04.2025Kvantti-internetin läpimurto - laboratoriosta reaalimaailmaan
23.04.2025Ohut jäähdytysratkaisu mobiileille ja laseri mikrosirua jäähdyttämään
22.04.2025Wurtsiittiferrosähköistä elektroniikkaa
22.04.20252D-materiaalit mutkalle ja avaruuteen
22.04.20253D-tulostusta mikroelektroniikasta mikrofluidiikkaan
19.04.2025Ei-vastavuoroista fotoniikkaa

Siirry arkistoon »