Antureita printtaamalla

28.11.2017

Florida-liiketunnistimia-puettaviin-300.jpgFlorida State Universityn insinöörit yhdessä Lyonissa sijaitsevan Institut National des Sciences Appliquéesin tiedemiesten kanssa ovat kehittäneet liiketunnistimia, jotka voisivat olla airut lähitulevaisuuden kohtuuhintaiselle puettavalle teknologialle.

Heidän kehittämänsä printattavat venymäanturit edustavat parannusta nykyisiin ratkaisuihin, joissa useimmat anturit ovat joko turhan jäykkiä tai joustamattomia.

Uudessa anturirakenteessa yhdistyy moniseinämäisiä hiilinanoputkien ohutkalvoja, joita kutsutaan buckypaperiksi (MWCNT-BP) sekä hopeametalliektrodit, jotka on printattu yleisellä, kaupallisesti saatavalla mustesuihkutulostimella.

Anturit voidaan integroida esimerkiksi lakanoihin tarkkailemaan unen laatua, kenkiin seuraamaan jalan asentoa tai urheiluvaatteisiin mittaamaan liikunnan intensiteettiä.

Nottinghamin yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet nopean 3D-tulostustekniikan toimiville elektroniikkapiireille.

Piirejä, jotka sisältävät johtavia metallimusteita ja eristäviä polymeerisiä musteita, voidaan nyt tuottaa yhdellä mustesuihkutulostusprosessilla, jossa UV-valo kiinteyttää musteet nopeasti.

Tekniikka avaa tien tuottamaan toimivia komponentteja, kuten 3D-antenneja ja täysin printattuja antureita useista materiaaleista.

Olemassa olevat järjestelmät käyttävät tyypillisesti vain yhtä materiaalia, joka rajoittaa painettujen rakenteiden toimivuutta ja vaati usein erillisen lämmönlähteen aineen kovettamiseksi.

Tutkijat havaitsivat, että hopeamusteen johtavat nanohiukkaset pystyvät absorboimaan UV-valoa tehokkaasti ja kun se muuntuu lämmöksi, se haihduttaa musteliuottimet ja sulattaa hopeiset nanopartikkelit. Prosessi vaikuttaa vain johtavaan musteeseen eikä siten vahingoita viereen painettuja polymeerejä.

Tämän edistyksen myötä mustesuihkutulostus voi printata monenlaisia toimivia musteita, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Sitä on käytetty biologiassa kudosten bioprinttaukseen, multientsyymien ja eri tyyppisten solujen printtaukseen, jossa "muste" voi koostua elävistä soluista.
22.01.2025Timanttipuolijohteista löydettiin uusia ominaisuuksia
21.01.2025Kohti RF-ketjusta vapaata langattomuutta
21.01.2025Monitoiminen avaruussignaloinnin MMIC-siru
20.01.2025Metastabiilia tilaa metsästäen
20.01.2025Moire-kuviot tarjoavat nyt topologiaa
17.01.2025Kvantti-insinöörit luovat "Schrödingerin kissan" piisirulle
17.01.2025Grafeeninauhat ja kiraalisuus kehittämään kvanttiteknologiaa
16.01.2025Uudet hiukkaslöydöt voisivat viedä kvanttimekaniikkaa askeleen pidemmälle
16.01.2025Uusi kvanttitunnistintekniikka paljastaa subatomisia signaaleja
15.01.2025Akkututkimuksia atomien ja sienien tasolla

Siirry arkistoon »