Pienempiä optisia komponentteja

31.01.2018

Illinois-Oregon-optinen-siru-tekniikka-1-300-t.jpgIllinoisin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että ääniaaltoja voidaan käyttää mikropiireille sopivien optisten diodien tuottamiseksi.

Isolaattorit eli suuntavaimentimet ovat yksisuuntaisia rakenteita, jotka vastaavat elektronisia diodeja. Ne suojaavat laserlähteitä heijastuksista ja ovat välttämättömiä valosignaalien reitittämiseksi optisissa verkoissa. Nykyisin näissä joudutaan turvautumaan magneettisiin materiaaleihin, jotka eivät sovi mikrosiruille.

Uusi rakenne on vain 200 x 100 mikronin kokoinen ja valmistettu valoa läpäisevästä alumiininitridistä. Toiminnan aika-käänteis symmetrian rikkomiseen tarvittavat ääniaallot tuotetaan pietsosähköisesti. Ääniaallot pakottavat valon kulkemaan vain yhteen suuntaan.

Arkielämässä emme näe valojen vuorovaikutusta äänen kanssa mutta tutkimuksessa havaittiin, että valo ja ääni ovat vuorovaikutuksessa hyvin hienovaraisella tavalla. Näin tekniikka tuottaa ei-vastavuoroisen modulaattorin (taajuussiirtyvä isolaattori) epäsuoran kaistojen välisen sironnan avulla.

Oregonin valtionyliopiston tutkijat ovat puolestaan suunnitelleet ja valmistaneet maailman pienimmän ja vähiten energiaa kuluttavan sähköoptisen modulaattorin.

Sähköoptinen modulaattori on avainasemassa kuituoptisissa verkoissa. Aivan kuten transistori on sähköisten signaalien kytkin, sähköoptinen modulaattori on optisten signaalien kytkin.

Uusi modulaattori on kymmenen kertaa pienempi ja voi olla sata kertaa energiatehokkaampi kuin parhaat aikaisemmat laitteet. Se on suurin piirtein bakteerin kokoa, eli kokoa noin 0,6 x 8 mikronia.

Keksinnössään tutkijat tukeutuivat myös Oregonin Statessa kehitettyyn läpinäkyvään johtavaan oksidimateriaaliin. Rakenteessa hyödynnetään läpinäkyvää johtavaa oksidiporttia tyypillisen metalliportin sijasta yhdistämään metalli-oksidi puolijohteinen kondensaattori ja ultrapienikokoinen fotonikide nanokaviteetin kanssa.

Suunnitelma yhdistää materiaalien ja rakenteiden innovaatiot parantaen elektroniikan ja fotoniikan välistä vuorovaikutusta, jonka ansiosta tutkijat saattoivat luoda pienemmän elektro-optisen modulaattorin.

Aiheesta aiemmin:

Erittäin pieniä optisia kytkimiä

22.03.2019Laveampaa kvantti-informaation vaihtoa
21.03.2019RF-fotoneja ja kvanttihyppyjä
20.03.2019Säädettävää ja äänennopeaa lämmönjohdetta
19.03.2019Molekyylielektroniikan toimintoja kvantti-interferenssillä
18.03.2019Nesteitä ja molekyylejä sähkön tuottajiksi
15.03.2019Moiré-kuviot tuottavat superhiloja
14.03.2019Kvanttivaloa ja kvanttipisteitä
13.03.2019Kävisikö pii sittenkin akkuanodiksi
12.03.2019DNA-tietotekniikka tehostuu
11.03.2019Kvanttianturi tehostaa syövän hoitoa

Siirry arkistoon »