Ultraääni lataa ja herättää radioita

21.02.2018

Stanford-wake-up-radiot-300-t.jpgVirrankäytön katkaistu erilaisissa pienen tehonkäytön radiolaitteissa pidentää akun käyttöaikaa mutta laite ei silloin toimi. Sellaisen herättäminen toimintaan voi tapahtua ajastuksella, mittaussignaalista tai radiolähetteen kautta (WuRx).

Stanfordin yliopiston tutkijoiden kehittämä uudenlainen herätejärjestelmä, voi kytkeä langattomia radiolaitteita päälle energiatehokkaammin kuin aiemmin.

Stanfordin apulaisprofessori Amin Arbabian laboratoriossa työskennellyt opiskelija Angad Rekhi ja Arbabian ovat kehittäneet herätevastaanottimen, joka käynnistää ja lataa laitteen ultraäänisignaaleilla.

Toimimalla huomattavasti pienemmillä aallonpituuksilla ja siirtymällä radiotaajuuksista ultraäänelle, tämä vastaanotin on paljon pienempi kuin vastaavat radiosignaaleihin reagoivat herätevastaanottimet.

Herätevastaanotin kuuntelee uniikkia ultraäänikuviota, joka kertoo, milloin kyseinen laite kytketään päälle. Se tarvitsee vain hyvin pienen määrän tehoa ylläpitää tätä jatkuvaa kuuntelua, joten se säästää edelleen energiaa ja pidentää samalla tämän hieman kookkaamman laitteen akun käyttöikää.

Ultraäänellä toimiva herätevastaanotin tarvitsee akun, mutta sillä on paljon suurempi kantavuusalue kuin langattomasti toimivilla laitteilla, säilyttäen kuitenkin pitkän käyttöiän erittäin pienen tehonkäytön vuoksi. Nämä kaksi tekniikkaa - langaton teho ja herätevastaanottimet - palvelevat todennäköisesti eri tarkoituksia, mutta molemmat viittaavat käänteeseen laitteissa, jotka muodostavat laitteiden internetin.

Ultraäänen käyttö mahdollistaa yksinkertaisemman varauselektroniikan ja selkeämmän säteilyn raja-arvojen huomioon ottamisen. Toisaalta ultraääni vaatii suoran näkö(kuulo)yhteyden lähettimen ja vastaanottimen välillä ja se vaimenee nopeammin kuin radioaallot ja vaatii kookkaamman lähetinyksikön.
26.06.2020Magnon-kytkin teollisesti hyödyllisillä ominaisuuksilla
25.06.2020Mikroaaltovahvistin joustavalle puukalvolle
24.06.2020Eksitoneja ja kvanttimateriaaleja
23.06.2020Anturien 3D-tulostus suoraan sydämeen
19.06.2020Tallennusta, logiikkaa ja skyrmioneja
18.06.2020Perusteita tehokkaammille akuille
17.06.2020Lomittaa molekyylejä ja atomeja
16.06.2020Intuitiivinen ohjelmointikieli kvanttitietokoneille
15.06.2020Kontakteja 2D-transistoreille
12.06.2020Molekyylit tarjoavat satakertaisen muistin

Siirry arkistoon »