Nanolangoilla lämpö sähköksi tehokkaammin

11.06.2018

Warwick-lamposahko-1D-langassa-300-t.jpgNew Warwickin yliopiston tutkimuksen mukaan lämpöä voidaan muuttaa sähköksi tehokkaammin käyttämällä atomin ohuita nanolankoja.

Warwickin fysiikan laitoksen tutkijat yhteistyössä Cambridgen ja Birminghamin yliopistojen kanssa ovat havainneet, että tehokkaimmat lämpösähköiset materiaalit voidaan toteuttaa muotoilemalla ne ohuimmiksi mahdollisiksi nanolangoiksi.

Tohtori Andrij Vasylenko, Warwickin yliopiston fysiikan laitokselta kommentoi: "Päinvastoin kuin kolmiulotteinen materiaali, eristetyt nanolangat johtavat vähemmän lämpöä ja enemmän sähköä samanaikaisesti. Nämä ainutlaatuiset ominaisuudet antavat ennennäkemättömän tehokkuuden lämmön/sähkön muuntamisesta yksidimensionaaleissa materiaaleissa."

Yhdistetyssä teoreettisessa ja kokeellisessa tutkimuksessa he kykenivät paitsi määrittämään suoran riippuvuuden mallin koosta ja nanorakenteesta saadusta rakenteesta, mutta myös osoittamaan, kuinka tätä tekniikkaa voidaan käyttää termosähköisen tehokkuuden säätelyyn tinatelluridin muokatussa nanolangassa, joiden halkaisija on 1-2 atomia.

Tutkijoiden mukaan tämä avaa mahdollisuuden uuden sukupolven lämpösähköisten generaattoreiden luomiseen, mutta myös vaihtoehtoisten ehdokasmateriaalien etsimiseen termosähköisille runsaiden ja myrkyttömien kemiallisten alkuaineiden joukosta."

Toisaalla MIT:n tutkijat ovat löytäneet keinon lisätä merkittävästi lämpösähköistä tehokkuutta topologisten puolimetallien tutkimuksen kautta.

Päinvastoin kuin useimmilla kiinteillä materiaaleilla topologisilla puolimetalleilla ei ole kaistaeroa. Se mahdollistaa elektronien siirtymisen helposti korkeampiin energiakaistoihin kuumennettaessa. Mutta myös aukot kerääntyvät materiaalin kylmälle puolelle ja siten kumoavat elektronien vaikutuksen mikä tuottaa lopulta hyvin vähän energiaa.

Tutkimuksissa, jotka eivät liittyneet toisiinsa, huomattiin että vahvassa magneettikentässä elektronit ja aukot voi saada liikkumaan vastakkaisiin suuntiin. Magneettikentän tosin pitää olla äärimmäisen vahva ja tutkijoiden seuraava tavoite onkin toteuttaa ilmiö realistisimmilla magneettikentillä.

28.03.2024Kertakäyttöiset tekoälyanturit terveyden seurantaan
27.03.2024Kvantti-interferenssi ja transistori
26.03.2024Robotti tarttuu lihanpalaan ja keskustelee kaverinsa kanssa
25.03.2024Piin kanssa yhteensopivia magneettisia pyörteitä
23.03.2024Kaksitoiminen katalyytti tekee sen halvemmalla
22.03.2024Hiilinanoputket käyttöön
21.03.2024Fotonisirut valtaavat alaa
21.03.2024Uusi 2D-materiaalien maailma on avautumassa
19.03.2024Suprajohteet auttavat tietokoneita "muistamaan"
18.03.2024Kvanttimateriaalitutkimuksen uudet työkalut

Siirry arkistoon »