Lämpimät kohteet peittoon infrapuna-antureilta

29.06.2018

UW-Madison-peittomateriaali-infrapunalle-300-t.jpgErityisesti sotilastekniikan parissa halutaan piiloutua infrapunakameroilta ja se voi olla tulevaisuudessa paljon helpompaa, uudella peittävällä materiaalilla, joka tekee esineistä ja ihmisistä käytännöllisesti katsoen näkymättömiä.

Wisconsin-Madison yliopiston tutkijat ovat osoittaneet uuden äärimmäisen ohuen infrapunan peittävän materiaalin. "Tällä hetkellä ihmisillä on paljon raskaampia metallivarusteita tai lämpöhuopia", sanoo Wruckin-Madisonin yliopiston sähkö- ja tietotekniikan professori Hongrui Jiang.

Uusi peittomateriaali tarjoaa merkittäviä parannuksia muihin lämpöä peittävään tekniikkaan verrattuna erityisesti painon, kustannusten ja käytön helppouden suhteen.

Alle yhden millimetrin paksuinen levy imee noin 94 prosenttia kohtaamastaan infrapuna-valosta Erityisesti peittomateriaali voi absorboida vahvasti valoa keskipitkän ja pitkän aallonpituuden infrapunavyöhykkeessä

Lisäksi tutkijat ovat rakentaneet peittomateriaaliin sähköisiä lämmityselementtejä ja luoneet näin naamion infrapunakameroiden huijaamiseen. "Voit tahallaan pettää infrapunatunnistimen esittämällä väärän lämpöeristyksen", sanoo Jiang.

Ansoittaakseen infrapuna-valoa tutkijat hyödynsivät mustaa piitä, jota käytetään esimerkiksi aurinkokennoissa. Musta pii absorboi valoa, koska se koostuu miljoonista mikroskooppisista neuloista (nanojauheista), jotka kaikki osoittavat ylöspäin tiheästi pakattuna metsänä. Tuleva valo heijastaa edestakaisin pystysuorien runkojen välissä, pomppien materiaalin sisällä sen sijaan, että pakenisi.

Vaikka mustan piin on tiedetty jo pitkään absorboivan näkyvää valoa, Jiang ja kollegat olivat ensimmäisiä, jotka näkivät materiaalin potentiaalia ansoittaa infrapunaa.

Tutkijat ottivat nanolankojen avuksi pieniä hiukkasia hopeaa. Lisäksi mustapii on joustavalla taustalla ja siinä pienet ilmakanavat, jotka estävät peittolevyn lämpenemisen liian nopeasti, koska se imee infrapunavalon.

Nanobittejä-sivusto siirtyy kesälaitumille ja aiheisiin palataan säännöllisemmin sitten elokuussa.

Hyvää kesää lukijoillemme.

13.07.2018Valoa seuraavan sukupolven datan tallennukseen
29.06.2018Lämpimät kohteet peittoon infrapuna-antureilta
28.06.2018Tuttu pii houkuttaa kvanttitietotekniikkaa
27.06.2018Hiilinanoputkioptiikkaa kvanttikryptografialle ja kvanttilaskennalle
26.06.2018Parempaa lämmönhallintaa
25.06.2018Kolmiulotteinen materiaalitulostus molekyylirajalle
21.06.2018Aurinkokennot tavoittelevat 30 %
20.06.2018Kvanttitilan siirto ja kvantti-internetti
18.06.2018Vertikaalinen tehotransistori galliumoksidista
15.06.2018Langatonta tehonsiirtoa syvälle kehoon

Siirry arkistoon »