Lämpimät kohteet peittoon infrapuna-antureilta

29.06.2018

UW-Madison-peittomateriaali-infrapunalle-300-t.jpgErityisesti sotilastekniikan parissa halutaan piiloutua infrapunakameroilta ja se voi olla tulevaisuudessa paljon helpompaa, uudella peittävällä materiaalilla, joka tekee esineistä ja ihmisistä käytännöllisesti katsoen näkymättömiä.

Wisconsin-Madison yliopiston tutkijat ovat osoittaneet uuden äärimmäisen ohuen infrapunan peittävän materiaalin. "Tällä hetkellä ihmisillä on paljon raskaampia metallivarusteita tai lämpöhuopia", sanoo Wruckin-Madisonin yliopiston sähkö- ja tietotekniikan professori Hongrui Jiang.

Uusi peittomateriaali tarjoaa merkittäviä parannuksia muihin lämpöä peittävään tekniikkaan verrattuna erityisesti painon, kustannusten ja käytön helppouden suhteen.

Alle yhden millimetrin paksuinen levy imee noin 94 prosenttia kohtaamastaan infrapuna-valosta Erityisesti peittomateriaali voi absorboida vahvasti valoa keskipitkän ja pitkän aallonpituuden infrapunavyöhykkeessä

Lisäksi tutkijat ovat rakentaneet peittomateriaaliin sähköisiä lämmityselementtejä ja luoneet näin naamion infrapunakameroiden huijaamiseen. "Voit tahallaan pettää infrapunatunnistimen esittämällä väärän lämpöeristyksen", sanoo Jiang.

Ansoittaakseen infrapuna-valoa tutkijat hyödynsivät mustaa piitä, jota käytetään esimerkiksi aurinkokennoissa. Musta pii absorboi valoa, koska se koostuu miljoonista mikroskooppisista neuloista (nanojauheista), jotka kaikki osoittavat ylöspäin tiheästi pakattuna metsänä. Tuleva valo heijastaa edestakaisin pystysuorien runkojen välissä, pomppien materiaalin sisällä sen sijaan, että pakenisi.

Vaikka mustan piin on tiedetty jo pitkään absorboivan näkyvää valoa, Jiang ja kollegat olivat ensimmäisiä, jotka näkivät materiaalin potentiaalia ansoittaa infrapunaa.

Tutkijat ottivat nanolankojen avuksi pieniä hiukkasia hopeaa. Lisäksi mustapii on joustavalla taustalla ja siinä pienet ilmakanavat, jotka estävät peittolevyn lämpenemisen liian nopeasti, koska se imee infrapunavalon.

Nanobittejä-sivusto siirtyy kesälaitumille ja aiheisiin palataan säännöllisemmin sitten elokuussa.

Hyvää kesää lukijoillemme.

21.02.2019Monimuotoisia kaksiulotteisia
20.02.2019Huonelämpöinen alusta kvanttiteknologialle
19.02.2019Lisäkalvo tekee litiumioniakuista turvallisia
18.02.2019Uusia materiaaleja elektroniikalle
15.02.2019Elektronien nestettä huonelämpötilassa
14.02.2019Parempaa orgaanista seostusta ja rajapintoja
13.02.2019Eksitoneja, bieksitoneja ja polaritoneja samassa materiaalissa
12.02.2019Muistitekniikan kehityssuuntia
11.02.2019Vähemmän kohinaa
08.02.2019Protoneista akkujen varausten siirtäjä?

Siirry arkistoon »