Valoa seuraavan sukupolven datan tallennukseen

13.07.2018

Adeleide-memory-big-R-450_copy.jpgPienet, nanokokoiset suolakiteet, joihin on koodattu dataa käyttämällä laservaloa, saattavat olla seuraava valittavissa oleva datantallennustekniikka, seuraten Australialaisten tutkijoiden tekemiä tutkimuksia.

University of South Australia ja University of Adelaide yhteistyössä New South Walesin yliopiston tutkijoiden kanssa osoittaneet uutta ja energiatehokasta lähestymistapaa datan tallentamiseksi valolla.

Tutkimuksen vetäjä Dr Riesen University of South Australiasta ja Adelaiden yliopiston PhD-opiskelija Xuanzhao Pan kehittivät teknologiaa, joka perustuu nanokiteisiin, joiden valoa säteilevää ominaisuutta voidaan tehokkaasti kytkeä päälle ja pois kuvioissa, jotka edustavat digitaalista informaatiota. Tutkijat käyttivät lasereita muuttamaan kiteiden elektronisia tiloja ja siten myös fluoresenssia.

Erityisen nanokiteisen maa-alkalimetallihalogenidin BaFCI:Sm:llä on osoitettu olevan potentiaalia monitasoiselle optiselle datatallennukselle. Nyt demonstrointiin, että näitä fosforeja voidaan käyttää uudelleenkirjoittavalle monitasoiselle optiselle datatallennukselle yksittäisen nanokiteen fyysisissä mitoissa.

Tallennus perustuu erittäin tehokkaaseen ja palautuvaan Sm3+-ionien muuntamiseen Sm 2+ -ioneiksi UV-C-valolla. Tallennetun datan luentaan käytetään konfokaalista optiikkaa hyödyntämällä Sm 2+ -ionien fotoluminenssia nanokiteissä. Signaalin voimakkuus riippuu kirjoitusvaiheen aikana käytetystä UV-C-fluenssistä ja tämän toimiessa monitasoisen datan tallennuksen mekanismina.

Tutkimus osoittaa, että nämä fluoresoivat nanokiteet voisivat olla lupaava vaihtoehto perinteisille magneettisille ja solid-state muisteille tai blu-ray-levyille. Tutkijat osoittivat uudelleenkirjoitettavan datan tallennuksen jopa aivan yksittäisissä nanokiteissä. Lisäksi sillä voidaan tallentaa useita bittejä samanaikaisesti ja data on uudelleenkirjoitettavissa, toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Teknologia mahdollistaa myös erittäin pienitehoisten lasereiden käytön, mikä tuo energiatehokkuutta ja käytännöllisyyttä kuluttajien sovelluksissa sekä integroiduissa piireissä.

Teknologiaa voidaan laajentaa 2D- ja 3D-muisteihin tallennustiheyksille, jotka voisivat mahdollisesti lähestyä petatavua/cm3 tasoja.

18.10.2018Taajuuskampa, laser ja resonaattori samalle piirille
17.10.2018Valon ja aineen vuorovaikutuksia kaksiulotteisissa
16.10.2018Erittäin ohuita antenneja
15.10.2018Valolla ohjattavia moottoreita ja roottoreita
12.10.2018Tarkempaa kasvihuonekaasujen analyysiä
11.10.2018Tehokkaampaa salaustekniikkaa
10.10.2018Uusi konsepti polttokennoille
09.10.2018Taipuisaa elektroniikkaa arvokkaista materiaaleista
08.10.2018Mikroelektroniikan ja biologisten rajan ylittäen
05.10.2018Miljoona kertaa nopeampaa tietotekniikkaa

Siirry arkistoon »