Edullinen ultraäänilaite

20.09.2018

British-Columbia-DIY-foto1-300-t.jpgBritish Columbian (UBC) yliopistossa työskentelevät insinöörit ovat kehittäneet uuden ultraäänimuunnoksen tai koettimen, joka voisi huomattavasti pienentää ultraäänilaitteiden kustannuksia jopa niin pieniksi kuin sata dollaria.

Perinteiset ultraäänilaitteet käyttävät pietsosähköisiä kiteitä luomaan kuvia kehon sisäosasta ja siirtämään ne tietokoneelle sonogrammin luomiseksi.

Tutkijat korvasivat pietsosähköisiä kiteitä pienillä värähtelevillä rummuilla, jotka on valmistettu poly-CMUT (polymeerikapasitiiviset mikrokoneistetut ultraäänimuuntimet), jotka on halvempi valmistaa.

"Muuntimien rummut ovat tyypillisesti valmistettu jäykistä piimateriaaleista, jotka edellyttävät kalliita, ympäristön hallitsevia valmistusprosesseja, mikä on haitannut niiden käyttöä ultraäänessä", sanoo tohtoritutkija Carlos Gerardo, UBC:ssä. "Käyttämällä polymeerihartsia pystymme tuottamaan polyCMUT:t vähemmillä valmistusvaiheilla ja laitteilla, mikä johtaa merkittäviin kustannussäästöihin."

UBC:n laitteen tuottamat sonogrammi-kuvat olivat yhtä teräviä tai jopa yksityiskohtaisempia kuin pietsosähköisten muuntimien tuottamat perinteiset sonogrammit, sanoi sähkö- ja tietotekniikan professori Edmond Cretu.

"Koska anturimme tarvitsee käyttöjännitteeksi vain 10 volttia, sitä voidaan käyttää älypuhelimen yhteydessä, joten se soveltuu käytettäväksi kauko- tai pienitehoisissa paikoissa", Cretu lisää. "Ja toisin kuin jäykät ultraäänitunnistimet, anturillamme on potentiaalia rakentaa joustavaan materiaaliin, joka voidaan kääriä kehoon helpottamaan skannausta ja yksityiskohtaisempiin kuvauksiin, ilman että kustannukset kasvaisivat merkittävästi."

Sähkö- ja tietotekniikan professori Robert Rohling, sanoi, että seuraava vaihe tutkimuksessa on kehittää laaja valikoima prototyyppejä ja lopulta testata laitetta kliinisissä sovelluksissa.

20.10.2020Kierteisiä topologisia eksitoni-polaritoneja
19.10.2020Lähi-infrapunan aallot näkyviksi
16.10.2020Kiinteä elektrolyytti natrium-akuille
15.10.2020Fotonit taipuvat moneen
14.10.2020Grafeenia pinoten ja kiertäen
13.10.2020Orgaanisten piirien miniaturisointia
12.10.2020Ultraääntä kolmiulotteisesti
09.10.2020Kvanttitietokoneet tehostuvat
08.10.2020Enemmän sähköä auringonvalosta
07.10.2020Suurten esineiden välinen kvanttilomittuminen

Siirry arkistoon »