Kvanttikoneita yhdistellen

25.09.2018

Yale-teleportaatio-kahden-kubitin-valille-350.jpgYalen yliopiston tutkijat ovat osoittaneet yhden keskeisistä vaiheista rakentaa modulaarisen kvantti-tietokoneiden arkkitehtuuri: kvanttiportin "teleporttauksen" kahden kubitin välille.

Kvanttiteleportaatiota on aikaisemmin käytetty tuntemattomien kvanttitilojen välittämiseen kahden osapuolen välillä ilman, että itse tila lähetetään fyysisesti. 1990-luvulla kehitetyn teoreettisen protokollan avulla Yale-tutkijat kokeilivat kvanttioperaatiota tai "porttia" luottamatta minkäänlaiseen suoraan vuorovaikutukseen.

Tällaiset portit ovat välttämättömiä kvanttilaskennalle, joka perustuu erillisten kvanttijärjestelmien verkkoihin - arkkitehtuuri, josta monet tutkijat sanovat pystyttävän kompensoimaan kvanttilaskentaprosessoreihin sisältyvät luontaiset virheet.

Kvanttimodulaarisen arkkitehtuurin moduulit toimivat pieninä kvanttiprosessoreina, jotka on liitetty suurempaan verkkoon. Kun moduulit ovat eristetty toisistaan se vähentää suuremman järjestelmän ei-toivottuja vuorovaikutuksia. Kuitenkin erillisyys tekee moduulien välisistä operaatioista haasteita. Teleportatut portit ovat tapa toteuttaa moduulien välisiä toimintoja.

"Työmme on ensimmäinen teoreettisen protokollan demonstraatio, jossa klassinen viestintä tapahtuu reaaliaikaisesti, jolloin voimme toteuttaa "deterministisen" operaation, joka suorittaa halutun toiminnon joka kerta", toteavat tutkijat.

Kvanttilaskelmat tehdään herkkien kubittien avulla, jotka ovat alttiita virheille. Kokeellisissa kvanttisysteemeissä "loogisia" kubitteja valvotaan "apukubiteilla" virheiden havaitsemiseksi ja korjaamiseksi välittömästi.

"Kokeilumme on myös ensimmäinen demonstrointi kahden kubitin operaatiosta loogisten kubittien välillä. Se on virstanpylväs kohti kvantti-informaation käsittelyä käyttäen virhe-korjattavissa olevia kubitteja," toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Australian National Universityn (ANU) tutkijoiden johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on puolestaan keksinyt kameralinssin, joka voi johtaa laitteeseen, jolla liittää aikanaan kvantti-tietokoneita optiseen kuituverkkoon.

Linssi on valmistettu piikalvosta. Sen miljoonat nanorakenteet muodostavat kameralinssin metapinnan, joka mahdollistaa kvanttivaloon koodatun informaation tehokkaan lähetyksen ja ilmaisun.

Technion-Israel Institute of Technologyn tutkijat ovat myös käyttäneet dielektristä metapintatekniikkaa, jonka avulle he puolestaan generoivat yksittäisten fotonien spinin ja orbitaalisen kulmamomentin lomittumisen.

Näin tutkijat ovat osoittaneet metamateriaalien käytön mahdollistavan generoida ja manipuloida lomittumista - mikä on kvantti-informaatiojärjestelmän keskeisin piirre.

Aiheesta aiemmin:

Tutkijat teleportanneet valohiukkasia kilometreittäin

21.10.2019Japanissa kokeiltiin petabitin verkkoyhteyksiä
18.10.2019Suprajohtavuutta moduloiden
17.10.2019Spin- ja varausvirran hallintaa
16.10.2019Spektrometriaa sirupiirillä
15.10.2019Uusia ulottuvuuksia printtielektroniikalle
14.10.2019Löytö energiatehokkaalle elektroniikalle
11.10.2019Pikotiedettä ja uusia materiaaleja
10.10.2019Lomittumista 50 kilometrissä valokuitua
09.10.2019Koneoppiminen etsii uusia materiaaleja
08.10.2019Parhaat kahdesta maailmasta: Magnetismi ja Weyl -puolimetallit

Siirry arkistoon »