Kvanttikoneita yhdistellen

25.09.2018

Yale-teleportaatio-kahden-kubitin-valille-350.jpgYalen yliopiston tutkijat ovat osoittaneet yhden keskeisistä vaiheista rakentaa modulaarisen kvantti-tietokoneiden arkkitehtuuri: kvanttiportin "teleporttauksen" kahden kubitin välille.

Kvanttiteleportaatiota on aikaisemmin käytetty tuntemattomien kvanttitilojen välittämiseen kahden osapuolen välillä ilman, että itse tila lähetetään fyysisesti. 1990-luvulla kehitetyn teoreettisen protokollan avulla Yale-tutkijat kokeilivat kvanttioperaatiota tai "porttia" luottamatta minkäänlaiseen suoraan vuorovaikutukseen.

Tällaiset portit ovat välttämättömiä kvanttilaskennalle, joka perustuu erillisten kvanttijärjestelmien verkkoihin - arkkitehtuuri, josta monet tutkijat sanovat pystyttävän kompensoimaan kvanttilaskentaprosessoreihin sisältyvät luontaiset virheet.

Kvanttimodulaarisen arkkitehtuurin moduulit toimivat pieninä kvanttiprosessoreina, jotka on liitetty suurempaan verkkoon. Kun moduulit ovat eristetty toisistaan se vähentää suuremman järjestelmän ei-toivottuja vuorovaikutuksia. Kuitenkin erillisyys tekee moduulien välisistä operaatioista haasteita. Teleportatut portit ovat tapa toteuttaa moduulien välisiä toimintoja.

"Työmme on ensimmäinen teoreettisen protokollan demonstraatio, jossa klassinen viestintä tapahtuu reaaliaikaisesti, jolloin voimme toteuttaa "deterministisen" operaation, joka suorittaa halutun toiminnon joka kerta", toteavat tutkijat.

Kvanttilaskelmat tehdään herkkien kubittien avulla, jotka ovat alttiita virheille. Kokeellisissa kvanttisysteemeissä "loogisia" kubitteja valvotaan "apukubiteilla" virheiden havaitsemiseksi ja korjaamiseksi välittömästi.

"Kokeilumme on myös ensimmäinen demonstrointi kahden kubitin operaatiosta loogisten kubittien välillä. Se on virstanpylväs kohti kvantti-informaation käsittelyä käyttäen virhe-korjattavissa olevia kubitteja," toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Australian National Universityn (ANU) tutkijoiden johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on puolestaan keksinyt kameralinssin, joka voi johtaa laitteeseen, jolla liittää aikanaan kvantti-tietokoneita optiseen kuituverkkoon.

Linssi on valmistettu piikalvosta. Sen miljoonat nanorakenteet muodostavat kameralinssin metapinnan, joka mahdollistaa kvanttivaloon koodatun informaation tehokkaan lähetyksen ja ilmaisun.

Technion-Israel Institute of Technologyn tutkijat ovat myös käyttäneet dielektristä metapintatekniikkaa, jonka avulle he puolestaan generoivat yksittäisten fotonien spinin ja orbitaalisen kulmamomentin lomittumisen.

Näin tutkijat ovat osoittaneet metamateriaalien käytön mahdollistavan generoida ja manipuloida lomittumista - mikä on kvantti-informaatiojärjestelmän keskeisin piirre.

Aiheesta aiemmin:

Tutkijat teleportanneet valohiukkasia kilometreittäin

19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan
11.04.2024Kudottavia ohuita puolijohdekuituja
10.04.20242D-antenni tehostaa hiilinanoputkien valontuottoa
09.04.2024Lisää tiedonsiirtokapasiteettia langattomaan viestintään

Siirry arkistoon »