Kvanttikoneita yhdistellen

25.09.2018

Yale-teleportaatio-kahden-kubitin-valille-350.jpgYalen yliopiston tutkijat ovat osoittaneet yhden keskeisistä vaiheista rakentaa modulaarisen kvantti-tietokoneiden arkkitehtuuri: kvanttiportin "teleporttauksen" kahden kubitin välille.

Kvanttiteleportaatiota on aikaisemmin käytetty tuntemattomien kvanttitilojen välittämiseen kahden osapuolen välillä ilman, että itse tila lähetetään fyysisesti. 1990-luvulla kehitetyn teoreettisen protokollan avulla Yale-tutkijat kokeilivat kvanttioperaatiota tai "porttia" luottamatta minkäänlaiseen suoraan vuorovaikutukseen.

Tällaiset portit ovat välttämättömiä kvanttilaskennalle, joka perustuu erillisten kvanttijärjestelmien verkkoihin - arkkitehtuuri, josta monet tutkijat sanovat pystyttävän kompensoimaan kvanttilaskentaprosessoreihin sisältyvät luontaiset virheet.

Kvanttimodulaarisen arkkitehtuurin moduulit toimivat pieninä kvanttiprosessoreina, jotka on liitetty suurempaan verkkoon. Kun moduulit ovat eristetty toisistaan se vähentää suuremman järjestelmän ei-toivottuja vuorovaikutuksia. Kuitenkin erillisyys tekee moduulien välisistä operaatioista haasteita. Teleportatut portit ovat tapa toteuttaa moduulien välisiä toimintoja.

"Työmme on ensimmäinen teoreettisen protokollan demonstraatio, jossa klassinen viestintä tapahtuu reaaliaikaisesti, jolloin voimme toteuttaa "deterministisen" operaation, joka suorittaa halutun toiminnon joka kerta", toteavat tutkijat.

Kvanttilaskelmat tehdään herkkien kubittien avulla, jotka ovat alttiita virheille. Kokeellisissa kvanttisysteemeissä "loogisia" kubitteja valvotaan "apukubiteilla" virheiden havaitsemiseksi ja korjaamiseksi välittömästi.

"Kokeilumme on myös ensimmäinen demonstrointi kahden kubitin operaatiosta loogisten kubittien välillä. Se on virstanpylväs kohti kvantti-informaation käsittelyä käyttäen virhe-korjattavissa olevia kubitteja," toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Australian National Universityn (ANU) tutkijoiden johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on puolestaan keksinyt kameralinssin, joka voi johtaa laitteeseen, jolla liittää aikanaan kvantti-tietokoneita optiseen kuituverkkoon.

Linssi on valmistettu piikalvosta. Sen miljoonat nanorakenteet muodostavat kameralinssin metapinnan, joka mahdollistaa kvanttivaloon koodatun informaation tehokkaan lähetyksen ja ilmaisun.

Technion-Israel Institute of Technologyn tutkijat ovat myös käyttäneet dielektristä metapintatekniikkaa, jonka avulle he puolestaan generoivat yksittäisten fotonien spinin ja orbitaalisen kulmamomentin lomittumisen.

Näin tutkijat ovat osoittaneet metamateriaalien käytön mahdollistavan generoida ja manipuloida lomittumista - mikä on kvantti-informaatiojärjestelmän keskeisin piirre.

Aiheesta aiemmin:

Tutkijat teleportanneet valohiukkasia kilometreittäin

19.07.2019Luminenssilamput kehittyvät
12.07.2019Atomista audiotallennusta
03.07.2019Informaation teleporttausta timantissa
02.07.2019Orgaanisia katodeja tehokkaille akuille
28.06.2019Spintroniikkaa ja muistitekniikkaa
27.06.2019Edistysaskeleita kvanttitietotekniikalle
26.06.2019Oksidimateriaalit kaupallistuvat
25.06.2019Lasertekniikalla grafeenia hyötykäyttöön
24.06.2019Ionitekniikkaa kondensaattoreihin
20.06.2019Tehokkaampia tehopiiritekniikoita

Siirry arkistoon »