Hybridi kaksiulotteinen

26.09.2018

DTU-uusi-nanomateriaali-kvanttielektroniikalle-300-t.jpgKansainvälinen tiimi, jota johti Tanskan teknillisen yliopiston apulaisprofessori Kasper Steen Pedersen, on syntetisoinut uudenlaisen nanomateriaalin, jonka muokattavat sähköiset ja magneettiset ominaisuudet sopivat tulevaisuuden kvanttikoneisiin ja muihin sovelluksiin elektroniikassa.

Kromi-kloridi-pyratsiini (CrCl2 (pyratsiini)2) on kerrostettu materiaali, joka on esiaste 2D-materiaalille. Periaatteessa 2D-materiaalilla on vain yhden molekyylin paksuus ja tämä johtaa usein ominaisuuksiin, jotka ovat hyvin erilaiset kuin saman materiaalin tavalliset 3D-versiot.

Kun 3D-materiaalissa elektronit pystyvät ottamaan minkä tahansa suunnan, 2D-materiaalissa ne rajoittuvat vaakasuoraan - niin kauan kuin elektronin aallonpituus on pidempi kuin 2D-kerroksen paksuus.

Yleensä kaikki kaksiulotteiset ovat epäorgaanisia - aivan kuten grafeeni mutta kromi-kloridi-pyratsiini on orgaaninen/epäorgaaninen hybridimateriaali.

"Materiaali merkitsee uudenlaista kemiaa, jossa voimme korvata materiaalin eri rakenneosia ja muuttaa sen fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Tällaista ei voi tehdä grafeenilla. Esimerkiksi huomattavaa osaa grafeenin hiiliatomeista ei voi korvata toisen tyyppisillä atomeilla.

Meidän lähestymistapamme ansiosta ominaisuudet voidaan suunnitella paljon tarkemmin kuin muissa 2D-materiaaleissa, Kasper Steen Pedersen selvittää.

Sähköisten ominaisuuksien ohella myös kromi-kloridi-pyratsiinin magneettiset ominaisuudet voidaan suunnitella tarkasti. Tämä on erityisen tärkeä suhteessa spintroniikkaan.

Kvantti-laskennan lisäksi kromi-kloridi-pyratsiini saattaa olla kiinnostava tulevissa suprajohteissa, katalysaattoreissa, akuissa, polttokennoissa ja elektroniikassa yleensä.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on vielä kuitenkin perustavaa laatua olevaa tutkimus, joka tuo esiin täysin uuden lähestymistavan mutta sen synteesin taustalla olevat uudet periaatteet ovat relevantteja koska ne avaavat tietä uudelle kehittyneiden 2D-materiaalien tutkimukselle.

Aiheesta aiemmin:

Metalli ja puolijohde 2D-elektroniikalle

17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan
11.04.2024Kudottavia ohuita puolijohdekuituja
10.04.20242D-antenni tehostaa hiilinanoputkien valontuottoa
09.04.2024Lisää tiedonsiirtokapasiteettia langattomaan viestintään
08.04.2024Korkealaatuisia mikroaaltosignaaleja fotonisirulta
05.04.2024Kahden konstin grafeeni

Siirry arkistoon »