Millimetriaaltoja viimeiselle kuitukilometrille

26.11.2018

ETH-millimetriaaltoja-viimeiselle-mailille-1-300-t.jpgYleensä maahan upotettu internet-yhteyden "viimeinen kilometri" on myös vaativin. Uusi modulaattori tarjoaa vaihtoehdon. Siinä millimetriaaltojen (punaiset nuolet) välittämät data voidaan suoraan muuntaa optisen kuidun pulsseiksi (keltainen).

ETH Zürichin Professori Jürg Leuthold ja hänen Washingtonin yliopiston kollegat ovat kehittäneet valomodulaattorin, joka mahdollistaa tulevaisuudessa toteuttaa siirtolinjan "viimeisen kilometrin" tehokkaasti ja alhaisin kustannuksin suurten taajuuksien mikroaalloilla ja siten suurilla tiedonsiirtonopeuksilla.

Optisten kuitujen koodaamien datan siirtämiseksi valonvoimakkuuden muutoksen avulla millimetrin aalloilla tarvitaan erittäin nopeita - ja siksi kalliita elektronisia komponentteja.

Leuthold ja hänen kollegansa ovat nyt onnistuneet rakentamaan valomodulaattorin, joka toimii täysin ilman paristoja ja elektroniikkaa.

Tutkijoiden rakentama modulaattori koostuu alle millimetrin mittaisesta sirusta, joka sisältää myös mikroaaltoantennin. Antenni vastaanottaa millimetriaallot ja muuntaa ne sähköjännitteeksi. Jännite vaikuttaa sitten sirun keskellä olevaan ohueen rakoon - modulaattorin todellisen sydämeen.

Kapea rako on vain muutama mikrometriä pitkä ja alle sadan nanometriä leveä. Se on täynnä materiaalia, joka on erityisen herkkä sähkökentille. Kun valonsäde syötetään rakoon, se ei etenekään sähkömagneettisena aaltona, vaan plasmonisesti.

ETH-millimetriaaltoja-viimeiselle-mailille-2-300-t.jpgPlasmonit koostuvat sähkömagneettisista kentistä ja sähkövarauksen värähtelystä metallin pinnalla. Tämän ominaisuuden ansiosta ne voivat olla suppeampia kuin valoaallot.

Raon sisällä oleva sähköisesti herkkä ("epälineaarinen") materiaali takaa, että jopa pienin sähkökenttä, jonka antenni tuottaa, vaikuttaa voimakkaasti plasmonien etenemiseen. Tämä vaikutus aaltojen värähtelyvaiheeseen säilyy, kun plasmonit muunnetaan takaisin valoaalloiksi raon lopussa.

Laboratoriokokeessa jopa 60 gigahertsin mikroaaltosignaaleilla, tutkijat pystyivät osoittamaan 10 Gigabitin sekunnissa tiedonsiirtonopeudet viiden metrin etäisyydellä ja 20 gigabittiä sekunnissa yli metrille.

Pienen koon ja vähäisen energiankulutuksen lisäksi uudella modulaattorilla on useita muita etuja. "Suora siirtyminen millimetriaalloista valoaaltoihin tekee modulaattoristamme erityisen monipuolisen datakoodauksen taajuuden ja täsmällisen muodon suhteen", professori Jürg Leuthold korostaa.
25.05.2020Ihoanturi seuraa C-vitamiinitasoja hiestä
22.05.2020Kohti kolmatta ulottuvuutta
21.05.2020Nopempi koherentti LiDAR
20.05.2020Rautaa rajalle, vaikka ruosteisenakin
19.05.2020Uudenlaisen kvanttitutkan prototyyppi
18.05.2020Löytää edullisesti radioaaltoja
16.05.2020Suprajohtavuutta ja topologiaa
15.05.2020Kvanttimateriaali keventää tekoälyn energiantarvetta
14.05.2020Vetyä auringonvalosta
13.05.2020Uutta valoa 2D-nanolasereista

Siirry arkistoon »