Ääniaaltoja jäädyttäen

12.12.2018

Yale-aanisignaalien-jaadyttaminen-300-t.jpgYalen yliopiston tutkijat ovat havainneet, että laservaloa voidaan käyttää jäähdyttämään äänisignaaleja piisirulla.

Viimeksi kuluneiden vuosikymmenien aikana kyky jäähdyttää atomien pilviä laservalolla on mullistanut atomifysiikan, mikä johtaen uusiin aineen tilojen löytämiseen ja parempiin atomikelloihin. Laserjäähdytys perustuu siihen tosiasiaan, että fotonit kantavat momenttia ja voivat siten käyttää voimiaan muissa kohteissa.

Laserjäähdytystekniikat on äskettäin sovitettu hidastamaan tai jäähdyttämään mekaanisia oskillaattoreita, jotka koostuvat miljardeista atomeista. Tämäntyyppinen jäähdytys on tehnyt mahdolliseksi mekaanisten objektien kvanttiominaisuuksien tutkimiseen ja kohinan vähentämisen.

Yale-tutkijat ovat laajentaneet näitä ilmiöitä osoittamalla, kuinka valoa voidaan käyttää jäähdyttämään kiinteissä materiaaleissa kulkevia ääniaaltoja. Tätä varten tutkijat kehittivät erityisen piirakenteen, joka mahdollistaa etenevän valon ja ääniaaltojen vuorovaikutuksen.

"Räätälöimällä näiden aaltoputkien optisia ja akustisia ominaisuuksia olemme pystyneet parantamaan ja muokkaamaan valon ja äänen välistä vuorovaikutusta", kertoi tutkimusta vetänyt apulaisprofessori Peter Rakich. "Tämä on avain, jonka avulla voimme vähentää termisesti virittyneiden ääniaaltojen kuljettamaa energiaa."

Kun fotoni vuorovaikuttaa kiinteässä aineessa etenevien ääniaaltojen kanssa, se siroaa erilaisiksi valon väreiksi. Kun fotoni tulee punasiirtyneeksi, se menettää osan energiastaan, antaen sen ääniaallolle. Samalla valo absorboi akustista energiaa ja siirtää sen pois sinisiirrettynä fotonina. Tämä toinen prosessi hidastaa ääniaallon liikettä ja tuo sen alhaisemmalle teholliselle lämpötilalle.

Yleensä nämä kaksi vastakkaista prosessia vastavaikuttavat ja tasapainottuisivat. Yalen tutkijat suunnittelivat kuitenkin aaltoputkia, jossa tietyt ääniaaltojen ryhmät kokevat vain jäähdytysprosessin. "Me kutsumme tätä symmetriaa rikkovaksi ja se on olennainen osa jäähdytysprosessin hallitsemista", toteaa Ph.D. opiskelija Eric Kittlaus.

Tutkijat ovat jopa yllättyneitä jäähdytystehon vahvuudesta. He toteavat, että nyt heillä on valitsin, jonka avulla voi hallita prosesseja, joita käytetään siruteknologioissa, kuten uudenlaiset laserit, gyroskoopit ja signaalinkäsittelyjärjestelmät.

Menetelmällä on mahdollisuus vaimentaa ja hallita kohinaa monissa järjestelmissä, jotka ovat ratkaisevia viestinnälle, tietojenkäsittelylle ja tarkoille mittauksille.

Aiheesta aiemmin:

Jäähdytystä kvanttirajoja hipoen

Jäähdytettyjä elektroneja

22.03.2019Laveampaa kvantti-informaation vaihtoa
21.03.2019RF-fotoneja ja kvanttihyppyjä
20.03.2019Säädettävää ja äänennopeaa lämmönjohdetta
19.03.2019Molekyylielektroniikan toimintoja kvantti-interferenssillä
18.03.2019Nesteitä ja molekyylejä sähkön tuottajiksi
15.03.2019Moiré-kuviot tuottavat superhiloja
14.03.2019Kvanttivaloa ja kvanttipisteitä
13.03.2019Kävisikö pii sittenkin akkuanodiksi
12.03.2019DNA-tietotekniikka tehostuu
11.03.2019Kvanttianturi tehostaa syövän hoitoa

Siirry arkistoon »