Langatonta kommunikointia magneettikentillä

04.09.2015

UC-San-Diego-magneettikentta-viestintaa-ihmiskehossa-1-275.jpgUniversity of California San Diegon sähköinsinöörit ovat esitelleet uudenlaista langattoman viestinnän tekniikkaa, joka toimii lähettämällä magneettisia signaaleja ihmiskehoon.

Uusi teknologia voi tarjota pienemmän tehokäytön ja tietoturvallisemman tavan kommunikoida puettavien elektronisten laitteiden kesken.

He esittelivät tutkimustuloksiaan elokuussa IEEE Engineering in Medicine and Biology Society - konferenssissa Milanossa.

Vaikka työ on vielä proof-of-concept-esittely, tutkijat kuvittelevat mielessään kehittävänsä siitä vähävirtaisen langattoman järjestelmän, joka voi helposti siirtää dataa ympäri ihmiskehoa. Sovellus voisi olla langaton anturiverkko, joka seuraa koko kehon terveyttä.

Tällaisessa sovelluksessa voidaan käyttää Bluetooth-tekniikka, mutta radiosignaalit eivät helposti läpäise ihmiskehoa mikä edellyttää riittävää tehonkäyttö, mikä taasen aiheuttaa turhaa tietoturvariskiä.

Järjestelmän etuna on, että magneettikentät voivat helposti siirtyä biologisten kudosten läpi. Kokeissaan, tutkijat osoittivat, että magneettinen tietoliikenneyhteys toimii hyvin kehossa, mutta he eivät testanneet tekniikan virrankulutusta.

Kuitenkin he osoittivat, että magneettikenttäisen viestinnän siirtohäviöt ihmiskehossa ovat jopa 10 miljoonaa kertaa pienempiä kuin esimerkiksi Bluetooth radiotekniikalla.

Tutkijoiden mukaan tekniikka ei aiheuta vakavia terveysriskejä. Käytettävän lähetystehon odotetaan olevan monta kertaa pienempi kuin magneettikuvauslaitteiden ja langattomien implanttilaitteiden.

Protolaitteilla tutkijat pystyivät osoittamaan ja mittaamaan pienet siirtotiehäviöt tiedonsiirrolle käsivarresta toiseen, käsivarresta päähän ja käsivarresta jalkaan.

Tekniikan rajoitus on, että magneettikenttien käyttö vaatii pyöreän laitegeometrian. Laitteet, kuten kellot, hikinauhat ja vyöt toimivat hyvin mutta ei esimerkiksi rintaan kiinnitetty pieni laastari jota käytetään mittaamaan sykettä.

12.07.2024Hyönteisistä inspiroidut liiketunnistin ja logiikka
08.07.2024Kvanttiannealaari parantaa ymmärrystä kvanttimonikehojärjestelmistä
05.07.2024Hyönteisten lennon salaperäinen mekaniikka
01.07.2024Eksitonit mahdollistavat erittäin ohuen linssin
28.06.2024Luontoa tarkkaillen
27.06.2024Uusi fysikaalinen ilmiö kahden erilaisen materiaalin rajapinnassa
20.06.2024Perovskiiteistä 1D-nanolankoja ja topologisia polaroneita
19.06.2024Täysin optinen fotonisiru tunnistaa ja käsittelee
19.06.2024Uusia toiveita sinkki-ilma akuille
17.06.2024Elektroneille viisikaistainen supervaltatie

Siirry arkistoon »