Paksummat OLEDit parantavat näyttötekniikkaa

08.08.2019

Kyushu-perovskiitti-OLEDit-300.jpgTutkijoiden koerakenteessa orgaaninen emittoiva kerros on kahden läpinäkyvän ja helposti sähkö kuljettavan paksun perovskiittikerroksen välissä. Näinkin paksuilla OLED-rakenteilla oli erittäin korkeat ulkoiset kvantitehokkuudet, jopa 40%. Rakenteen ansiosta OLED-näyttöjen emission väri ei vääristy erilaisilla katselukulmilla.

Yhdistämällä ohuet orgaaniset kerrokset paksuihin hybrideihin perovskiittikerroksiin Japanin Kyushun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet mikrometrin paksuisia orgaanisia valoa emittoivia diodeja (OLED).

Menettely parantaa korkealaatuisten näyttöjen ja televisioiden hintaetua ja katselukulmaa lähitulevaisuudessa.

Orgaanisien ledien orgaanisten molekyylien kerrokset ovat hyviä emittereitä, mutta ne ovat yleensä huonoja sähköjohteita. Siten niitä on käytetty hyvin ohuina kerroksina, jotta sähkö pääsee helposti sinne, missä emissio tapahtuu.

Vaikka erittäin ohuille kerroksista on hyötyä siitä, että tarvitaan vain pieni määrä materiaalia, niiden käyttö vaikeuttaa miljoonien pikselien luotettavaa valmistusta, koska erittäin pienet viat voivat aiheuttavat helposti laitevikoja. Lisäksi ohuiden kerrosten edestä ja takaa heijastuva valo johtaa usein vuorovaikutuksiin, jotka vääristävät emissioväriä laajoilla katselukulmilla.

Siksi haasteena on ollut tehdä laitteista paksumpia rakenteita välttäen samalla orgaanisten haittoja. Tällä kertaa Kyushun yliopiston tutkijat päätyivät tutkimaan perovskiittien materiaaliluokkaa.

"Vaikka perovskiitit ovat herättäneet kovasti huomiota aurinkokennojen valoa absorboivina kerroksina, jotkut perovskiitit ovat todella läpinäkyviä samalla kun ne ovat myös erittäin johtavia", toteaa professori Toshinori Matsushima.

"Lisäksi orgaanisten ja epäorgaanisten komponenttien sekoitukseen perustuvia perovskiittejä voidaan jalostaa edullisista lähtöaineista käyttämällä samoja valmistusprosesseja kuin orgaanisten aineiden valmistukseen, mikä tekee perovskiiteille ja orgaanisille aineille täydellisen sovituksen."

Koelaitteissaan tutkijat kerrostivat emittoivan kerroksen molekyylejä, joita tyypillisesti käytetään OLED:issä paksujen perovskiittikerrosten välille. Rakenteen kokonaispaksuus kasvoi 2 000 nanometriin, mikä on 10 kertaa paksumpi kuin tyypilliset OLED:t.

Paksut rakenteet osoittivat samankaltaisia hyötysuhteita kuin ohuet OLED-rakenteet samalla kun niillä oli sama väri kaikista katselukulmista. Toisaalta, paksuihin orgaanisiin kerroksiin perustuvat OLED:t eivät emittoineet valoa samanlaisilla käyttöjännitteillä.

Tutkijat ovat yrittäneet myös käyttää perovskiittejä suoraan valoemittereinä, mutta rakenteiden käyttöikä on toistaiseksi ollut lyhyt. Pitämällä emissioprosessi orgaanisissa materiaaleissa ja käyttämällä perovskiittejä vain sähkön kuljettamiseen, Kyushu-tiimi saavutti samanlaiset elinajat sekä paksuille rakenteille että vertailluille OLED-rakenteille.

"Tämän työn perusteella perovskiitit voidaan nähdä uudessa valossa monipuolisina ja erittäin suorituskykyisinä materiaaleina paitsi OLED-laitteissa mutta myös muissa orgaanisissa elektronisissa laitteissa, kuten lasereissa, muistilaitteissa ja antureissa”, Adachi ennustaa.

Aiheesta aiemmin:

Uusia materiaaleja elektroniikalle

Eksipleksit hallintaan

Tehokkaampia orgaanisia ledejä

17.10.2019Spin- ja varausvirran hallintaa
16.10.2019Spektrometriaa sirupiirillä
15.10.2019Uusia ulottuvuuksia printtielektroniikalle
14.10.2019Löytö energiatehokkaalle elektroniikalle
11.10.2019Pikotiedettä ja uusia materiaaleja
10.10.2019Lomittumista 50 kilometrissä valokuitua
09.10.2019Koneoppiminen etsii uusia materiaaleja
08.10.2019Parhaat kahdesta maailmasta: Magnetismi ja Weyl -puolimetallit
07.10.2019Tehokkaampaa energian keruuta IoT-antureille
04.10.2019Uusia kierrätyskelpoisia akkukonsepteja

Siirry arkistoon »