Paksummat OLEDit parantavat näyttötekniikkaa

08.08.2019

Kyushu-perovskiitti-OLEDit-300.jpgTutkijoiden koerakenteessa orgaaninen emittoiva kerros on kahden läpinäkyvän ja helposti sähkö kuljettavan paksun perovskiittikerroksen välissä. Näinkin paksuilla OLED-rakenteilla oli erittäin korkeat ulkoiset kvantitehokkuudet, jopa 40%. Rakenteen ansiosta OLED-näyttöjen emission väri ei vääristy erilaisilla katselukulmilla.

Yhdistämällä ohuet orgaaniset kerrokset paksuihin hybrideihin perovskiittikerroksiin Japanin Kyushun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet mikrometrin paksuisia orgaanisia valoa emittoivia diodeja (OLED).

Menettely parantaa korkealaatuisten näyttöjen ja televisioiden hintaetua ja katselukulmaa lähitulevaisuudessa.

Orgaanisien ledien orgaanisten molekyylien kerrokset ovat hyviä emittereitä, mutta ne ovat yleensä huonoja sähköjohteita. Siten niitä on käytetty hyvin ohuina kerroksina, jotta sähkö pääsee helposti sinne, missä emissio tapahtuu.

Vaikka erittäin ohuille kerroksista on hyötyä siitä, että tarvitaan vain pieni määrä materiaalia, niiden käyttö vaikeuttaa miljoonien pikselien luotettavaa valmistusta, koska erittäin pienet viat voivat aiheuttavat helposti laitevikoja. Lisäksi ohuiden kerrosten edestä ja takaa heijastuva valo johtaa usein vuorovaikutuksiin, jotka vääristävät emissioväriä laajoilla katselukulmilla.

Siksi haasteena on ollut tehdä laitteista paksumpia rakenteita välttäen samalla orgaanisten haittoja. Tällä kertaa Kyushun yliopiston tutkijat päätyivät tutkimaan perovskiittien materiaaliluokkaa.

"Vaikka perovskiitit ovat herättäneet kovasti huomiota aurinkokennojen valoa absorboivina kerroksina, jotkut perovskiitit ovat todella läpinäkyviä samalla kun ne ovat myös erittäin johtavia", toteaa professori Toshinori Matsushima.

"Lisäksi orgaanisten ja epäorgaanisten komponenttien sekoitukseen perustuvia perovskiittejä voidaan jalostaa edullisista lähtöaineista käyttämällä samoja valmistusprosesseja kuin orgaanisten aineiden valmistukseen, mikä tekee perovskiiteille ja orgaanisille aineille täydellisen sovituksen."

Koelaitteissaan tutkijat kerrostivat emittoivan kerroksen molekyylejä, joita tyypillisesti käytetään OLED:issä paksujen perovskiittikerrosten välille. Rakenteen kokonaispaksuus kasvoi 2 000 nanometriin, mikä on 10 kertaa paksumpi kuin tyypilliset OLED:t.

Paksut rakenteet osoittivat samankaltaisia hyötysuhteita kuin ohuet OLED-rakenteet samalla kun niillä oli sama väri kaikista katselukulmista. Toisaalta, paksuihin orgaanisiin kerroksiin perustuvat OLED:t eivät emittoineet valoa samanlaisilla käyttöjännitteillä.

Tutkijat ovat yrittäneet myös käyttää perovskiittejä suoraan valoemittereinä, mutta rakenteiden käyttöikä on toistaiseksi ollut lyhyt. Pitämällä emissioprosessi orgaanisissa materiaaleissa ja käyttämällä perovskiittejä vain sähkön kuljettamiseen, Kyushu-tiimi saavutti samanlaiset elinajat sekä paksuille rakenteille että vertailluille OLED-rakenteille.

"Tämän työn perusteella perovskiitit voidaan nähdä uudessa valossa monipuolisina ja erittäin suorituskykyisinä materiaaleina paitsi OLED-laitteissa mutta myös muissa orgaanisissa elektronisissa laitteissa, kuten lasereissa, muistilaitteissa ja antureissa”, Adachi ennustaa.

Aiheesta aiemmin:

Uusia materiaaleja elektroniikalle

Eksipleksit hallintaan

Tehokkaampia orgaanisia ledejä

05.08.2020Ensimmäinen neurotransistori
04.08.2020Ferrosähköistä ja topologista muistia
03.08.2020Absorboivaa EMI-suojausta
31.07.2020Eristeidenkin on ohennuttava
24.07.2020Ennätysmäisiä metalinssejä
19.07.2020Grafeeni ja 2D-materiaalit voisivat ohittaa Mooren lain
06.07.2020Elektronit ja fotonit samalla sirulla
26.06.2020Tieteen purskeita kaukaa ja läheltä
26.06.2020Magnon-kytkin teollisesti hyödyllisillä ominaisuuksilla
25.06.2020Mikroaaltovahvistin joustavalle puukalvolle

Siirry arkistoon »