Paksummat OLEDit parantavat näyttötekniikkaa

08.08.2019

Kyushu-perovskiitti-OLEDit-300.jpgTutkijoiden koerakenteessa orgaaninen emittoiva kerros on kahden läpinäkyvän ja helposti sähkö kuljettavan paksun perovskiittikerroksen välissä. Näinkin paksuilla OLED-rakenteilla oli erittäin korkeat ulkoiset kvantitehokkuudet, jopa 40%. Rakenteen ansiosta OLED-näyttöjen emission väri ei vääristy erilaisilla katselukulmilla.

Yhdistämällä ohuet orgaaniset kerrokset paksuihin hybrideihin perovskiittikerroksiin Japanin Kyushun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet mikrometrin paksuisia orgaanisia valoa emittoivia diodeja (OLED).

Menettely parantaa korkealaatuisten näyttöjen ja televisioiden hintaetua ja katselukulmaa lähitulevaisuudessa.

Orgaanisien ledien orgaanisten molekyylien kerrokset ovat hyviä emittereitä, mutta ne ovat yleensä huonoja sähköjohteita. Siten niitä on käytetty hyvin ohuina kerroksina, jotta sähkö pääsee helposti sinne, missä emissio tapahtuu.

Vaikka erittäin ohuille kerroksista on hyötyä siitä, että tarvitaan vain pieni määrä materiaalia, niiden käyttö vaikeuttaa miljoonien pikselien luotettavaa valmistusta, koska erittäin pienet viat voivat aiheuttavat helposti laitevikoja. Lisäksi ohuiden kerrosten edestä ja takaa heijastuva valo johtaa usein vuorovaikutuksiin, jotka vääristävät emissioväriä laajoilla katselukulmilla.

Siksi haasteena on ollut tehdä laitteista paksumpia rakenteita välttäen samalla orgaanisten haittoja. Tällä kertaa Kyushun yliopiston tutkijat päätyivät tutkimaan perovskiittien materiaaliluokkaa.

"Vaikka perovskiitit ovat herättäneet kovasti huomiota aurinkokennojen valoa absorboivina kerroksina, jotkut perovskiitit ovat todella läpinäkyviä samalla kun ne ovat myös erittäin johtavia", toteaa professori Toshinori Matsushima.

"Lisäksi orgaanisten ja epäorgaanisten komponenttien sekoitukseen perustuvia perovskiittejä voidaan jalostaa edullisista lähtöaineista käyttämällä samoja valmistusprosesseja kuin orgaanisten aineiden valmistukseen, mikä tekee perovskiiteille ja orgaanisille aineille täydellisen sovituksen."

Koelaitteissaan tutkijat kerrostivat emittoivan kerroksen molekyylejä, joita tyypillisesti käytetään OLED:issä paksujen perovskiittikerrosten välille. Rakenteen kokonaispaksuus kasvoi 2 000 nanometriin, mikä on 10 kertaa paksumpi kuin tyypilliset OLED:t.

Paksut rakenteet osoittivat samankaltaisia hyötysuhteita kuin ohuet OLED-rakenteet samalla kun niillä oli sama väri kaikista katselukulmista. Toisaalta, paksuihin orgaanisiin kerroksiin perustuvat OLED:t eivät emittoineet valoa samanlaisilla käyttöjännitteillä.

Tutkijat ovat yrittäneet myös käyttää perovskiittejä suoraan valoemittereinä, mutta rakenteiden käyttöikä on toistaiseksi ollut lyhyt. Pitämällä emissioprosessi orgaanisissa materiaaleissa ja käyttämällä perovskiittejä vain sähkön kuljettamiseen, Kyushu-tiimi saavutti samanlaiset elinajat sekä paksuille rakenteille että vertailluille OLED-rakenteille.

"Tämän työn perusteella perovskiitit voidaan nähdä uudessa valossa monipuolisina ja erittäin suorituskykyisinä materiaaleina paitsi OLED-laitteissa mutta myös muissa orgaanisissa elektronisissa laitteissa, kuten lasereissa, muistilaitteissa ja antureissa”, Adachi ennustaa.

Aiheesta aiemmin:

Uusia materiaaleja elektroniikalle

Eksipleksit hallintaan

Tehokkaampia orgaanisia ledejä

28.05.2020Ennätyskorkeaa datansiirtoa yhdellä lähettimellä
27.05.2020Apua litiummetallisille anodeille
26.05.2020Uusi resepti yhden atomin transistoreille
25.05.2020Ihoanturi seuraa C-vitamiinitasoja hiestä
22.05.2020Kohti kolmatta ulottuvuutta
21.05.2020Nopempi koherentti LiDAR
20.05.2020Rautaa rajalle, vaikka ruosteisenakin
19.05.2020Uudenlaisen kvanttitutkan prototyyppi
18.05.2020Löytää edullisesti radioaaltoja
16.05.2020Suprajohtavuutta ja topologiaa

Siirry arkistoon »