Energian talteenottoa piipiiriltä

11.09.2019

Texas-Dallas-lamposahkon-keruuta-piista-300.jpgTexas Dallasin yliopiston tohtori Mark Lee selvittää tutkimustaan piin nanorakenteiden lämpösähköisten energiankeruun kyvyistä.

Texas Dallasin yliopisto on tehnyt yhteistyötä Texas Instruments -yhtiön kanssa suunnitellakseen elektroniikalle paremman tavan muuntaa hukkalämpö uudelleen käytettäväksi energiaksi.

Yhteistyöprojekti osoitti, että piin kykyä kerätä energiaa lämmöstä voidaan parantaa huomattavasti samalla kun se on toteutettavissa massatuotannon menetelmin.

Professori Mark Leen johtaman tutkimuksen havainnot voivat vaikuttaa suuresti piirien jäähdytykseen elektroniikassa, samoin kuin menetelmään esineiden internetin antureiden virran tuottamiseksi.

Hän toteaa, että ensisijaiset esteet laajalle levinneelle termosähköiselle energiankeruulle ovat olleet tehokkuus ja kustannukset.

"Lämpösähköinen tuotanto on ollut kallista sekä tuotetta kohden että laitteiden tuottaman energian watteja kohden laskettuna", Lee toteaa. "Parhaat materiaalit ovat melko eksoottisia - ne ovat joko harvinaisia tai myrkyllisiä - eikä niitä ole helppo saada yhteensopiviksi puolijohdetekniikan kanssa."

Jo 1950-luvulta lähtien piin on tiedetty olevan huono lämpösähköinen materiaali sellaisenaan. Mutta vuonna 2008 selvisi, että se toimi paljon paremmin nanojohtona, jonka kaksi kolmesta ulottuvuudesta oli alle 100 nanometriä.

Yksi este aiheen etenemiselle on ollut, että nanojohto on liian pieni ollakseen yhteensopiva sirujen valmistusprosessien kanssa. Tämän ratkaisemiseksi Lee ja hänen tiiminsä tukeutuivat nanolehtisiin - vain 80 nanometriä paksuja, mutta leveydeltään yli kahdeksankertaisia.

Tutkimuksen toinen kirjoittaja Hal Edwards, Texas Instrumentsin TI-stipendiaatti, suunnitteli ja valvoi prototyyppien valmistusta.

"Professori Leen analyysi tunnisti keskeiset mitat, joissa edullinen piiteknologiamme kilpailee suotuisasti eksoottisempien yhdistepuolijohteiden kanssa."

Selvisi, että nanolehtimäinen muoto menettää jonkin verran lämpösähköistä kykyä suhteessa nanojohtoon. "Mutta useiden lehtien käyttäminen kerralla voi kuitenkin tuottaa suunnilleen yhtä paljon virtaa kuin parhaat eksoottiset materiaalit, samalla pinta-ala- ja lämpötilaerolla", Edwards toteaa.

Tutkijoiden mukaan toteutus voi toimia 40 % pienemmällä termosähköisellä teholla verrattuna eksoottisiin materiaaleihin, koska hinta per watti romahtaa. Lisäksi CMOS-prosessiin liittyvät marginaalikustannukset ovat erittäin pienet.

Tutkijat haluavat integroida tämän tekniikan mikroprosessoriin, samalle sirulle anturin, vahvistimen, radion tai jonkin muun laitteen kanssa.

Aiheesta aiemmin:

Nanolangoilla lämpö sähköksi tehokkaammin

Tehokkaampaa termosähköä

20.11.2019Keinotekoiset lehdet tuottavat kaasua ja nesteitä
18.11.2019Fotonikytkin CMOS-piireille
15.11.2019Parempia langattomia anturitekniikoita
13.11.2019Uudenlaisia fotonisia nestekiteitä
12.11.2019Onnistumisia orgaanisissa
11.11.2019Kohti älykkäitä mikrorobotteja
09.11.2019Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus
08.11.2019Jäähdytystekniikkaa 3D-elektroniikalle vaikka avaruuteen
07.11.2019Uusia tiloja grafeenin taikakulmassa
06.11.2019Kohti antiferromagneettisia muisteja

Siirry arkistoon »