Lämpösähköä hiilinanoputkilla

09.12.2019

Tokio-lamposahkoa-hiilinanoputkilla-300-t.jpgKuvaus yhdenmukaisista metallisista hiilinanoputkista lämpösähköisessä laitteissa. Lämpötilagradientti aiheuttaa sähkövirran kulun.

Tokio Metropolitan yliopiston tutkijat ovat käyttäneet suunnattuja "metallisia" hiilinanoputkia luodakseen lämpösähköisen laitteen, jolla on suurempi antoteho kuin puhtaiden puolijohteisien hiilinanoputkien (CNT) sekaverkkojen laitteissa.

Lämpösähköiset laitteet ja rakenteet voivat muuntaa lämmön suoraan sähköksi.

Uusi laite ohittaa puolijohteiden hankalan kompromissin johtavuuden ja sähköjännitteen välillä, ylittäen huomattavasti vastaavan tason. Suuritehoiset termosähköiset laitteet voivat tasoittaa tietä hukkalämmön, kuten puettavan elektroniikan tehokkaammalle käytölle.

Lämpösähköisen laitteen lämpötilagradientista uutettuun tehoon vaikuttavat laitteen johtavuus ja Seebeck-kerroin. Se on lukuarvo, joka ilmaisee kuinka paljon sähköjännitettä syntyy tietyllä lämpötilaerolla.

Ongelmana on, että Seebeck-kertoimen ja johtavuuden välillä on kompromissi: Seebeck-kerroin putoaa, kun laite tehdään johtavammaksi. Jotta laite tuottaisi enemmän tehoa, pitäisi parantaa molempia ominaisuuksia.

Puolijohtavia materiaaleja pidetään yleensä parhaina ehdokkaina korkean suorituskyvyn termoelektrisille laitteille. Tokyo Metropolitan Universityn professori Kazuhiro Yanagin johtama ryhmä löysi kuitenkin epätodennäköisen voittajan "metallisten" hiilinanoputkien muodossa.

Toisin kuin puhtaasti puolijohtavat nanoputket, tutkijat havaitsivat, että he voisivat samanaikaisesti parantaa sekä metallisten nanoputkien johtavuutta että Seebeck-kerrointa rikkoen kompromissin näiden kahden avaintekijän välillä.

Ryhmä jatkoi osoittaen, että nämä ainutlaatuiset ominaisuudet syntyivät materiaalin yksiulotteisesta metallisesta elektronisesta rakenteesta. Lisäksi he pystyivät yhdenmukaistamaan metallisten hiilinanoputkien suunnan, saavuttaen antotehon, joka oli lähes viisinkertainen satunnaisesti suuntautuneiden puhtaiden puolijohtavien hiilinanoputkikalvojen arvoihin.

Korkean suorituskyvyn lämpösähköiset elementit voisivat mahdollistaa käyttää kehonlämpöä älypuhelimien virrankäyttöön mutta erityisesti ne olisivat omiaan puettavissa ja lääketieteellisissä sovelluksissa.

Aiheesta aiemmin:

Hukkalämpöä sähköksi uusin keinoin

Lämpösähköä puettaville

06.08.2020Elektroniikkaa ja bakteereja
05.08.2020Ensimmäinen neurotransistori
04.08.2020Ferrosähköistä ja topologista muistia
03.08.2020Absorboivaa EMI-suojausta
31.07.2020Eristeidenkin on ohennuttava
24.07.2020Ennätysmäisiä metalinssejä
19.07.2020Grafeeni ja 2D-materiaalit voisivat ohittaa Mooren lain
06.07.2020Elektronit ja fotonit samalla sirulla
26.06.2020Tieteen purskeita kaukaa ja läheltä
26.06.2020Magnon-kytkin teollisesti hyödyllisillä ominaisuuksilla

Siirry arkistoon »