Timanttien avulla parempia superkonkkia

11.12.2019

Tokio-timantteja-superkonkkiin-300.jpgLäpimurtotutkimuksessa japanilaiset tutkijat käyttävät nanotimantteja rakentaakseen superkondensaattoreita, joita voidaan käyttää sitten laajemmin tehokkaampana vaihtoehtona perinteisille energian varastointilaitteille.

Superkondensaattorit voivat tällä hetkellä varastoida paljon vähemmän energiaa kuin olisi ihanteellista. Tämän korjaamiseksi ryhmä japanilaisia tutkijoita ehdottaa sähköä johtavien nanotimanttihiukkasten käyttämistä elektrodimateriaalina.

Tuloksena oleva korkean suorituskyvyn energian varastointilaite sopii sovelluksiin, jotka vaativat nopeaa varaamista ja purkamista tapahtuvan useita kertoja pitkän käyttöiän ajan.

Potentiaalistaan huolimatta superkondensaattoreilla on tällä hetkellä tiettyjä haittoja, jotka estävät niiden laajaa käyttöä. Yksi niistä on niiden alhainen energiatiheys.

Tutkijat yrittivät alkuun ratkaista tätä ongelmaa käyttämällä orgaanisia liuottimia elektrolyyttinä kondensaattorin jännitteen nostamiseksi. Mutta orgaaniset liuottimet ovat kalliita ja niiden johtavuus on alhainen.

Sittemmin on pähkäilty, josko vesipitoinen elektrolyytti olisi parempi ja siitä onkin tullut superkondensaattorien kehittämisen keskeinen aihe.

Tohtori Takeshi Kondo ja ryhmä Tokion tiedeyliopistosta ja Daicel -yhtiöstä Japanista tutkivat mahdollisuutta käyttää uutta materiaalia, boorilla seostettua nanotimanttia elektrodina superkondensaattoreissa.

Tämän tutkimusryhmän elektrodimateriaalin valinta perustui tietoon, että boorilla seostetuilla timanteilla on laaja potentiaalinen ikkuna, ominaisuus, jonka avulla korkean energian varastointilaite voi pysyä vakaana ajan mittaan.

Tutkijat käyttivät elektrodiensa valmistukseen mikroaalto plasma-avusteisen kemiallisen höyrystyskerrostuksen (MPCVD) tekniikkaa ja tutkivat niiden suorituskykyä ja ominaisuuksia.

He havaitsivat, että kahden elektrodin järjestelmässä, jossa oli vesipitoinen rikkihappo elektrolyytti, nämä elektrodit tuottivat paljon korkeamman jännitteen kuin perinteiset kennot, mikä johti superkonkan paljon suurempaan energia- ja tehotiheyteen.

Lisäksi he näkivät, että jopa 10 000 lataus- ja purkusyklin jälkeen elektrodi pysyi erittäin vakaana. Tutkijat tekivät kokeet ensin rikkihappoelektrolyytillä ja sitten kyllästetyllä natriumperkloraattiliuoksella, joka antoi edellistäkin suuremman jännitteen.

Tohtori Kondo toteaakin, että "boorilla seostetut nanotimanttielektrodit ovat hyödyllisiä vesipohjaisissa superkondensaattoreissa, jotka toimivat suuren energian varastointilaitteina, jotka soveltuvat nopeaan lataamiseen ja purkamiseen".

Aiheesta aiemmin:

Tehokkaampia superkondensaattoreita

Ionitekniikkaa kondensaattoreihin

18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan
11.04.2024Kudottavia ohuita puolijohdekuituja
10.04.20242D-antenni tehostaa hiilinanoputkien valontuottoa
09.04.2024Lisää tiedonsiirtokapasiteettia langattomaan viestintään
08.04.2024Korkealaatuisia mikroaaltosignaaleja fotonisirulta

Siirry arkistoon »