Näkymättömästi näkevä

07.10.2020

Nakymattomyytta-ristaallonpituuksilla-R-250-t.jpgAjatus optisesti läpinäkyvästä mikroaaltojen näkymättömyysviitasta. Se voi kätkeä esineitä mikroaalloilta. Samalla se mahdollistaa, että sisäiset tarkkailijat näkevät ulkoiset kohteet selvästi (siniset säteet). Viitta voi vähentää myös optista sirontaa (keltaiset säteet).

(6.10.2020) Näkymättömyys on ylivoimainen itsepuolustusstrategia, joka kiinnostaa akateemista maailmaa ja teollisuutta, vaikka käsite on toistaiseksi ollut suosituin tieteiskirjallisuudessa.

Phys.org -sivuilla Thamarasee Jeewandara kirjoittaa kiinalaisten tutkijoiden uusista näkymättömyystutkimuksista.

Kiinassa Jilin Universityssä Su Xu ja hänen kollegat saivat innoituksen läpinäkyvien valtamerieläinten ja niiden saalistajien luonnollisesta ekologisesta suhteesta, joka hyödyntää eri aallonpituuksien havaitsemisen strategiaa.

Valon kulun kulku kehon läpi on ylivertainen itsepuolustusstrategia tietyille valtamerien keskisyvyyden äyriäisille. Ne ovat pääosin läpinäkyviä koska näistä syvyyksistä ei löydy piilopaikkoja.

Tämäkään suojaus ei ole aukoton mutta idea innoitti Xu ja kumppanit kehittämään näkymättömyyttä ja näkyvyyttä eri aallonpituuksille, jossa integroidaan samanaikaisesti pitkien aaltojen peittäminen ja lyhyiden aaltojen läpinäkyvyys.

Ehdotetussa strategiassa pyritään toteuttamaan käsitteitä, jotka ovat toistaiseksi pysyneet tieteiskirjallisuudessa. Esimerkiksi Xu ja kumppanit visioivat heidän näkymättömyysfilosofiansa ajavan futuristisen, läpinäkyvän häivelentokoneen kehittämistä, jossa lentäjät voivat katsella ympäristöään vapaasti tulematta havaituksi mikroaaltoiselle tutkajärjestelmälle.

Tulokset osoittivat optisen läpinäkyvyyden välillä 400 nm - 760 nm, ja pienensivät merkittävästi mikroaaltojärjestelmän sirontaa välillä 6-10 GHz.

Eli heidän näkymättömyysviitta on läpinäkyvä näkyvälle valolle (kuvassa siniset ja keltaiset säteet) vähäisin häviöin, jolloin sen alla oleva tarkkailija voi vapaasti katsella ulospäin. Mutta ulkopuoliselle tutkalle tarkkailija on näkymätön.

Ryhmä rakensi kokeellisen laitteensa mikroskooppisilla hopea/nikkelilangoilla nanopainatustekniikalla. Lisäksi Boolen metamateriaalisuunnittelu tarjosi strategian yhdistää erilaisia näkymättömyysstrategioita.

Aiheesta aiemmin:

Näkymättömyyttä kolmiulotteisille kohteille

Näkymättömyystekniikkaa lämpövirtauksille

25.11.2020Biopohjaisen aurinkoenergian keruumateriaalia
24.11.2020Anti-laser ideoi langatonta tehonsiirtoa
23.11.2020Uusi vaihe kohti kvanttiteknologiaa
20.11.2020Kvanttitunnelointi siirtää omavoimaisten antureiden rajoja
19.11.2020Valotoimista tekoälyä
18.11.2020Henkilökohtainen terveyssiru
17.11.2020Nopeita lämpöä sietäviä polymeerimodulaattoreita
16.11.2020Tehokas kannettava terahertsilaseri
13.11.2020Fyysikot kehittävät kvanttimodeemia
12.11.2020Tahmeat elektronit: Kun repulsio muuttuu vetovoimaksi

Siirry arkistoon »