Katalyyttiä atomikerroksittain säätäen

25.01.2021

SIMES-_katalyytin-tuunaus-300.jpgVetypolttoaineen valmistuksessa käytettävän nikkelipohjaisen katalyytin valmistaneet tutkijat rakensivat sen yhden atomikerroksen kerrallaan saadakseen täyden hallinnan sen kemiallisista ominaisuuksista. Mutta valmis materiaali ei käyttäytynyt odotetulla tavalla: Kun katalysaattorin yksi versio jatkoi työtä, ylin atomikerros järjestyi uudelleen muodostaen uuden kuvion, ikään kuin neliölaatat, jotka peittävät lattian, olisi yhtäkkiä muuttunut kuusikulmioiksi.

Stanfordin yliopiston ja SLAC:n kansallisen kiihdytinlaboratorion tutkijoiden johtama tutkimusryhmä totesi tutkimuksestaan, että se on ok, koska tämän yllättävän muutoksen ymmärtäminen ja hallinta antaa tutkijoille uuden tavan kytkeä katalyyttinen aktiivisuus päälle ja pois ja tehdä hyvistä katalyyteistä vieläkin parempia.

"Katalyytit voivat muuttua hyvin nopeasti reaktion aikana, ja ymmärtäminen, kuinka ne muuttuvat passiivisesta vaiheesta aktiiviseksi, on ratkaisevan tärkeää tehokkaampien katalyyttien suunnittelussa", selvittää tutkimusta johtanut Will Chueh. "Tämä muutos antaa meille nupin siitä kuinka voimme hienosäätää niiden käyttäytymistä."

Tässä työssä tutkittu LNO kuuluu luokkaan lupaavia perovskiittisiä katalyyttisiä materiaaleja. Sen valmisti Saksan Aachenin yliopistosta tullut Christoph Baeumer. Hän teki kalvosta kaksi versiota - yhden nikkelipitoisella ja toisen lantaanipitoisella pinnalla.

"Yllätyimme huomatessamme, että nikkelipitoisilla pinnoilla olevat kalvot ajoivat reaktion kaksi kertaa nopeammin", hämmästelee Baeumer.

Selvittääkseen miksi, ryhmä tutki kalvojen atomirakennetta DOE:n Lawrence Berkeleyn laboratorion Advanced Light Sourcen röntgensäteillä.

Tutkijat yllätti tieto, että ero "hyvän" ja "huonon" katalyytin välillä oli vain kalvojen päällimmäisessä atomikerroksessa. Tutkailu paljasti myös, että kalvoissa, joissa oli runsaasti nikkeliä sisältäviä pintakerroksia ja jotka valmistettiin viileämmissä lämpötiloissa, ylempi atomikerros muuttui jossain vaiheessa vedenjakautumisreaktion aikana, ja tämä uusi järjestely lisäsi katalyyttistä aktiivisuutta.

Samaan aikaan teoreetikko Jiang Li suoritti tämän erittäin monimutkaisen järjestelmän laskennalliset tutkimukset NERSC-laskentakeskuksen avulla. Hänen johtopäätöksensä yhtyivät kokeellisiin tuloksiin, ennustamalla, että katalyytin versio muunnetulla pinnalla - kuutiomallista kuusikulmaiseen - olisi aktiivisin ja vakain.

Nyt tutkijat ihmettelevät tapahtuuko nikkelipitoisen pinnan muutos katalyytin valmistustavan takia vai muutoksista, jotka tapahtuvat sen tehdessä vedenjakautumisreaktiota? Näyttää siltä, että molempien on tapahduttava."

Vaikka juuri tämä katalysaattori ei ole maailman paras veden jakamiseksi vedyksi ja hapeksi, tutkijoita innosta se kuinka pinnan muunnos lisää sen aktiivisuutta, ja että löytyä voidaan mahdollisesti soveltaa myös muihin materiaaleihin.

Aiheesta aiemmin:

Taloudellisempaa veden hajottamista

Plasmoniikan avulla vetyä merivedestä

Nanohiukkaset edistävät vetytaloutta

04.03.2021Vetyä ja ammoniakkia
03.03.2021Kierteinen valo vapauttaa tiedonsiirtoa
02.03.2021Kvanttiprosessori puolijohdetekniikalla
01.03.2021Analogialaskentaa verkon reunalle
26.02.2021Kaksi kubittia ja kvanttifysiikka uusiksi
25.02.2021Nanolangasta suprajohtava transistori
24.02.2021Suunnitelma vikasietoisille kubiteille
23.02.2021Kaksiulotteiset uusiin ulottuvuuksiin
22.02.2021Nopea vaihto puolijohde- ja metallitilojen välillä
19.02.2021Magneettien manipulointia atomien tasolla

Siirry arkistoon »