Radiotiellä ajassa taaksepäin

07.01.2013

Marylandin (UMD) ylipiston tutkijat ovat kehittäneet sähkömagneettisten aaltojen "ajan kääntämisen" -tekniikkaa ja löytäneet tavan lähettää tehoa, ääntä tai kuvia "epälineaariseen objektiin" tietämättä objektin tarkkaa sijaintia tai vaikuttavia esineitä sen ympärillä.

Tämä lähes taianomainen tekniikka kääntää aaltomuodon suuntaa tilassa ja ajassa jolloin se seuraa samaa polkua josta se oli tulossa ja löytää tiensä täsmälleen takaisin lähteeseen kertovat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Tutkijoiden aikaa kääntävä peili tallentaa aaltohäiriötä ajan funktiona yhdessä tai useammassa median pisteessä, lähettäen aika-käänteistä versiota signaalista vastakkaiseen suuntaan ja näin mahdollistaen aaltojen edetä vastasuuntaisesti takaisin alkuperään.

Mikä erottaa tämän tutkimuksen muista ajan kääntämisen hankkeista, kuten vedenalaisista ​​viestintäjärjestelmistä, on että se keskittyy epälineaarisiin esineisiin kuten matkapuhelimiin tai diodiin sillä kun aaltomuoto kimpoaa niistä, taajuus muuttuu. Useimmat sähkötekniset komponentit ovat lineaarisia, joten eivät muuta taajuutta.

Epälineaarisien tapauksessa silloin kun muuttunut epälineaarinen taajuus on tallennettu, aikakäännetty ja uudelleen lähetetty se luo oman viestintäkanavan koska muut esineet eivät voi "ymmärtää" signaalia. Tätä epälineaarista ominaisuutta voi käyttää turvaamaan langattoman viestinnän yhteyttä.

Löytöä voi käyttää myös muodostamaan langattoman tehonsiirtojärjestelmän niin, että lähetetty energian ei vaikuta muihin esineisiin kuin kohteeseen. Esimerkiksi lääketieteessä sitä voisi käyttää tuhoamaan mikroaaltoihin epälineaarisesti reagoivilla nanopartikkeleilla merkittyjä kasvaimia, niin että lääkäreiden ei tarvitse tietää missä kasvain tarkkaan ottaen on sillä lämpökäsittely ei vaikuta ympäröiviin soluihin.
17.10.2019Spin- ja varausvirran hallintaa
16.10.2019Spektrometriaa sirupiirillä
15.10.2019Uusia ulottuvuuksia printtielektroniikalle
14.10.2019Löytö energiatehokkaalle elektroniikalle
11.10.2019Pikotiedettä ja uusia materiaaleja
10.10.2019Lomittumista 50 kilometrissä valokuitua
09.10.2019Koneoppiminen etsii uusia materiaaleja
08.10.2019Parhaat kahdesta maailmasta: Magnetismi ja Weyl -puolimetallit
07.10.2019Tehokkaampaa energian keruuta IoT-antureille
04.10.2019Uusia kierrätyskelpoisia akkukonsepteja

Siirry arkistoon »