Radiotiellä ajassa taaksepäin

07.01.2013

Marylandin (UMD) ylipiston tutkijat ovat kehittäneet sähkömagneettisten aaltojen "ajan kääntämisen" -tekniikkaa ja löytäneet tavan lähettää tehoa, ääntä tai kuvia "epälineaariseen objektiin" tietämättä objektin tarkkaa sijaintia tai vaikuttavia esineitä sen ympärillä.

Tämä lähes taianomainen tekniikka kääntää aaltomuodon suuntaa tilassa ja ajassa jolloin se seuraa samaa polkua josta se oli tulossa ja löytää tiensä täsmälleen takaisin lähteeseen kertovat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Tutkijoiden aikaa kääntävä peili tallentaa aaltohäiriötä ajan funktiona yhdessä tai useammassa median pisteessä, lähettäen aika-käänteistä versiota signaalista vastakkaiseen suuntaan ja näin mahdollistaen aaltojen edetä vastasuuntaisesti takaisin alkuperään.

Mikä erottaa tämän tutkimuksen muista ajan kääntämisen hankkeista, kuten vedenalaisista ​​viestintäjärjestelmistä, on että se keskittyy epälineaarisiin esineisiin kuten matkapuhelimiin tai diodiin sillä kun aaltomuoto kimpoaa niistä, taajuus muuttuu. Useimmat sähkötekniset komponentit ovat lineaarisia, joten eivät muuta taajuutta.

Epälineaarisien tapauksessa silloin kun muuttunut epälineaarinen taajuus on tallennettu, aikakäännetty ja uudelleen lähetetty se luo oman viestintäkanavan koska muut esineet eivät voi "ymmärtää" signaalia. Tätä epälineaarista ominaisuutta voi käyttää turvaamaan langattoman viestinnän yhteyttä.

Löytöä voi käyttää myös muodostamaan langattoman tehonsiirtojärjestelmän niin, että lähetetty energian ei vaikuta muihin esineisiin kuin kohteeseen. Esimerkiksi lääketieteessä sitä voisi käyttää tuhoamaan mikroaaltoihin epälineaarisesti reagoivilla nanopartikkeleilla merkittyjä kasvaimia, niin että lääkäreiden ei tarvitse tietää missä kasvain tarkkaan ottaen on sillä lämpökäsittely ei vaikuta ympäröiviin soluihin.
08.12.2022Pietsosähköä halliten ja tehostaen
07.12.2022Neljä ulottuvuutta kvanttiviestintään
06.12.2022Akkuelektrodeita kehittäen
05.12.2022Uusi konsepti aurinkokennoille
02.12.2022Monitoimiset metapintojen antennit
01.12.2022Paremmilla transistoreilla vai peräti ilman
30.11.2022Kasvihuonekaasu CO2 akun komponentiksi
29.11.2022Kuitua kvanttiviestinnälle
28.11.2022Älykkäästi reagoivaa materiaalia
25.11.2022Aikalinssi tuottaa ultranopeita pulsseja

Siirry arkistoon »