Lupauksia kvanttilaskennasta

06.04.2021

London-Anu-lupauksia-kvanttitietokoneista-300-t.jpgTavallisen piitransistorisirun yksi kubitti on onnistuneesti osoitettu "kvanttikykyiseksi" tutkimuksessa, jota johtaa UCL:n ja Oxfordin yliopiston tutkijat.

UCL:n spinout yhtiö Quantum Motionissa professori John Mortonin toteutettama tutkimus viittaa siihen, että nämä tietokoneet voitaisiin valmistaa teollisuudelle tarkoitetuilla piisiruilla olemassa olevien valmistusmenetelmien avulla uusien tuotantoprosessien tai jopa vasta löydettyjen hiukkasten sijaan.

Tutkimusta varten tutkijat pystyivät eristämään ja mittaamaan yhden elektronin (kubitin) kvanttitilan piitransistorissa, joka on valmistettu käyttäen CMOS-tekniikkaa.

Lisäksi elektronin spinin havaittiin pysyvän vakaana jopa yhdeksän sekunnin ajan. Seuraava vaihe on käyttää samanlaista valmistustekniikkaa osoittamaan, kuinka joukko kubitteja voi olla vuorovaikutuksessa kvanttiloogisten operaatioiden suorittamiseksi. Toiminnan aikana sirua pidetään jäähdytettynä murto-osaan absoluuttisen nollan yläpuolella (-273 astetta).

Australian kansallisen yliopiston (ANU) tutkijat ovat keksineet kvanttitietokoneessa käytettäväksi uraauurtavan tekniikan ja ovat Quantum Brilliance spin-out yrityksensä avulla kaupallistamassa tätä seuraavan sukupolven laitetta.

Quantum Brilliancen tekijät ovat käyttäneet synteettisiä timantteja kvanttimikroprosessorien kehittämiseen ja tarkoitus on asentaa ja aktivoida se käyttöön myöhemmin tänä vuonna.

"Ainutlaatuisen timanttipohjaisen tekniikkamme ansiosta asiakkaat voivat käyttää kvanttitietokoneitamme itse, ja tarjoamme heille täydellisen joukon työkaluja tutkimaan, kuinka kvantti voi auttaa luomaan uusia ominaisuuksia." kertoo Quantum Brilliancen CEO Dr Andrew Horsley.

Toisin kuin muut kvanttitietokoneet, tämä lounasrasian kokoinen keksintö ei vaadi äärimmäisiä nollan alapuolisia lämpötiloja toimiakseen, ja sen kärki on olla kaikkien aikojen tehokkain tietokone.

Abu Dhabin Technology Innovation Institute (TII) rakentaa kvanttitietokoneen yhteistyössä Barcelonan Qilimanjaro Quantum Techin kanssa.

Ensimmäisten yksinkertaisten "Made in Abu Dhabi" -kvanttisirujen odotetaan esiteltävän kesän loppuun mennessä ", kertovat tutkijat. Tavoitteessa käyttää suprajohtavia kubitteja sillä he uskovat niiden tarjoavan parhaan kubittien tekniikan suurempaan kvanttitietokoneeseen.

Aiheista aiemmin:

Yksittäisten fotonien ilmaisu luo kvanttietua

Kvanttiprosessori puolijohdetekniikalla

11.06.2021RAM:ina ja ROM:ina toimivia sirukomponentteja
10.06.2021Kuinka revontulet syntyvät?
09.06.2021Radiotaajuisen signaalin prosessointi akustiseksi
08.06.2021Magnetosähköä ja magnetostriktiota
07.06.2021Itsetietoisia ja omavoimaisia materiaaleja
04.06.2021Insinöörit osoittavat kvanttiedun
03.06.2021Fononinen katalyysi?
02.06.2021Läpimurto magneettisissa 3D-nanorakenteissa
01.06.2021Uusi kulma sähkön tuottamiseksi lämmöstä
31.05.2021Energiatehokkain analogia-digitaalisiru

Siirry arkistoon »