Kotimaista kvanttitietotekniikkaa

03.12.2021

IQM-prosessori-komponentti-250.jpgTällä viikolla Suomi astui kvanttitietotekniikan aikaan VTT:n ja IQM:n yhdessä luoman viisikubittisen kvanttitietokoneen myötä.

Suurempi kuva

Uusi kone jää alan tutkimus- ja koulutuskäyttöön mutta yhtiö rakentelee VTT:n kanssa jo Suomen ensimmäistä kaupallista 54 kubitin kvanttitietokonetta.

IQM Quantum Computers valittu toimittamaan eurooppalaiselle Q-Exa konsortiumille kvanttilaskentajärjestelmä, joka integroidaan suuren suorituskyvyn supertietokoneympäristöön (HPC) olemaan kiihdytin tulevissa tieteellisissä tutkimuksissa.

Aiheeseen liittyen Atos ja IQM ovat tehneet tutkimuksen kvanttilaskennan nykytilasta ja tulevaisuudesta korkean suorituskyvyn laskennan (HPC) yhteydessä. Tutkimus kertoo, että maailmanlaajuisesti 76 % HPC-datakeskuksista aikoo käyttää kvanttilaskentaa vuoteen 2023 mennessä ja että 71 % suunnittelee siirtyvänsä omissa tiloissa tapahtuvaan kvanttilaskentaan vuoteen 2026 mennessä.

IQM:n tekniikka perustuu digitaali-analogiseen arkkitehtuuriin. Tämä vuonna 2018 esiin tuotu tekniikka yhdistää analogisen kvanttilaskennan vahvuuden digitaalisten menetelmien joustavuuteen.

Tällä lähestymistavalla IQM toteuttaa erikoistumisen tasoa vankkojen, sovelluskohtaisten kvanttitietokoneiden rakentamiseksi. Heidän suunnittelustrategia tähtää sekä laitteiston että algoritmien optimaaliseen mukauttamiseen kunkin alan kannalta tärkeiden ongelmien ratkaisemiseksi.

Yhtiöllä on tytäryhtiö myös Munchenissä. IQM myös johtaa projektiyhteenliittymää, johon kuuluu Euroopan johtavia startup-yrityksiä sekä esimerkiksi puolijohdeyritys Infineon Technologies.

Yhtiö on perustanut tytäryhtiön ja yhteistyökuvion myös Espanjan Bilbaoon. Sen teknisenä tavoitteena on luoda kvanttirahoituksen Co-Design-keskus, joka tiivistää laitteiston ja ohjelmiston välistä vuorovaikutusta erityisesti rahoitusongelmien ratkaisemiseksi.

Kesällä IQM Quantum Computers (IQM) julkisti avoimen lähdekoodin ohjelmistotyökalunsa KQCircuits, joka automatisoi suprajohtavien kvanttiprosessorien suunnittelun. KQCircuits on Aalto-yliopiston ja IQM:n KLayout-suunnitteluohjelmalla yhdessä kehittämä Python-kirjasto.

KQCircuits luo yhteisövetoinen alustan, joka mahdollistaa kvanttisirun kehittämisen yksinkertaisen ja avoimen kehyksen kautta sirusuunnittelusta ja simuloinnista valmistukseen. KQCircuitsin avulla kvantti-insinöörit ja fyysikot voivat luoda sirumalleja ja voivat tarkistaa signaalin reitityksen ennen laitteen valmistusprosessia kalliiden virheiden välttämiseksi.

Aiheesta aiemmin:

Yksinkertaisempi suunnitelma kvanttitietokoneille

Kohti tehokkaampaa kvanttilaskentaa

Helium ja kvanttitietotekniikka

19.01.2022Superabsorptio avaa tietä kvanttiakuille
18.01.2022Tiellä kohti uusiutuvan energian varastointia
17.01.2022Atomeilla ja spineillä
14.01.2022Tuhannen työjakson akku voisi viisinkertaistaa sähköautojen matkat
14.01.2022Kuitujen epälineaarisuuden korjaus neuroverkolla
13.01.2022Aerogeeleillä kestävän kehityksen akkuja
12.01.2022Magneettisia yllätyksiä grafeeneissa
11.01.2022Uudenlaisia magneettikuviota data tallennukseen
10.01.2022Kvanttitoimintoja puolijohdetekniikkaan
08.01.2022Älyompeleita ja älyneuloja

Siirry arkistoon »