Älyompeleita ja älyneuloja

08.01.2022

Singapore-alyompeleet-250.pngKirurgisten leikkaushaavojen seuranta operaation jälkeen on tärkeä askel infektion ja haavan muiden komplikaatioiden estämisessä. Jos leikkauskohta on syvällä kehossa, seuranta rajoittuu tavallisesti kliinisiin havaintoihin tai kalliisiin radiologisiin tutkimuksiin, joissa komplikaatioita ei useinkaan havaita ennen kuin niistä tulee hengenvaarallisia.

Kovia bioelektronisia antureita voidaan istuttaa kehoon jatkuvaa seurantaa varten, mutta ne eivät välttämättä integroidu hyvin herkän haavakudoksen kanssa.

Haavan komplikaatioiden nopeammaksi havaitsemiseksi tutkijaryhmä, jota johtaa National University of Singaporen (NUS) apulaisprofessori John Ho, on kehittänyt älykkään ompeleen, joka toimii ilman akkua sekä tunnistaa ja palauttaa langattomasti tietoa leikkauskohdasta.

Järjestelmä koostuu silkkilangasta joka on päällystetty johtavalla polymeerillä ja sisältää kapasitiivisiä antureita yhdistettynä RFID-tagiksi. Muutos takaisinheijastuneen signaalin taajuudessa tai heikentynyt signaali viittaa mahdolliseen kirurgiseen komplikaatioon haavakohdassa tai peräti ompeleen aukenemisen tai katkeamisen.

Yksi näiden älykkäiden ompeleiden etu on, että niiden käyttöön liittyy minimaalinen muutos kirurgiseen toimenpiteeseen. Haavan ompelun aikana ompeleen tietty osa pujotetaan elektroniikkamoduulin läpi ja kiinnitetään sähkökontakteihin.

Kuten nykyiset ompeleet ja pidikkeet nämä älykkäät ompeleet voidaan poistaa minimaalisella kirurgisella toimenpiteellä.

Tamperelaisen Injeq -yhtiön kehittämä älyneula on puolestaan viime vuoden lopulla saanut CE-sertifioinnin. Yhtiön IQ-Tip -älyneula antaa hälytyksen heti kun neulan kärki ulottuu selkäydinnesteen.

Älyneulan runkoa ja neulan sisällä olevaa poistettava sisäosaa käytetään piston aikana mittauselektrodeina, joiden kautta mitataan neulan kärkeä koskettavan kudoksen bioimpedanssi.

Neulaan kuuluva analysaattori tekee mittauksen 200 kertaa sekunnissa, viidellätoista eri taajuudella. Näin pystytään päättelemään reaaliaikaisesti, milloin neulan kärki saavuttaa kohteensa.

Aiheesta aiemmin:

Anturien 3D-tulostus suoraan sydämeen

09.08.2022Lisää monipuolisia kvanttiantureita
08.08.2022Ihanteellisen puolijohdemateriaalin metsästystä
05.08.2022Polymeeriperustaista akkutekniikkaa
04.08.2022Grafeenin avulla kuvia nesteessä "uivista" atomeista
03.08.2022P-tietokoneiden potentiaali
02.08.2022Transistorista memristoriin: kytkentäteknologiaa tulevaisuutta varten
01.08.2022Pienemmän tehonkäytön neuroverkkoja
30.07.2022Suuri askel pienille moottoreille
29.07.2022Elektronit käyttäytyvät hienojakoisemmin
27.07.2022Erittäin viritettäviä komposiittimateriaaleja

Siirry arkistoon »