3D-tulostettu OLED-näyttö

28.01.2022

Minnesota-3D-tulostettu-OLED-display-250-t.jpgUudessa uraauurtavassa tutkimuksessa Minnesota Twin Citiesin yliopiston tutkijat käyttivät räätälöityä tulostinta täysin kolmiulotteisen joustavan orgaanisen valoa emittoivan diodin (OLED) näytön tulostamiseen.

Löytö voi johtaa tulevaisuudessa edullisiin OLED-näyttöihin, joita lähes kuka tahansa voisi tuottaa laajalti 3D-tulostimilla kotona sen sijaan, että teknikot tekisivät niitä kalliissa mikrovalmistuslaitoksissa.

OLED-näytöt ovat saavuttaneet suosiota, koska ne ovat kevyitä, energiatehokkaita, ohuita ja joustavia sekä tarjoavat laajan katselukulman ja korkean kontrastisuhteen.

"OLED-näytöt valmistetaan yleensä suurissa, kalliissa ja erittäin puhtaissa tuotantolaitoksissa", sanoi Michael McAlpine, Minnesotan yliopiston professori ja tutkimuksen vanhempi kirjoittaja. "Halusimme nähdä, voisimmeko periaatteessa tiivistää kaiken ja tulostaa OLED-näytön pöydällä olevalla 3D-tulostimellamme, joka oli räätälöity ja maksaa suunnilleen saman verran kuin Tesla Model S."

Ryhmä oli aiemmin kokeillut OLED-näyttöjen 3D-tulostusta, mutta he kamppailivat valoa emittoivien kerrosten tasaisuuden kanssa.

Tässä uudessa tutkimuksessa tutkimusryhmä yhdisti kaksi erilaista tulostustapaa tuottaakseen kuusi piirikerrosta, mikä johti täysin 3D-tulostettuun, joustavaan orgaaniseen valodiodinäyttöön. Elektrodit, liitännät, eristys ja kotelointi tulostettiin kaikki suulakepuristuksella, kun taas aktiiviset kerrokset spray-printtauksella käyttäen samaa 3D-tulostinta.

Näytön prototyyppi on noin 1,5 tuumaa sivultaan ja siinä on 64 pikseliä. Jokainen pikseli toimi ja loisti valoa. 3D-tulostettu näyttö oli myös joustava ja se voidaan pakata kapseloivaan materiaaliin, mikä voisi tehdä siitä hyödyllisen monenlaisissa sovelluksissa.

"Laitteen emissiot olivat suhteellisen vakaat 2 000 taivutusjakson aikana, mikä viittaa siihen, että täysin 3D-tulostettuja OLED-laitteita voidaan mahdollisesti käyttää tärkeissä sovelluksissa pehmeässä elektroniikassa ja puettavissa laitteissa", toteaa Ph.D Ruitao Su.

Tutkijat kertovat, että seuraavat vaiheet ovat 3D-tulostus OLED-näytöt, joiden resoluutio on korkeampi ja paremmalla kirkkaudella.

"Mukava puoli tutkimuksessamme on, että valmistus on kokonaan sisäänrakennettu, joten emme puhu 20 vuoden päästä "pie in the sky" -visiosta", McAlpine vakuuttaa. "Tämä on jotain, jonka itse asiassa valmistimme laboratoriossa eikä ole vaikea kuvitella, että voisit muuttaa tämän kaikenlaisten näyttöjen tulostamiseksi itse kotona tai liikkeessä muutamassa vuodessa pienellä kannettavalla tulostimella."

Aiheesta aiemmin:

Anturien 3D-tulostus suoraan sydämeen

Paksummat OLEDit parantavat näyttötekniikkaa

12.07.2024Hyönteisistä inspiroidut liiketunnistin ja logiikka
08.07.2024Kvanttiannealaari parantaa ymmärrystä kvanttimonikehojärjestelmistä
05.07.2024Hyönteisten lennon salaperäinen mekaniikka
01.07.2024Eksitonit mahdollistavat erittäin ohuen linssin
28.06.2024Luontoa tarkkaillen
27.06.2024Uusi fysikaalinen ilmiö kahden erilaisen materiaalin rajapinnassa
20.06.2024Perovskiiteistä 1D-nanolankoja ja topologisia polaroneita
19.06.2024Täysin optinen fotonisiru tunnistaa ja käsittelee
19.06.2024Uusia toiveita sinkki-ilma akuille
17.06.2024Elektroneille viisikaistainen supervaltatie

Siirry arkistoon »