Leväkenno pyörittää Arm Cortex M0+:aa

14.05.2022

Cambridge-levakaytto-tietojenkasittelyyn-250-t.jpg(14.5.2022) Cambridgen yliopiston tutkijat ovat käyttäneet laajalle levinnyt sinilevälajia syöttämään käyttötehoa mikroprosessorille jatkuvasti vuoden ajan – ja edelleen jatkuen - käyttämällä vain ympäristön valoa ja vettä.

Heidän biologisella valosähköisellä järjestelmällä on potentiaalia luotettavana ja uusiutuvana tapana antaa virtaa pienille laitteille.

Järjestelmä, joka on kooltaan verrattavissa AA-paristoon, sisältää myrkytöntä Synechocystis levää, joka luonnollisesti kerää energiaa auringosta fotosynteesin avulla. Tuotettu pieni sähkövirta on sitten vuorovaikutuksessa alumiinielektrodin kanssa ja sitä käytetään mikroprosessorin tehonlähteeksi.

Laitteisto on valmistettu yleisistä, edullisista ja suurelta osin kierrätettävistä materiaaleista. Tämä tarkoittaa, että se voidaan helposti kopioida satoja tuhansia kertoja suureen määrän pieniä laitteita varten osana esineiden Internetiä.

"Kasvava esineiden internet tarvitsee yhä enemmän tehoa, ja uskomme, että sen on tultava järjestelmistä, jotka voivat tuottaa energiaa, sen sijaan että vain varastoisivat sitä akkujen tapaan", sanoo professori Christopher Howe Cambridgen yliopiston biokemian laitokselta.

Hän lisäsi: "Fotosynteettinen laitteemme ei tyhjene samalla tavalla kuin akku, koska se käyttää jatkuvasti valoa energialähteenä."

Kokeessa laitetta käytettiin Arm Cortex M0+:n virtalähteenä. Se toimi kotiympäristössä ja puoliksi ulkotiloissa luonnonvalon ja siihen liittyvien lämpötilanvaihteluiden alla ja kuuden kuukauden jatkuvan sähköntuotannon jälkeen tulokset toimitettiin julkaistavaksi.

Tutkijat yllätti se, että järjestelmä toimi näinkin pitkään ja toimii edelleen. Levä ei tarvitse ruokintaa, koska se luo fotosynteesin aikana omaa ravintoa. Ja huolimatta siitä, että fotosynteesi vaatii valoa, laite voi jatkaa tehontuotantoa jopa pimeän aikana. Tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että levien tuottamaa ylimääräistä ravintoa käytetään sähkövirran tuottamiseen pimeänä aikana.

Aiheesta aiemmin:

Aurinkosähkö tehostuu perhosen siivillä ja meren jalokivillä

23.06.2022Perovskiitti ei hevillä antaudu
23.06.2022Pieni robotti kävelee kuin rapu
21.06.2022Uudenlaisen muistin rakentaminen
20.06.2022Nykytekniikalla fotoniselle kvanttirajalle
17.06.2022Polarisaatiota hyödyntävä fotoninen prosessori
16.06.2022Akkuteollisuus etsii uusia materiaaleja
15.06.2022Tutkijat tehostavat atomiradion vastaanottoa
14.06.2022Maanjäristyksen tunnistusta kvanttisalausverkolla
13.06.2022Yön aikainen aurinkokennotekniikka
10.06.2022Hedelmäkärpäsen digitaalinen kaksonen

Siirry arkistoon »