Henkilökohtaisia VR-käsineitä

14.11.2022

Empa-EQ77-Handschuh-allein-250-t.jpgSveitsiläiset Empa tutkimuslaitos kehittää yhdessä EPFL:n ja ETH Zurichin kollegoiden kanssa seuraavan sukupolven VR-käsineitä, jotka tekevät virtuaalimaailmoista konkreettisia. Käsine on räätälöitävissä jokaiselle käyttäjälle ja se voidaan valmistaa suurelta osin automaattisesti – 3D-tulostusprosessilla.

Elektroaktiivisien polymeerien tutkijat Dorina Opris ja Patrick Danner ovat osa laajamittaista "Manufhaptics" -projektia. EPFL:n Soft Transducers Labin Herbert Shean johtaman nelivuotisen projektin tavoitteena on tehdä virtuaalimaailmoista konkreettisia.

Tutkimustavoitteena on, että kaikki käsineen osat, jotka kohdistavat erilaisia voimia käden pintaan, on tuotettava 3D-tulostimella. Tässä on siis kyse uusien materiaalien tutkimuksesta jossa tuotantomenetelmä on otettu huomioon alusta alkaen.

Jotta virtuaaliset pinnat tuntuvat todellisilta ja esineet konkreettisilta oikean kokoisina, EPFL:n, ETH Zurichin ja Empan tutkimusryhmät haluavat integroida käsineeseen kolme erilaista toimilaitetta:

Sormien alla voi kasvaa nuppeja, jotka jäljittelevät tietyn rakenteen pinta. Sorminivelten alueelle on asennettu sähköstaattiset jarrut, jotka jäykistävät käsinettä ja tukkivat nivelet. Tämä simuloi suurempia, kiinteitä esineitä, jotka vastustavat kosketettaessa.

Kolmannen tyyppisiä toimilaitteita, jotka täydentävät virtuaalisen kokemuksen, kutsutaan DEA:ksi (Dilectric Elastomer Actuator). Niitä käytetään käden takaosassa; ne kiristävät käsineen ulkokuorta niin, että se sopii täydellisesti joka kohdasta. VR-kokemuksen aikana ne voivat myös kohdistaa painetta käden pintaan.

Suurempi kuva tekniikasta

Hongkongin yliopiston, Hongkongin kaupungin yliopiston, Kiinan elektroniikkatieteen ja teknologian yliopiston (UESTC) tutkijat ovat äskettäin luoneet WeTacin, pienen, pehmeän ja erittäin ohuen langattoman tuntojärjestelmän, joka tuottaa tuntoaistimuksia käyttäjän iholla.

Järjestelmä toimii syöttämällä sähkövirtaa käyttäjän käden kautta tuottamaan tuntemuksia kuin ihoon integroituna haptisena rajapintana.

Lisäksi järjestelmä voi mitata käyttäjien aistikynnyksiä. Kynnysarvoja kartoittamalla voidaan kerätä käyttäjän henkilökohtaisia kynnysarvoja, joilla voidaan virittää kosketustuntemuksia ja välttää kivun aiheuttamista.

Tunnistustason ajallisen ja tilallisen havainnon tarkalla ohjauksella järjestelmä mahdollistaa yksilöllisen palautteen antamisen, kun käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa virtuaalisten objektien kanssa.

Aiheesta aiemmin:

Pienenergian keruuta ja viittomakielen tulkintaa

Siruton ja langaton elektroninen "iho"
08.12.2022Pietsosähköä halliten ja tehostaen
07.12.2022Neljä ulottuvuutta kvanttiviestintään
06.12.2022Akkuelektrodeita kehittäen
05.12.2022Uusi konsepti aurinkokennoille
02.12.2022Monitoimiset metapintojen antennit
01.12.2022Paremmilla transistoreilla vai peräti ilman
30.11.2022Kasvihuonekaasu CO2 akun komponentiksi
29.11.2022Kuitua kvanttiviestinnälle
28.11.2022Älykkäästi reagoivaa materiaalia
25.11.2022Aikalinssi tuottaa ultranopeita pulsseja

Siirry arkistoon »