Henkilökohtaisia VR-käsineitä

14.11.2022

Empa-EQ77-Handschuh-allein-250-t.jpgSveitsiläiset Empa tutkimuslaitos kehittää yhdessä EPFL:n ja ETH Zurichin kollegoiden kanssa seuraavan sukupolven VR-käsineitä, jotka tekevät virtuaalimaailmoista konkreettisia. Käsine on räätälöitävissä jokaiselle käyttäjälle ja se voidaan valmistaa suurelta osin automaattisesti – 3D-tulostusprosessilla.

Elektroaktiivisien polymeerien tutkijat Dorina Opris ja Patrick Danner ovat osa laajamittaista "Manufhaptics" -projektia. EPFL:n Soft Transducers Labin Herbert Shean johtaman nelivuotisen projektin tavoitteena on tehdä virtuaalimaailmoista konkreettisia.

Tutkimustavoitteena on, että kaikki käsineen osat, jotka kohdistavat erilaisia voimia käden pintaan, on tuotettava 3D-tulostimella. Tässä on siis kyse uusien materiaalien tutkimuksesta jossa tuotantomenetelmä on otettu huomioon alusta alkaen.

Jotta virtuaaliset pinnat tuntuvat todellisilta ja esineet konkreettisilta oikean kokoisina, EPFL:n, ETH Zurichin ja Empan tutkimusryhmät haluavat integroida käsineeseen kolme erilaista toimilaitetta:

Sormien alla voi kasvaa nuppeja, jotka jäljittelevät tietyn rakenteen pinta. Sorminivelten alueelle on asennettu sähköstaattiset jarrut, jotka jäykistävät käsinettä ja tukkivat nivelet. Tämä simuloi suurempia, kiinteitä esineitä, jotka vastustavat kosketettaessa.

Kolmannen tyyppisiä toimilaitteita, jotka täydentävät virtuaalisen kokemuksen, kutsutaan DEA:ksi (Dilectric Elastomer Actuator). Niitä käytetään käden takaosassa; ne kiristävät käsineen ulkokuorta niin, että se sopii täydellisesti joka kohdasta. VR-kokemuksen aikana ne voivat myös kohdistaa painetta käden pintaan.

Suurempi kuva tekniikasta

Hongkongin yliopiston, Hongkongin kaupungin yliopiston, Kiinan elektroniikkatieteen ja teknologian yliopiston (UESTC) tutkijat ovat äskettäin luoneet WeTacin, pienen, pehmeän ja erittäin ohuen langattoman tuntojärjestelmän, joka tuottaa tuntoaistimuksia käyttäjän iholla.

Järjestelmä toimii syöttämällä sähkövirtaa käyttäjän käden kautta tuottamaan tuntemuksia kuin ihoon integroituna haptisena rajapintana.

Lisäksi järjestelmä voi mitata käyttäjien aistikynnyksiä. Kynnysarvoja kartoittamalla voidaan kerätä käyttäjän henkilökohtaisia kynnysarvoja, joilla voidaan virittää kosketustuntemuksia ja välttää kivun aiheuttamista.

Tunnistustason ajallisen ja tilallisen havainnon tarkalla ohjauksella järjestelmä mahdollistaa yksilöllisen palautteen antamisen, kun käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa virtuaalisten objektien kanssa.

Aiheesta aiemmin:

Pienenergian keruuta ja viittomakielen tulkintaa

Siruton ja langaton elektroninen "iho"
01.02.2023Pystysuuntainen sähkökemiallinen transistori
31.01.2023Matematiikkaa valon nopeudella
30.01.2023Monikäyttöinen kaksiulotteinen
28.01.2023Aaltoputkia ilmaan ja salamalle
27.01.2023Edistystä suprajohteisissa kubiteissa
26.01.2023Pienempiä ja halvempia virtausakkuja
25.01.2023Kaksiulotteisia kiekkoalustoille
24.01.2023Virstanpylväs valotoimiselle elektroniikalle
23.01.2023Topologiaa optiseen kuituun
23.01.2023Riittävätkö alkuaineet

Siirry arkistoon »