Suprajohdekubitteja kolmessa ulottuvuudessa

07.03.2023

Quantware-Tenor-250.jpgKvanttiprosessoreistakin on tullut komponentteja, joista voi sitten itse valmistaa haluamansa kvanttitietokoneen.

Nyt Delft University of Technologyn QuTechin spin-out yhtiö Quantware on ottanut käyttöön perinteisen piiritekniikan mukaisesti kolmiulotteisen rakenteen.

Sen myötä Quantware lanseeraa markkinoille Tenorin, uuden prosessorin, joka sisältää massiivisesti skaalautuvaa teknologiaa ja mahdollistaa rakentaa kaupallisesti kvanttitietokoneen, joissa on 64 täysin ohjattavaa kubittia.

‍Suprajohtavat kubitit ovat jo pitkään johtaneet kvanttilaskentaa mutta niitä ei ole vielä skaalattu hyödyllisiin kubittimääriin. Yleensä laitteet ovat olleet tasomaisia: kubittien ja ulkomaailman väliset yhteydet on reititetty sirun reunoille ja se rajoittaa kubittien määrän nykyisiin määriin.

‍Quantware on kehittänyt patentoidun 3D-tekniikan, joka reitittää yhteydet pystysuunnassa, mikä mahdollistaa suprajohtavien kvanttiprosessorien skaalatauksen tuhansiin kubitteihin.

Tenor on merkittävä edistysaskel kaupallisessa kvanttilaskennassa, koska se on ensimmäinen kaupallisesti saatavilla oleva laite, jossa on tämä tekniikka, kommentoi yhtiön tiedote saavutusta.

Koska Tensorin kubitit ovat täysin hallittavissa, nämä prosessorit sopivat hyvin tehokkaisiin virheenkorjausjärjestelmiin. Tällainen rakenne vaatii enemmän yhteyksiä kubittia kohden kuin usein käytetyt kiinteätaajuiset kubitit, ja sellainen ei onnistu 64 kubitilla perinteisillä tasomaisilla ratkaisuilla.

Quantware avaa nämä tehokkaat laitteet kvanttiyhteisölle tuomalla teknologiansa markkinoille 10 kertaa halvemmalla tasolla kuin kilpailevat ratkaisut. Yhtiön tavoitteena on tulla "kvanttilaskennan Inteliksi" tarjoamalla helppokäyttöisiä, yhä tehokkaampia ja edullisempia kvanttiprosessoreita organisaatioille ympäri maailmaa.

"Teknologia, jolle Tenor on rakennettu, tulee skaalaamaan tulevina vuosina valtavasti kvanttimarkkinoille saatavilla olevien laitteiden kokoa", sanoo, Quantwaren toimitusjohtaja Matthijs Rijlaarsdam.

‍"Samalla tavalla kuin tehtaattomien yritysten ilmaantuminen mullisti puolimetalliteollisuuden alentamalla merkittävästi markkinoille pääsyn rimaa, voimme tarjota suunnitteluelementtejä ja valmistusta, jonka avulla monet kvantti-startupit voivat skaalata, innovoida ja kilpailla."

Aiheesta aiemmin:

Ensimmäiset teollisesti valmistetut kubitit
21.03.2023Valoemissio ilman teoriaa
20.03.2023Aurinkokennoa rullalta rullalle
18.03.2023Sähköisesti ohjattua passiivista säteilyjäähdytystä
17.03.2023Ferrosähköinen HEMT-transistori
16.03.2023Yhden fotonin emittereitä piille
15.03.2023Fononit, kvanttipiste ja grafeeni
14.03.2023Kestomagneettisuutta tuottaen
13.03.2023Aivoissa valmistuvat elektrodit
12.03.2023Hiilinanoputki kvanttibittien kodiksi
09.03.2023Ionit kuriin perovskiittisissa aurinkokennoissa

Siirry arkistoon »