Espoosta voi ostaa kvanttitietokoneen

20.09.2023

IQM-Spark-350.jpgEspoolais-eurooppalainen IQM Quantum Computers (IQM) liittyy yliopistoille ja tutkimuslaboratorioille kvanttitekniikkaa tarjoavien laitteistovalmistajien joukkoon.

Sen niille tarjoaman noin miljoonan euron hintainen IQM Spark paketti sisältää suprajohtavan kvanttitietokoneen ja räätälöityjä oppimiskokemuksia.

IQM Spark on esiasennettu 5-kubitin kvanttiprosessointiyksiköllä ja sopivalla jäähdytysyksiköllä ja siihen on saatavilla enemmänkin vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat laajan valikoiman tutkimuksellisia kokeita.

Yliopistojen kvanttiohjelman käynnistämisen helpottamiseksi yliopistot saavat kaupan yhteydessä myös yhden vuoden ilmaisen ylläpidon ja IQM tarjoaa myös koulutusta järjestelmän käyttöön sekä oppimateriaaleja verkkoalusta IQM Academyn kautta.

Lisäksi yliopistot voivat tarjota opiskelijoilleen kvanttipohjaiseen tulevaisuuteen tarvittavat taidot hyödyntämällä oppimateriaaleissa sekä laitteistoja että ohjelmistoja. Teknisen kokemuksensa ja maailmanluokan asiantuntemuksensa perustuen IQM sitoutuu myös tekemään yhteistyötä yliopistojen kanssa edistääkseen kvanttitieteen kehitystä.

- Kvanttilaskennan mahdollisuudet huomioon ottaen ekosysteemi vaatii laajan valikoiman kykyjä elektroniikasta, sirujen valmistuksesta, laitteistosuunnittelusta ja ohjelmistosuunnittelusta. Olemme varmoja, että järjestelmämme helpottaa oppimiskokemusta ja sitouttaa opiskelijat fyysiseen järjestelmään, toteaa tohtori Kuan Yen Tan, IQM Quantum Computersin teknologiajohtaja ja toinen perustajista

IQM on jo aiemmin toimittanut viiden kubitin kvanttitietokoneita joihinkin yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin, mukaan lukien VTT:lle ja Leibnizin superlaskentakeskukselle Saksaan.

Kvanttitietoturvaan erikoistunut Norma ja IQM Quantum Computers allekirjoittavat vastikään yhteisymmärryspöytäkirjan, joka tasoittaa tietä kvanttitietokoneiden käyttöönotolle Etelä-Koreassa.

Yhteistyötä suunnitellaan kvanttitietokoneiden käyttöönotossa ja laajentamisessa sekä sovelluskehityksen ja koulutuksen parissa. Tarkoitus on myös lisätä kvanttilaskennan käyttökokemuksia teknologian vauhdittamisen ja kaupallistamisen edistämiseksi.

Yhteisymmärryspöytäkirja korostaa molempien yritysten sitoutumista työskennellä yhdessä ekosysteemin toimijoiden kanssa Etelä-Korean kasvavan kvanttilaskenta-alan edistämiseksi.

Norma pyrkii aktiivisella yhteistyöllä globaalien kvanttiyritysten kanssa edistämään sikäläistä kvanttiteknologiaa ja tällä yhteisymmärryspöytäkirjalla he odottavat ottavansa merkittävän askeleen eteenpäin kvanttisovellusten saralla.

Euroopan johtavana kvanttitietokoneiden rakentelijana IQM on jo jonkin aikaa panostanut Aasia-Tyynenmeren alueelle muun muassa avaamalla keväällä oman toimiston Singaporeen.

Aiheesta aiemmin:

Inteliltä kvanttiprosessori

Kotimainen kubitti

Kotimaista kvanttitietotekniikkaa
30.11.2023Josephson-liitosten käyttö supravirran ohjaamiseen
29.11.2023Mikrotekniikkaa ja molekyylikemiaa aurinkokennoille
28.11.2023Materiaalien kehittelyä koneoppisella
27.11.2023Kaksiulotteisia magneetteja tietotekniikalle
25.11.2023Uusi jäähdytysmekanismi jääkaapeille ja jäähdytyslaitteille
24.11.2023Vangita elektroneja 3D-kiteeseen
23.11.2023Pikofotoniikan synty: Kohti aikakidemateriaaleja
22.11.2023Veden ja ilman välinen akustinen viestintä
21.11.2023Uusia kubittiratkaisuja
20.11.2023Erittäin nopeat laserit erittäin pienillä siruilla

Siirry arkistoon »