Lasernäyttöjä mustesuihkutulostimella

31.12.2024

Tsubuka-Tulostettavien-pisaralasernayttojen-kehittaminen-300-t.jpgTsukuban yliopiston tutkijat ovat kehittäneet innovatiivisen menetelmän laservalolähteiden nopeaan luomiseen suurissa määrissä käyttämällä mustesuihkutulostinta, joka suihkii laservaloa emittoivia pisaroita.

Soveltamalla sähkökenttää näihin pisaroihin tutkijat osoittivat, että valon säteilyn kytkeminen päälle ja pois on mahdollista. Lisäksi he loivat onnistuneesti kompaktin lasernäytön järjestämällä nämä pisarat piirilevylle.

Televisioiden, tietokoneiden ja älypuhelimien näytöt parantavat jatkuvasti kuvanlaatua, selkeyttä ja energiatehokkuutta. Lasernäytöt edustavat seuraavan sukupolven ratkaisua.

Erityisesti kirkkauden ja värien toistettavuuden osalta lasernäytöillä on potentiaalia voittaa perinteisten valoa emittoivien laitteiden, kuten OLED- ja nestekidenäyttöjen luontaiset rajoitukset. Jotta komponentteja voidaan käyttää tehokkaasti näyttöinä, ne on kuitenkin pienennettävä ja asetettava alustaan tiheästi ja suuria määriä.

Tsukuban tutkijat ovat havainneet, että mustesuihkutulostimen suihkuttamat tietyn orgaanisen nesteen pisarat emittoivat laservaloa. Laservalo voidaan kytkeä päälle ja pois kohdistamalla pisaroihin sähkökenttä.

Teknisesti kyseessä on orgaaninen lasernäyttö, jossa käytetään optista pumppausta ja sähköistä Q -kytkentää. Laseroskillaattori käsittää mikrometrin kokoisen pallomaisen orgaanisen ionisen nestepisaran, joka sisältää vahvistusmateriaalina orgaanista laserväriainetta. Kokeissa pisaroita saatiin suihkittua tiheästi suuria määriä jopa useiden senttimetrien kokoisille alueille.

Kun pisaraan kohdistetaan sähkökenttä asettamalla se elektrodien väliin, pallomainen pisara muuttaa muotoaan ellipsoidimuotoiseksi, jolloin laservalon säteily lakkaa. Tämä osoitti, että pisara toimii sähköisesti kytkettävänä "laserpikselinä". Lisäksi tutkijat havaitsivat, että kunkin pikselin lasersäteilyä voidaan ohjata erikseen näiden pisaroiden 2 × 3 -ryhmässä.

Sähköisten rakenteiden kokoonpanon ja lasersuorituskyvyn lisäparannuksien odotetaan edistävän merkittävästi kaupallisten lasernäyttöjen tulevaa kehitystä.

Aiheesta aiemmin:

Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen

3D-tulostettu OLED-näyttö

26.04.2025Katalyyttien tehostusta spineillä ja yksittäisillä atomeilla
25.04.2025Tehokkaampia akkuelektrodeja
25.04.2025Uusvanha kvanttitietokonearkkitehtuuri erillisellä muistilla ja prosessorilla
24.04.2025Analyysi älykkään nanofotoniikan nykytilasta
23.04.2025Kvantti-internetin läpimurto - laboratoriosta reaalimaailmaan
23.04.2025Ohut jäähdytysratkaisu mobiileille ja laseri mikrosirua jäähdyttämään
22.04.2025Wurtsiittiferrosähköistä elektroniikkaa
22.04.20252D-materiaalit mutkalle ja avaruuteen
22.04.20253D-tulostusta mikroelektroniikasta mikrofluidiikkaan
19.04.2025Ei-vastavuoroista fotoniikkaa

Siirry arkistoon »