VTT ja IQM rakensivat 50 kubitin kvanttitietokoneen

05.03.2025

VTT-50-kubitin-kone-valmistui-300-t.jpgVTT:n ja IQM:n nelivuotinen yhteiskehityshanke kvanttitietokoneen rakentamiseksi on saatu päätökseen, ja 50 kubitin suprajohtava kvanttitietokone on otettu käyttöön Espoossa.

”50 kubitin kvanttitietokoneen kehittäminen ja rakentaminen osoittaa, että Suomi on yksi alan globaaleista edelläkävijöistä. Tällä kvanttitietokoneella päästään kehittämään uusia algoritmeja ja sovelluksia materiaalimallinnukseen, simulointiin, optimointiongelmiin ja tekoälyyn.

Meidän on sekä hallittava kvanttitietokoneiden rakentaminen että niiden hyödyntäminen käytännön sovelluksissa. Nyt kun kvanttitietokone on valmis, on aika ryhtyä kehittämään sovelluksia koko Suomen ekosysteemin voimin”, toteaa VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Erja Turunen.

“Tämän kvanttitietokoneen toimitus on merkittävä virstanpylväs yrityksemme päämäärässä kohti laajamittaista kvanttilaskennan käyttöönottoa, jonka sovelluksia ovat muun muassa kvanttikoneoppiminen, optimointi tai simulointi”, sanoo Dr. Jan Goetz, IQM Quantum Computersin toinen toimitusjohtaja ja perustaja.

”Yhteistyömme VTT:n kanssa 50 kubitin järjestelmän kehittämisessä on toiminut perustana 54 kubitin Radiance-kvanttitietokoneellemme, jota toimitamme asiakkaillemme maailmanlaajuisesti”, hän kertoo.

50 kubitin kvanttitietokone huipentaa nelivuotisen hankkeen

Kvanttitietokoneet kehitettiin yhteiskehitysprojektina, jossa molemmat osapuolet VTT ja IQM kehittivät osan teknologiasta. VTT kehitti erityisesti kubittien signaalien lukuun käytettäviä suprajohtavia TWPA-vahvistimia sekä kvanttiprosessorin sirutason integrointi- ja paketointiratkaisuja.

IQM vastasi VTT:n kehittämien komponenttien ja koko kvanttitietokoneen integroinnista toimivaksi järjestelmäksi.

Nyt loppuun saatetussa hankkeessa VTT:llä keskityttiin erityisesti Josephsonin ilmiöön perustuvien TWPA-vahvistimien kehittämiseen ja kvanttiprosessorin integraatiomenetelmien kehittämiseen. VTT:n kehittämät ja valmistamat suprajohtavat TWPA-vahvistimet ovat tällä hetkellä maailman johtavia komponentteja, ja niille on huomattavaa kysyntää kvanttiteknologiassa Euroopassa. VTT:n spin-off-yritys Arctic Instruments kaupallistaa VTT:n TWPA-teknologiaa.

Merkittäviä edistysaskelia otettiin VTT:llä erityisesti myös kubittien valmistamisen ja integraatioteknologioiden puolella. VTT tarjoaa näitä nyt kaupallisena palveluna. Kvanttiteknologiassa käytettävät valmistusmenetelmät sisältävät muun muassa Josephson-liitosteknologian, suprajohtavat kiekkoläpiviennit ja suprajohtavan flip chip -siruintegraatiomenetelmän.

50 kubitin kvanttitietokoneen yhteiskehityksen aikana VTT lanseerasi myös toisen kvanttiteknologian spin-off-yrityksen, puolijohdekubitteja kehittävän SemiQonin.

SemiQon ja Jyväskylän yliopisto ilmoittivat vastikään strategisesta kumppanuudesta viedä eteenpäin piikvanttilaskennan tutkimusta. Sen myötä yliopiston tutkijoille syntyy mahdollisuus keskittyä tutkimukseen, joka on tärkeä osa SemiQonin visiota saavuttaa miljoonan kubitin aikakausi.

Aiheesta aiemmin:

Espoosta voi ostaa kvanttitietokoneen

Kotimainen kubitti

Jyväskylän yliopisto vetämään piikubittien hanketta

26.03.2025Valosta tehokkaammin energiaa keräten
26.03.2025Voiko sähkö virrata ilman elektroneja?
25.03.2025Massiivisesti rinnakkaiset optiset linkit CMOS-piirille
25.03.2025Ledeistä enemmän irti sopivasti virittämällä
24.03.2025Seuraavan sukupolven 3D-transistorit
24.03.2025Hiilinanoputkijohteita puetettavilla elektroniikalle
24.03.2025Sähköis-optisia muunnoksia terahertsien talolla
22.03.2025Mikrosalamat, sähkökenttä ja elämä maapallolla?
21.03.2025Ohjelmoitava monitoiminen integroitu mikroaaltofotonipiiri
21.03.2025Parantaa sähköoptista suorituskykyä III-V-puolijohteissa

Siirry arkistoon »