Kvanttipisteisiä ledejä ilman myrkkyjä

10.03.2025

Curtin-myrkyttomia-kvanttipisteita-ledeihin-300.jpgCurtin yliopiston uusi tutkimus on saavuttanut läpimurron ympäristöystävällisessä näyttötekniikassa luoden erittäin tehokkaita ja vakaita sinisiä kvanttipiste-ledvaloja (QLED), jotka voivat toimia seuraavan sukupolven televisioissa, älypuhelimissa, VR-kuulokkeissa ja energiatehokkaassa valaistuksessa ilman myrkyllisiä raskasmetalleja.

Tutkimuksen kirjoittaja, apulaisprofessori Guohua Jia Curtinin School of Molecular and Life Sciences:stä sanoi, että QLED:t ovat futuristinen näyttötekniikka, joka tunnetaan erinomaisesta kirkkaudestaan, väritarkkuudestaan, eliniästään ja energiatehokkuudestaan perinteisiin ledeihin verrattuna.

Vakaiden ja tehokkaiden sinisten QLED-valojen luominen ilman myrkyllisiä materiaaleja, kuten kadmiumia, oli kuitenkin tähän asti ollut suuri haaste.

"Tutkijaryhmämme on kehittänyt uudentyyppisen kvanttipisteen, joka vastaa perinteisiä kadmiumpohjaisia QLED-laitteita tai jopa ylittää ne, mutta turvallisemmalla ja kestävämmällä tavalla", apulaisprofessori Jia sanoi.

"Kvanttipisteemme säteilevät puhdasta ja eloisaa sinistä valoa vaikuttavalla 24,7 prosentin hyötysuhteella, mikä on yksi korkeimmista sinisistä QLEDistä.

"Ne myös kestävät lähes 30 000 tuntia, mikä tekee niistä lupaavan askeleen kohti kestävämpää ja ympäristöystävällisempää näyttötekniikkaa."

Apulaisprofessori Jia kertoo, että tutkijat saavuttivat tämän hienosäätämällä kvanttipisteiden rakennetta atomitasolla, mikä vähentää vikoja, jotka voivat häiritä valon emissiota.

"Tämä lähestymistapa antoi meille mahdollisuuden luoda yhtenäisempiä kvanttipisteitä, mikä parantaa sekä kirkkautta että vakautta", Guohua Jia sanoi.

"Nämä tulokset edustavat uutta rajaa näyttöteknologiassa ja vievät meidät tielle kohti huippuluokan näyttöjä, joilla on korkea väripuhtaus, toimintavakaus ja ympäristöystävällisyys.

Aiheesta aiemmin:

Ledejä maskittomaan fotolitografian ja eloisiin näyttöihin

Kvanttipisteledi taipuu kuin paperi

26.03.2025Valosta tehokkaammin energiaa keräten
26.03.2025Voiko sähkö virrata ilman elektroneja?
25.03.2025Massiivisesti rinnakkaiset optiset linkit CMOS-piirille
25.03.2025Ledeistä enemmän irti sopivasti virittämällä
24.03.2025Seuraavan sukupolven 3D-transistorit
24.03.2025Hiilinanoputkijohteita puetettavilla elektroniikalle
24.03.2025Sähköis-optisia muunnoksia terahertsien talolla
22.03.2025Mikrosalamat, sähkökenttä ja elämä maapallolla?
21.03.2025Ohjelmoitava monitoiminen integroitu mikroaaltofotonipiiri
21.03.2025Parantaa sähköoptista suorituskykyä III-V-puolijohteissa

Siirry arkistoon »