Nanoantenni matalataajuiseen tiedonsiirtoon

13.03.2025

Zhejiang-levitoitu-nanoantenni-300-t.jpgUusi läpimurto pienikokoisissa antenneissa lupaa parannettua suorituskykyä langattomassa viestinnässä haastavissa ympäristöissä

Professori Huizhu Hun johtama tutkimusryhmä Zhejiangin yliopistosta ja Zhejiang Labista on kehittänyt uraauurtavan matalataajuisen vastaanottoantennin, jossa käytetään optisesti levitoituja nanohiukkasia, mikä on saavuttanut lähes 10 000-kertaisen koon pienenemisen perinteisiin ratkaisuihin verrattuna.

Tämä innovaatio pyrkii vastaamaan pitkäaikaisiin haasteisiin antennien pienentämisessä kriittisissä matalataajuisissa (LF) viestintäskenaarioissa, kuten vedenalaisessa etsinnässä, maanalaisessa mittauksessa ja ionosfäärin aaltoputkissa.

Matalataajuiset langattomat signaalit (30–300 kHz) ovat erinomaisia pitkän kantaman lähetyksessä, esteiden läpitunkeutumisessa ja häiriöntorjuntaominaisuuksissa. Perinteisissä antenneissa on kuitenkin perustavanlaatuinen kompromissi: pienempi koko vaarantaa vakavasti herkkyyden. Olemassa olevat ratkaisut, kuten magnetosähköiset kytkentäantennit, rajoittuvat senttimetrin mittoihin, koska ne ovat riippuvaisia resonanssitaajuudesta, joka on kääntäen verrannollinen antennin kokoon.

Voittaakseen perinteisten vastaanottimien koko- ja herkkyysrajoitukset ryhmän nano-antenni hyödyntää laserilla vangittuja piidioksidin nanohiukkasia (halkaisija 143 nm), jotka levitoivat korkeassa tyhjiössä. Näin nanohiukkaset saadaan kantamaan sähkövarausta tulevat näin antenniksi, joka vastaanottaa viestintäsignaalin sisältävän ulkoisen sähkökentän.

Hyödyntämällä taajuusmuutosavainnus (2FSK) -modulaatiojärjestelmää, tutkijat loivat ja validoivat teoreettisen mallin, joka yhdistää virhesuhteet lähetysnopeuksiin, signaalin voimakkuuteen ja tyhjiöasteeseen.

Lisäksi korkean tyhjiöympäristön ja korkean varaustilan ansiosta antennilla saavutettiin erinomaisen LF-viestinnän suorituskyky signaalinvoimakkuudella noin 0,1 V/m ja bittivirhesuhteella alle 0,1 % viritettävillä LF-kaistoilla.

Erityisesti menetelmä pienentää LF-antennien kokoa rajusti senttimetreistä sadan nanometrin mittakaavaan, mikä on lähes viiden suuruusluokan vähennys, mikä tarjoaa tehokkaan ratkaisun pitkän matkan LF-viestintään.

Vaikka nanoantennin herkkyys on 3–4 kertaluokkaa pienempi kuin perinteisten mallien, sen nanomittakaavainen koko ja viritettävyys tarjoavat ainutlaatuisia etuja äärimmäisissä ympäristöissä arvioivat tutkijat.

Aiheesta aiemmin:

Kompaktia pitkäaaltoista viestintää

Nanoantenni avittaa kvanttiviestintää

Pienempi antenni - parempi mieli

24.03.2025Hiilinanoputkijohteita puetettavilla elektroniikalle
24.03.2025Sähköis-optisia muunnoksia terahertsien talolla
22.03.2025Mikrosalamat, sähkökenttä ja elämä maapallolla?
21.03.2025Ohjelmoitava monitoiminen integroitu mikroaaltofotonipiiri
21.03.2025Parantaa sähköoptista suorituskykyä III-V-puolijohteissa
21.03.2025Suora viestintä useiden kvanttiprosessorien välillä
21.03.2025Terahertsivalon polarisaation nopeaa modulaatiota
20.03.2025Multipleksattu lomittuminen kvanttiverkolle
20.03.2025Millaisen uhkan tekoäly luo turvallisuuskriisissä
20.03.2025Polarisaatio ja holografinen informaatio lomittuvat kvanttihologrammiin

Siirry arkistoon »