Näyttää viileämmältä vaikka kuumenee

05.11.2013

Aktiivinen naamiointi on ottanut askeleen eteenpäin kun Harvard School of Engineering and Applied Sciencesissä (SEAS) on luotu uusi pinnoite, joka luonnostaan ​​peittää oman lämpötilansa lämpökameroilta.

Laboratoriokokeissa pinnoitemateriaali käyttäytyi aluksi odotetusti, vapauttaen enemmän infrapunavaloa kun näyte kuumeni. Mutta 74 Celsius-asteessa lämpösäteily romahti ja 80 asteessa se näytti siltä kuin se olisi 60 asteinen. Lisäksi vaikutus oli palautuva ja toistettavissa oleva.

Nämä yllättävät tulokset luovat mahdollisuuksia uuden luokan teknisille materiaaleille, jotka edistävät useita sotilaallisia ja jokapäiväisiä sovelluksia.

Tutkija Federico Capasso ennustaa, että vain pienillä muutoksilla kerroksessa sitä voisi käyttää uudentyyppisenä lämpönaamiointina tai eräänlaisena salaisena majakkana jonka avulla sotilaat voivat peitetysti kommunikoida sijainnistaan kentällä.

Tekniikan salaisuus perustuu hyvin ohueen kalvoon vanadiinioksidia. Se on epätavallinen materiaali, joka on huoneen lämpötilassa sähköisesti eristävä mutta hieman korkeammissa lämpötiloissa se siirtyy metalliseen, sähköisesti johtavaan tilaan.

Siirtymässä myös sen optiset ominaisuudet muuttuvat, joten lämpötilasta riippuvia vaikutuksia, kuten infrapunanaamiointi, voidaan saavuttaa.

Eriste-metalli siirtyminen on tunnettu vanadiumoksidista jo pitkään mutta viime vuosiin asti materiaali on ollut vaikea käsiteltävä. Nyt siitä on saatu aikaan erittäin puhtaita ohutkalvoja, joita esimerkiksi volframilla seostamalla saadaan siirtymälämpötila huoneen lämpötilaan ja itse lämpötila-aluekin laajemmaksi.

Tutkijoiden mukaan ajoneuvo, joka on päällystetty vanadiumoksidilaatoilla saattaa matkia ympäristöään, kuten kameleontti näyttäytyen infrapunakameralle näkymättömänä. Eri tavalla viritettynä, materiaali voisi olla salainen majakka, esittäen tietyn termisen tunnuksen ohjeena infrapunavalvontakameralle.

Ja koska lämpösäteily kuljettaa lämpöä, tutkijat uskovat että vaikutusta voitaisiin käyttää myös nopeuttamaan tai hidastamaan rakenteiden jäähtymistä taloista satelliitteihin.
16.01.2020Laskentaa molekyyleillä
16.01.2020Konenäölle nyt myös konesilmät
14.01.2020Piin kvanttibiteillä uusiin ulottuvuuksiin
13.01.2020Uusi menetelmä kestäville GaN-transistoreille
10.01.2020Hiukkaskiihdytin mikropiirille
09.01.2020Biologista energiantuottoa
08.01.2020Kvanttiteleportaatio piifotonisella sirulla
07.01.2020Kohti spintronisia MRAM-muisteja
07.01.2020Tehokas litium-rikki akku
03.01.2020Pieniä parannuksia litiumioni-akuille

Siirry arkistoon »