Näyttää viileämmältä vaikka kuumenee

05.11.2013

Aktiivinen naamiointi on ottanut askeleen eteenpäin kun Harvard School of Engineering and Applied Sciencesissä (SEAS) on luotu uusi pinnoite, joka luonnostaan ​​peittää oman lämpötilansa lämpökameroilta.

Laboratoriokokeissa pinnoitemateriaali käyttäytyi aluksi odotetusti, vapauttaen enemmän infrapunavaloa kun näyte kuumeni. Mutta 74 Celsius-asteessa lämpösäteily romahti ja 80 asteessa se näytti siltä kuin se olisi 60 asteinen. Lisäksi vaikutus oli palautuva ja toistettavissa oleva.

Nämä yllättävät tulokset luovat mahdollisuuksia uuden luokan teknisille materiaaleille, jotka edistävät useita sotilaallisia ja jokapäiväisiä sovelluksia.

Tutkija Federico Capasso ennustaa, että vain pienillä muutoksilla kerroksessa sitä voisi käyttää uudentyyppisenä lämpönaamiointina tai eräänlaisena salaisena majakkana jonka avulla sotilaat voivat peitetysti kommunikoida sijainnistaan kentällä.

Tekniikan salaisuus perustuu hyvin ohueen kalvoon vanadiinioksidia. Se on epätavallinen materiaali, joka on huoneen lämpötilassa sähköisesti eristävä mutta hieman korkeammissa lämpötiloissa se siirtyy metalliseen, sähköisesti johtavaan tilaan.

Siirtymässä myös sen optiset ominaisuudet muuttuvat, joten lämpötilasta riippuvia vaikutuksia, kuten infrapunanaamiointi, voidaan saavuttaa.

Eriste-metalli siirtyminen on tunnettu vanadiumoksidista jo pitkään mutta viime vuosiin asti materiaali on ollut vaikea käsiteltävä. Nyt siitä on saatu aikaan erittäin puhtaita ohutkalvoja, joita esimerkiksi volframilla seostamalla saadaan siirtymälämpötila huoneen lämpötilaan ja itse lämpötila-aluekin laajemmaksi.

Tutkijoiden mukaan ajoneuvo, joka on päällystetty vanadiumoksidilaatoilla saattaa matkia ympäristöään, kuten kameleontti näyttäytyen infrapunakameralle näkymättömänä. Eri tavalla viritettynä, materiaali voisi olla salainen majakka, esittäen tietyn termisen tunnuksen ohjeena infrapunavalvontakameralle.

Ja koska lämpösäteily kuljettaa lämpöä, tutkijat uskovat että vaikutusta voitaisiin käyttää myös nopeuttamaan tai hidastamaan rakenteiden jäähtymistä taloista satelliitteihin.
06.08.2020Elektroniikkaa ja bakteereja
05.08.2020Ensimmäinen neurotransistori
04.08.2020Ferrosähköistä ja topologista muistia
03.08.2020Absorboivaa EMI-suojausta
31.07.2020Eristeidenkin on ohennuttava
24.07.2020Ennätysmäisiä metalinssejä
19.07.2020Grafeeni ja 2D-materiaalit voisivat ohittaa Mooren lain
06.07.2020Elektronit ja fotonit samalla sirulla
26.06.2020Tieteen purskeita kaukaa ja läheltä
26.06.2020Magnon-kytkin teollisesti hyödyllisillä ominaisuuksilla

Siirry arkistoon »