Läpinäkyvää ja taipuisaa elektroniikkaa

10.01.2014

standford-nebraska-lapinakyvia-transistoreita-r-t_-250.jpgStanfordin ja University of Nebraska-Lincolnin tutkijat ovat yhteisvoimin kehittäneet ohuita, läpinäkyviä puolijohteita, joista voisi tulla perusta edullisille, korkean suorituskyvyn näytöille.

Tutkijoiden tuottamat orgaaniset ohutkalvotransistorit voivat toimia jopa viisi kertaa nopeammin kuin alan aiemmat saavutukset. Tällä teknologialla on tutkijoiden mielestä mahdollista saavuttaa suorituskyky, jota tarvitaan esimerkiksi tarkkakuvaisissa televisioissa

Tyypillisesti tutkijat pudottavat liuosta, joka sisältää runsaasti hiilirikkaita molekyylejä ja täydentävää muovia, pyörivälle lautaselle. Pyöriminen saostaa ohutta materiaalia yli lautasen pinnan.

Nyt yhteistyökumppanit pyörittävät lautasta nopeammin ja päällystivät vain pienen osan pyörivästä pinnasta. Näin saatiin aikaan orgaanisten molekyylien tiheämpi pitoisuus säännöllisemmissä kuvioissa jonka seurauksena on merkittävä parannus varauksenkuljettajien liikkuvuuteen.

Prosessi on kokeellinen, eikä sitä hallita vielä teollisuuden vaatimalla tasolla. Joka tapauksessa tutkijat ovat osoittaneet, että he voivat luoda suorituskyvyistä orgaanista elektroniikkaa, joka on 90 prosenttisesti läpinäkyvää silmän spektrille.

Zürichin ETH-korkeakoulun tutkijat ovat puolestaan kehitelleet erittäin ohuita ja taipuisia elektroniikkakomponentteja.

Tämä avaa uusia mahdollisuuksia erittäin ohuille ja läpinäkyville antureille.  Tavoitteena on kutoa tämäntyyppisiä komponentteja tekstiileihin tai käyttää niitä iholla pieninä antureina.

Menetelmä tukeutuu tavanomaiselle kiekolle höyrystettyyn parylene-kalvoon, johon kiekolle valmistetut transistorit ja anturit liittyvät kun kalvo irrotetaan kiekolta. Näin valmistetut komponentit ovat joustavia, mukautuvia ja transistoreille käytetystä materiaalista riippuen läpinäkyviä.

Vaikka kalvo on kääriytynyt hiuksen ympärille, niin transistorit, jotka ovat on valmistettu keraamisista materiaaleista, toimivat vielä täydellisesti.

Tutkijat näkevät yhtenä sovellusalueena älykkäät piilolinssit. Alustavissa testeissä, tutkijat liittivät ohutkalvotransistoreita yhdessä venymäliuskojen kanssa standardiin piilolinssiin. Tällaista piilolinssiä voitaisiin käyttää silmänpaineen mittaukseen.
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan
11.04.2024Kudottavia ohuita puolijohdekuituja
10.04.20242D-antenni tehostaa hiilinanoputkien valontuottoa
09.04.2024Lisää tiedonsiirtokapasiteettia langattomaan viestintään
08.04.2024Korkealaatuisia mikroaaltosignaaleja fotonisirulta

Siirry arkistoon »