Vihreä vaihtoehto hiilinanoputkille

13.01.2014

purdue-zavattieri-cellulose-250-t.jpgSamat pienet selluloosakiteet, jotka antavat puille ja kasveille niiden lujuuden, keveyden ja joustavuuden, on nyt osoitettu olevan jopa teräksen vahvuista.

Tällaisia nanokiteitä voitaisiin käyttää luomaan uuden luokan biomateriaaleja erilaisille sovelluksille, esimerkiksi tukemaan erilaisia rakennemateriaaleja.

Tarkat selluloosan atomirakenteeseen perustuvat mallilaskelmat osoittavat kiteiden lujuudeksi eri suunnissa noin 20 - 200 gigapascalia. Tutkijoiden käyttämän mallintamisen avulla saattoi myös ymmärtää ja ennustaa paitsi yksittäisten kiteiden käyttäytymistä, niiden välisiä vuorovaikutuksia ja niiden vuorovaikutuksia muiden materiaalien kanssa

"Nämä ovat tärkeitä tietoja suunniteltaessa uusia selluloosapohjaisia aineita kun mietitään niille erilaisia sovelluksia, jotka vaihtelevat elektroniikasta ja lääkinnällisten laitteiden kautta rakenteellisiin komponentteihin auto-, rakennus- ja ilmailuteollisuudessa." toteaa apulaisprofessori Pablo D. Zavattieri Purduen yliopiston tiedotteessa.

Selluloosan nanokiteet edustavat potentiaalista vihreää vaihtoehtoa hiilinanoputkille materiaalien lujittamisessa. Sovelluksina voisivat olla biohajoavat muovipussit, tekstiilit ja suodattimet, joustavat paristot, jotka on valmistettu sähköä johtavasta paperista, läpinäkyvät joustavat näytöt elektroniikkalaitteille ja uudenlaiset ​​anturit sekä jopa tietokoneen muistit.

Selluloosakiteitä voidaan käsitellä teollisessa mittakaavassa ja edullisesti muihin materiaaleihin verrattuna. Tällaisen biomateriaalien valmistus voisi olla luonnollinen jatke paperi- ja biopolttoaineiden aloilla, käyttäen jo vakiintunutta tekniikkaa.

Zavattieri aikoo laajentaa tutkimustaan alfa-kitiinin ominaisuuksiin. Sitä löytyy hummerien, rapujen, nilviäisien ja hyönteisten kuorista ja sillä näyttäisi olevan samanlaisia ​​mekaanisia ominaisuuksia kuten selluloosalla.
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan
11.04.2024Kudottavia ohuita puolijohdekuituja
10.04.20242D-antenni tehostaa hiilinanoputkien valontuottoa
09.04.2024Lisää tiedonsiirtokapasiteettia langattomaan viestintään
08.04.2024Korkealaatuisia mikroaaltosignaaleja fotonisirulta
05.04.2024Kahden konstin grafeeni
04.04.2024Kohti utopistisia verkkoja
03.04.2024Lehtipihan hyönteinen inspiroi näkymättömyysrakenteita

Siirry arkistoon »