Kun aurinko ei paista eikä tuuli puhalla

14.01.2014

harvard-flow-battery-250-t.jpgJoukko Harvardin tutkijoita ja insinöörejä on demonstroinut orgaanista megaluokan virtausakkua, jonka avulla voinee varastoida sähköä verkkoon, silloin kun sitä saadaan runsaasti tuuli- ja aurinkovoimaloista.

Tutkijoiden kehittämä metalleista vapaa virtausakku perustuu runsaiden luonnonantimien sähkökemiaan eli edullisiin ja pieniin orgaanisiin kinoneihin. Ne ovat samoja molekyylejä, jotka varastoivat energiaa kasveissa ja eläimissä.

Virtausakut varastoivat energiaa kemiallisiin nesteisiin, joita säilötään erillisiin tankkeihin kuten polttokennoissa eikä itse akkujen rakenteisiin. Näin sähkökemiallisen muuntamisen laitteisto ja kemian varastosäiliöt voidaan mitoittaa toisistaan riippumatta

Erilliset mitoitukset mahdollistava, että suurempia määriä energiaa voidaan varastoida halvemmalla kuin perinteisillä akuilla. Tästä syystä virtausakkuteknologia onkin ollut vahvan kiinnostuksen kohteena mutta tähän asti ne ovat tukeutuneet hankaliin kemikaaleihin ja elektrolyyttien aktiivisina komponentteja ovat olleet kalliit metallit.

Uusi Harvardin kehittämä virtausakku toimii jo yhtä hyvin kuin vanadiinia sisältävät virtausakut kemikaaleilla, jotka ovat huomattavasti halvempia eikä sähkökatalyysissä tarvita jalometallia.

Akkua suunniteltaessa tutkittiin 10000 kinonimolekyyliä etsittäessä parasta ehdokasta. Kinoneja on runsaasti raakaöljyssä sekä viherkasveissa ja tässä akussa käytettävä molekyyli muistuttaa raparperista löytyvää.

Akkukeksintö on osa kehitystyötä, jonka loppuun mennessä hankkeen yhteistyökumppani Sustainable Innovations, LLC aikoo valmistaa pöytälaitteistoa kookkaamman esittelyversion orgaanisesta virtausakusta.

Sustainable Innovations aikoo myös kaupallistaa tätä erittäin edullista sähkökemiallista kennorakennetta ja sille kehitettävää järjestelmäarkkitehtuuria. Tällöin sitä voisi käyttää missä tahansa verkon kohdassa vaikka hintapuskurina tai kysyntähuippujen tasoittajana.
19.01.2021Transistoreita kutistaen
18.01.2021Sinistä valoa perovskiittiledeistä
15.01.2021Uusi nanorakenteinen yhdiste anodille
14.01.2021Fyysikot luovat aikakäänteisiä optisia aaltoja
13.01.2021Kubitteja ohjaten
12.01.2021Pullisteleva perovskiitti
11.01.2021Venytettyä timanttia elektroniikalle
08.01.2021Metapinnoilla langattomat terahertsialueille
07.01.2021Hybridi superkonkka ja hapekas litiumilma-akku
06.01.2021Mikroskannerin peilit korvaavat ihmisen näön

Siirry arkistoon »