Anturi hien analysointiin

17.02.2016

BIOELEKTRONIIKKA-Berkeley-hiki-anturi-array-schematic-215.jpgKun sähköllä on ihmiskehossakin merkittävä rooli niin biologia ja elektroniikka ovat löytäneet toisensa jo vuosikymmeniä sitten esimerkiksi sydämentahdistimien muodossa.

Nanobitteja-sivuston uusin katsausartikkeli keskittyy tällä kertaa bioelektroniikkaan.

Kehon eritteitä on käytetty iät ja ajat terveyden seurantaan ja nanotekniikka tulee tarjoamaan tähän aivan uusia mahdollisuuksia.

Berkeleyn insinöörit ovat kehittäneet täysin integroidun sähköisen järjestelmän, joka voi tarjota jatkuvaa, ei-invasiivista seurantaa useista hien biokemikaaleista.

Kehitys avaa ovia puettaville laitteille, jotka ilmoittavat käyttäjille terveysongelmista, kuten väsymys, nestehukka ja vaarallisen korkeat kehon lämpötilat.

Ihmisen hiki sisältää fysiologisesti rikasta informaatiota mutta se on monimutkainen seos, josta on tarpeen mitata useita aineita, jotta siitä voi poimia mielekästä tietoa terveydentilasta.

Myös grafeenilla tulee olemaan merkittävä rooli bioelektroniikassa. Se on kätevästi bioyhteensopiva ja siitä tuotetuilla huokosilla on samanlaisia ominaisuuksia kuin elävien solujen ionikanavilla.

Monilla tutkijoilla on jo tavoitteena yhdistää elektroniikkaa ihmiskudosten kanssa ja siten toteuttaa ihmisten ominaisuuksia parantavia ja laajentavia bionisia elimiä ja laitteita eli kybernetiikkaa.

Tutkijat ovat toteuttaneet myös keinotekoisia hermosoluja ja hermoverkkoja. Ehkä joskus tulevaisuudessa tehdään myös tietokoneita tai ainakin prosessoreita elävistä orgaaneista

Langatonta tehosiirtoakin on jo onnistuttu ujuttamaan syvemmälle ihmiskehon sisuksiin ja toisaalta biologista energiaa on onnistuttu keräämään antamaan käyttötehoa CMOS-mikropiirille.

27.03.2024Kvantti-interferenssi ja transistori
26.03.2024Robotti tarttuu lihanpalaan ja keskustelee kaverinsa kanssa
25.03.2024Piin kanssa yhteensopivia magneettisia pyörteitä
23.03.2024Kaksitoiminen katalyytti tekee sen halvemmalla
22.03.2024Hiilinanoputket käyttöön
21.03.2024Fotonisirut valtaavat alaa
21.03.2024Uusi 2D-materiaalien maailma on avautumassa
19.03.2024Suprajohteet auttavat tietokoneita "muistamaan"
18.03.2024Kvanttimateriaalitutkimuksen uudet työkalut
16.03.2024Räjähtämätön vedyntuotantomenetelmä

Siirry arkistoon »