Missä kulkee kvanttiraja?

21.05.2014

Nykyiselle mittaustarkkuudelle asettaa rajat kvanttifysiikka ja Heisenbergin epätarkkuusperiaate.

California Institute of Technologyn (Caltech) tutkijat ovat nyt löytäneet tavan tehdä kohdemittauksia, jotka ylittävät kvanttifysiikan asettamat rajat.

Mittauksiin liittyvästä taustakohinasta johtuen ei voi tietää objektin tarkkaa sijaintia mutta uusi tutkimus tarjoaa ratkaisun tunnistaa ja ohjata osan kohinasta pois mittausta häiritsemästä.

Professori Keith Schwabin johdolla tutkijat ryhtyivät etsimään tapaa ylittää epätarkkuusperiaate eli lisätä herkkyyttä mutta ei kohinaa. He kehittivät tavat ja rakenteet, joilla havaita kohinaa, joka syntyy mikroaaltojen sironnasta.

Levyrakenteella havaittiin yksittäisten fotonien tuottama mikroaaltokentän kvanttikohina, jonka aiheutti mikromekaanisen laitteen tärähtely satunnaisesti amplitudilla 10-15 metriä eli noin protonin halkaisijan verran.

Havainnon avulla he saattoivat muuttaa elektronista resonaattoria, mekaanista laitetta ja matemaattista lähestymistapaa poistamaan värähtelevän metallilevyn paikan ja liikkeen kohinaa mittauksistaan.

caltech-keith-schwab.jpgVaikka tämä kokeilu on perustutkimusta mikroaaltojen kvanttiluonteesta mekaanisessa laitteessa, Schwab toteaa, että tämän tyyppinen tutkimus voi jonain päivänä johtaa kvanttimekaniikan ilmiön havaintoon paljon suuremmissa mekaanisissa rakenteissa.

Lisäksi hän toteaa, että tämä saattaa mahdollistaa outojen kvanttimekaanisten ominaisuuksien kuten superposition ja lomittumisen demonstraatioon suurissa esineissä – esimerkiksi mahdollistaa makroskooppisen objektin olla kahdessa paikassa samaan aikaan.

 - Atomia pienemmät hiukkaset toimivat kvanttitavalla eli ne ovat aaltomaisia, joten niin voivat myös atomit ja kokonaiset molekyylit tehdä, koska ne ovat kokoelma atomeja, toteaa Schwab.

Erityisesti tutkijoita kiinnosta voisiko yhä suurempia esineitä saada käyttäytymään oudon aaltomaisuuden tavoin? Nyt alkuun tutkijat yrittävät selvittää, missä kulkee kvanttifysiikan ja perinteisen fysiikan raja?
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa

Siirry arkistoon »